Ga naar de inhoud

Koning Charles leeft mee met Donald Trump en schrijft hem een brief

Koning Charles schrijft Trump

Koning Charles (75) van Engeland leeft mee met Donald Trump (78). Dat blijkt uit de brief die de Britse vorst de Amerikaanse oud-president en nieuwe republikeinse presidentskandidaat heeft geschreven na de moordaanslag op zijn leven.

Lees verder onder video >>

Inhoud brief onbekend

Buckingham Palace bevestigt aan de BBC dat Charles privé Trump een hart onder de riem heeft gestoken. De Britse ambassade in Washington heeft de boodschap overgebracht. De inhoud van de brief is niet bekend. 

Britse premier van streek

Volgens de BBC komt de toon van de brief overeen met de boodschap die de Britse premier Keir Starmer stuurde. “Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen”, stelde Starmer in zijn bericht op X.

Geen plek voor politiek geweld

Veel politici veroordelen het geweld tegen Trump, die na de schietpartij bebloed werd afgevoerd. Onder hen de voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton. ‘Er is absoluut geen plek voor politiek geweld in onze democratie’, schrijft Obama op het sociale medium X.

Lees verder onder bericht >>

Geschokte reacties op aanslag Trump

Vanuit heel de wereld komen geschokte reacties nadat Trump is beschoten. NAVO-topman Jens Stoltenberg, die in oktober wordt opgevolgd door Mark Rutte, veroordeelt de aanval op Trump. De secretaris-generaal benadrukt dat politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën. 

China: medeleven en sympathie

Ook uit China komt een reactie op de moordaanslag. De Chinese president Xi Jinping betuigt zijn medeleven en sympathie aan de Amerikaanse oud-president, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

Europa: ernstig bezorgd

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, laat weten enorm geschokt te zijn. “Ik wens Donald Trump een spoedig herstel toe en betuig mijn medeleven aan de familie van het onschuldige slachtoffer.” Premier Narendra Modi van India is ernstig bezorgd na de aanval op zijn vriend Trump, laat hij weten via X.

Frankrijk: tragedie voor onze democratieën

De Franse president Emmanuel Macron spreekt van een “tragedie voor onze democratieën”. Hij zegt dat Frankrijk meeleeft met het Amerikaanse volk. Ook de Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn afschuw uitgesproken. “Het kan niet genoeg benadrukt worden: politiek geweld is nooit acceptabel.”

Nederland: zwarte bladzijde

De Italiaanse premier Giorgia Meloni hoopt dat dialoog en verantwoordelijkheid het zullen winnen van “haat en geweld” in de resterende maanden van de Amerikaanse verkiezingscampagne. Onze defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) vindt dat we de mislukte moordaanslag op Trump zonder mitsen en maren, breed en krachtig moet veroordelen. De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie”, schrijft hij op X.

Aanslag versterkt imago Trump

Onduidelijk is welke invloed de aanslag op Trump heeft op de Amerikaanse verkiezingsrace. Eén ding is zeker: de beelden waarop hij met bebloed gezicht zijn vuist opheft en ‘vecht, vecht!’ roept naar zijn aanhangers, worden iconisch als een moment van strijdbaarheid beschouwt en zal invloed hebben op de Amerikanen die in november naar de stembus moeten. Trump wordt door zijn achterban al gezien als een heldhaftige strijder. De aanslag op zijn leven en zijn reactie versterken dat imago.

Bronnen: BBC, Times

Meer over: