Koning Willem-Alexander brengt woensdagmiddag 17 januari een bezoek aan Port of Zwolle in Meppel, het belangrijke knooppunt waar water, spoor en wegen samenkomen. In dit artikel lees je waar de focus van het werkbezoek van de royal over gaat.
Rondleiding bij Alumax Boats en Scania
De tour begint bij Alumax Boats. Hier bouwen en ontwerpen ze aluminium boten. De Koning krijgt een rondleiding door de werf. Medewerkers geven tijdens de rondleiding uitleg over hoe ze de boten ontwerpen en bouwen, waaronder sloepen, watertaxi’s en elektrische rondvaartboten.
Aansluitend vertelt de eigenaar van de Weever Groep over verschillende initiatieven in de haven, zoals het gebruik van waterstof, circulaire bouw en het hergebruik van materialen uit gesloopte gebouwen en vrachtschepen.
Vervolgens krijgt de Koning bij vrachtwagenbedrijf Scania uitleg over de rol van Weever bij Port of Zwolle. Dan komt ook de ontwikkeling van vrachtwagens die op waterstof rijden aan bod. Ondernemers, medewerkers en studenten die stage lopen bij deze bedrijven delen hun ervaringen en toekomstplannen.
Per watertaxi naar de producten van de toekomst
Met een watertaxi van Alumax Boats gaat de Koning vanaf Port of Zwolle naar het Fieldlab Circulair Ondernemen. Hier werken ondernemers en studenten samen aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedsel)producten. Afval wordt hier gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld pasta van oesterzwammen, crackers van meelwormen en bitterballen van kromme asperges.
oesterzwammenpasta, meelwormencrackers en bitterballen van kromme asperges
Ons nieuwe voedsel bij het Fieldlab Circulair Ondernemen
Jongeren met een MBO-diploma gaan in dit lab aan de slag met hun eigen ideeën voor productontwikkeling en doen ervaring op met circulair ondernemen. Het fieldlab is verbonden met het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Bij NICE doen studenten en pas afgestudeerden uit Drenthe en de regio Zwolle praktijkonderzoek. Studenten werken er verder ook aan innovatietrajecten op het gebied van circulaire economie.
Port of Zwolle is het middelpunt van de bedrijvigheid
Met het oog op de energietransitie, een toename van transport over water en circulaire productieprocessen ontwikkelt Port of Zwolle zich tot een logistieke middelpunt voor circulaire bedrijvigheid. Samen met ondernemers in het havengebied, de regio en onderwijsinstellingen zet Port of Zwolle zich in voor duurzaamheid, digitalisering en toekomstbestendige havenfaciliteiten.
Benieuwd waar de koning zelf in vaart of rijdt (en vliegt)? Bekijk dan alle Royal artikelen en volg onze Facebookpagina Startpagina.
Bronnen: Rijksoverheid, Port of Zwolle.