Ga naar de inhoud

Koning Charles op een bankbiljet in 2024


Het ontwerp van bankbiljetten verandert van tijd tot tijd en kan onder meer het portret van verschillende koningen of koninginnen bevatten, afhankelijk van het tijdperk.

Momenteel is het portret van koningin Elizabeth II te vinden op de £5, £10, en £20 biljetten. Binnenkort kan je in Engeland ook betalen met biljetten met het hoofd van koning Charles erop. Lees hier meer over deze nieuwe biljetten en of je nog met koningin Elizabeth kunt blijven betalen.

Miljoenen bankbiljetten met koning Charles geprint

Volgens de BBC zijn er al miljoenen bankbiljetten met het portret van koning Charles gedrukt. Juich niet te vroeg, want je moet nog eventjes wachten. De biljetten van 5, 10, 20 en 50 pond worden pas medio 2024 uitgegeven. Het ontwerp van de nieuwe biljetten is identiek aan die van de huidige biljetten. De enige wijziging: het portret van koning Charles. Het kost echter tijd om machines zoals zelfbedieningskassa’s aan te passen om het nieuwe ontwerp te herkennen. Zodat de nieuwe biljetten overal geaccepteerd kunnen worden. Volgens Sarah John, hoofdverantwoordelijke voor de nieuwe biljetten bij de Bank of England, moeten deze machines worden aangepast met een software-update. Dit kan maanden duren. De biljetten met het portret van koningin Elizabeth blijven een wettig betaalmiddel. Zelfs nadat de nieuwe biljetten met het portret van koning Charles zijn uitgegeven. Biljetten met het portret van koningin Elizabeth worden pas uit circulatie gehaald als ze versleten of beschadigd zijn. Britten kunnen wel al betalen met de nieuwe munten waarop het hoofd van Charles staat.

Wat voor biljetten en munten heeft de pond?

Er zijn momenteel verschillende munten en biljetten in ponden in omloop in het Verenigd Koninkrijk. De munten die momenteel in gebruik zijn, zijn de 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 en £2. Elk van deze munten heeft een ander ontwerp en kleur.

Wat betreft de biljetten, momenteel zijn er £5, £10, £20 en £50 biljetten in omloop. Deze biljetten hebben ook allemaal een ander ontwerp en kleur. Er zijn plannen om in de toekomst een £100 biljet uit te brengen, maar deze is nog niet beschikbaar.

Nieuwe bankbiljetten met koning Charles: nog even geduld

Meer over: