Ga naar de inhoud

Koning bezoekt Woerden: een stad in transformatie

Update:
Koning bezoekt Woerden

De Koning brengt woensdagmiddag 3 juli een bezoek aan de gemeente Woerden. Dit bezoek belicht de transformaties die een middelgrote gemeente doormaakt op het gebied van woongelegenheid en leefbaarheid. Lees hier meer over zijn volle programma voor die dag.

Koninklijk bezoek aan Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld

Bezoek aan De Houttuin

Het bezoek vangt aan in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Woerden, waar de Koning in dialoog gaat met inwoners en een arts over de evoluties binnen de zorg, het gemis van lokale zorgvoorzieningen en de herontwikkeling van het ziekenhuisterrein. Inwoners kunnen hier terecht voor poliklinische afspraken, staaroperaties en onderzoeken. Voor veel operaties en spoedeisende hulp moeten zij sinds 2017 verder reizen.

Vervolgens wandelt de Koning naar het nieuwbouwproject De Houttuin, waar eind 2022 de eerste woningen zijn opgeleverd. Stap voor stap transformeert het oude bedrijventerrein in een moderne woonwijk. De Koning spreekt met enkele bewoners over het leven in een veranderende plaats.

  • De gemeente Woerden omvat de vestingstad Woerden en de dorpen Harmelen, Kamerik en Zegveld, met een gezamenlijke bevolking van meer dan 53.000 inwoners. De stad wordt omringd door een uitgestrekt plattelandsgebied.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

Bezoek aan het platteland

Koning Willem-Alexander bezoekt ook het landelijke buitengebied van Woerden. Bij BoerBert, een biologisch melkveebedrijf met 280 melkkoeien, spreekt hij met verschillende agrariërs over actuele plattelandsvraagstukken. Hierbij is er bijzondere aandacht voor biodiversiteit en bodemdaling. BoerBert heeft diverse inkomstenbronnen; naast melkveehouderij is het een zorgboerderij, biedt het dagbesteding, en beschikt het over een boerderijwinkel en een peuterspeelzaal.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht van BoerBert >>

Bezoek aan het Schilderskwartier

Het bezoek eindigt in het Schilderskwartier. Sportende jongeren bij voetbalkooi ‘De Kooi’ vertellen de Koning over hun wens voor een Cruyff Court. Vervolgens wandelt Koning Willem-Alexander naar buurtcentrum De Plint. In dit centrum worden activiteiten voor en door de wijk georganiseerd, waaronder dagbesteding.

De Koning spreekt met vrijwilligers van het KookCafé en cliënten van de dagbesteding die een buurtmaaltijd bereiden. Tijdens een gesprek met leden van het wijkplatform worden uitdagingen zoals leefbaarheid en sociale cohesie besproken.

Ten slotte brengt de Koning een kort bezoek aan de lokale haakclub en neemt deel aan een les stoelyoga.

Tip voor de Koning ter voorbereiding op zijn bezoek aan de haakclub:

Hoe ziet Woerden er over 50 jaar uit?

Bekijk de video hieronder >>

Bron: Rijksoverheid

Meer over: