Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander viert 75 jaar De Zonnebloem

Update:
75 jaar De Zonnebloem bezoek de koning

Koning Willem-Alexander komt woensdag 4 september naar Mirns om het 75-jarig bestaan van vereniging De Zonnebloem te vieren. Tijdens dit bijzondere evenement ontmoet hij deelnemers en vrijwilligers van De Zonnebloem en spreekt hij met hen. Lees wat hem deze dag te wachten staat.

De missie van de Nationale Vereniging De Zonnebloem

De Zonnebloem zet zich landelijk in voor mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking en streeft naar een inclusieve samenleving. De vereniging creëert bewustwording rondom toegankelijkheid en heeft bijna 29.000 vrijwilligers die actief zijn in vrijwel elke wijk van Nederland. Deze vrijwilligers houden met persoonlijk contact, huisbezoeken en activiteiten mensen met een lichamelijke beperking betrokken bij de samenleving.

Koning in gesprek over de toekomst De Zonnebloem

Tijdens het bezoek van de Koning gaat de koning in gesprek over de betekenis van De Zonnebloem voor mensen met een lichamelijke beperking. Hierbij komen ook de toekomstplannen van de vereniging aan bod, evenals de ambitie om meer jongeren binnen de doelgroep te bereiken. Speciaal gaat de koning ook naar een lokale afdeling in Mirns (provincie Friesland), waar ze zich speciaal bezighouden met jongeren.

Fietstoute en belevingsworkshop

Een bijzonder moment tijdens het bezoek is de fietsroute waarbij de koning een tochtje maakt met een deelnemer op de speciaal ontworpen ‘Zonnebloemfiets’. Deze fiets maakt het mogelijk dat mensen met mobiliteitsbeperkingen toch de mogelijkheid krijgen om een ritje te maken met de fietsen.

De koning woont ook een belevingsworkshop bij. Hij gaat met gebruik van voorbeelden ervaren wat de impact van een fysieke beperking is en praat daarna met mensen over hun eigen ervaringen.

Bekijk hier de video met de superhandige Zonnebloemfiets en lees daarna verder >>

De koning sluit zijn bezoek af met een ontmoeting met de jongerenafdeling van De Zonnebloem, die speciaal voor deze gelegenheid een activiteit organiseert. Deze jongerenafdeling zet zich in om jonge mensen met een lichamelijke beperking te betrekken bij de samenleving.

Viering van het 75-jarig bestaan De Zonnebloem

Ter ere van het 75-jarig bestaan verzorgt De Zonnebloem het hele jaar door diverse uitjes, waaronder de rondreizende fototentoonstelling ‘Samen onbeperkt vooruit”. De onthulling van het mobiele en toegankelijke toilet de zonnebloempot en rolstoeltoegankelijke wandelingen onder de naam “Walk ’n roll”.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

De inzet en activiteiten van De Zonnebloem dragen bij aan een samenleving waarin iedereen zorgeloos kan deelnemen. Recentelijk was de koning ook al in Friesland. Toen bezocht hij het warmteproject ‘Warm Heeg’ en ging naar ontmoetingsplek de opstap in st. Jacobiparochie.

Bron: Rijksoverheid, Nationale Vereniging De Zonnebloem. Foto: RVD

Meer over: