Ga naar de inhoud

Komen winkelprijzen en marges wel eerlijk tot stand?

winkelprijzen en marges Bron: © Canva 

Wanneer je boodschappen doet, een nieuwe jas koopt of een huis aanschaft, betaal je altijd meer dan wat de winkelier ervoor heeft betaald. Dat verschil heet de marge. De hogere winkelprijs is nodig om hun toko draaiende te houden, maar hoe wordt die marge eigenlijk berekend? Is het een kwestie van zorgvuldig rekenwerk of simpelweg nattevingerwerk? En hoe verschilt die marge per product?

Wat wij ons allemaal wel eens afvragen: hoeveel verdient de verkoper op mij en word ik niet belazerd? Lees het in dit artikel:

Hoe berekent een winkelier zijn marges?

Een marge is simpel gezegd het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Wat er bovenop de inkoopprijs komt, verschilt per branche en product. Een winkelier moet rekening houden met kosten als huur, personeel, transport, verzekeringen, belastingen en natuurlijk winst. Hoe hoger de kosten, hoe hoger de marge moet zijn om uit de kosten te komen.

Klanten lokken

Maar er speelt meer mee. Sommige producten hebben een hogere marge omdat ze luxer zijn of minder vaak worden verkocht. Anderen worden bewust met een lage marge aangeboden om klanten de winkel in te lokken, zoals brood in supermarkten. 

Wat zijn de marges van onze alledaagse artikelen

1. Koffie

Je ochtendbakkie is vaak een prijzige slok. De inkoopprijs van koffiebonen ligt gemiddeld rond de 5 tot 15 euro per kilo, afhankelijk van de kwaliteit en stijgen vanwege tegenvallende oogsten op dit moment de pan uit.

Een kop koffie in een café kost echter makkelijk 3 tot 4 euro. De marge kan daarbij oplopen tot wel 500%. Waarom zo hoog? De caféhouder betaalt voor personeel, huur en apparatuur, en daar bovenop wordt flink winst gemaakt.

2. Brood

Een brood kost in de supermarkt gemiddeld 2 tot 4 euro, terwijl de inkoopprijs vaak niet hoger ligt dan 50 cent tot 1 euro. Hierop zit een marge van 100% tot 300%. Supermarkten gebruiken brood vaak als lokmiddel, waardoor ze het soms zelfs met minimale winst verkopen om klanten binnen te halen. Bij de bakker betaal je vaak nog wat meer.

3. Kleding

De marge op kleding is enorm en kan oplopen tot wel 400%. Een T-shirt dat je koopt voor 30 euro heeft de winkelier misschien voor 5 tot 10 euro ingekocht. (Populaire) merken rekenen vaak extra marge vanwege hun naamsbekendheid. De overige kosten? Marketing, huur van dure panden en personeel.

4. Auto’s

Bij auto’s lijkt de marge laag, meestal tussen de 5% en 15%. Toch zijn de bedragen groot. Een auto van 30.000 euro levert de dealer zo’n 1.500 tot 4.500 euro op. Dealers verdienen daarnaast veel aan extra’s zoals onderhoudscontracten, accessoires en financieringsregelingen.

5. Biertje

In een café betaal je al snel 3 tot 5 euro voor een biertje. De inkoopprijs? Nog geen 50 cent per flesje of tapglas. Dit betekent dat de marge kan oplopen tot wel 900%. Cafés rekenen hoge prijzen om huur en personeel te dekken, maar hun winst per biertje is alsnog aanzienlijk.

6. Wijntje

Wijn heeft een variabele marge. Een fles van 10 euro in de winkel kost vaak 3 tot 5 euro inkoop. De marge zit rond de 100% tot 200%. In restaurants gaat dit nog verder: daar betaal je soms 4 keer de inkoopprijs.

7. Bloemen

Een bos bloemen heeft meestal een marge van 50% tot 100%. Een teler verkoopt bijvoorbeeld een bos rozen voor 5 euro, terwijl jij er 10 tot 15 euro voor betaalt. Bloemisten rekenen naast hun kosten ook extra marge vanwege de korte houdbaarheid.

TIP: zo blijven je bloemen langer mooi.

8. Woningen

De woningmarkt werkt anders. Hier zijn het vooral de makelaars en projectontwikkelaars die verdienen.

  • Makelaars rekenen vaak 1% tot 2% courtage bij verkoop.
  • De ontwikkelaar die een woning bouwt, kan soms 20% tot 30% winst maken.

Die marges zijn hoog, maar de kosten én risico’s in de vastgoedwereld zijn dat ook.

9. Sigaretten

Op sigaretten ligt een marge van ongeveer 7% tot 10% voor de verkoper. Dit lijkt weinig, maar de overheid verdient het meest: accijnzen en btw vormen meer dan 75% van de verkoopprijs. Een pakje van 10 euro levert de winkelier hooguit 1 euro op.

10. Medicijnen

De marge op medicijnen hangt af van het soort middel. Generieke medicijnen hebben een kleine marge van enkele procenten. Bij merkmedicijnen kan de marge oplopen tot 50%. Apotheken rekenen daarnaast vaak een vaste vergoeding per uitgifte.

Wie houdt die marges en prijzen in de gaten?

We kennen geen vaste regels voor marges. Winkeliers mogen in principe zelf bepalen wat ze bovenop de inkoopprijs zetten, zolang er geen sprake is van kartelvorming of misleiding. Tenzij de winkelier een franchiseketen is zoals H&M, Action of Hema. Daar zijn de winkelverkooprijzen landelijk vastgelegd.

  • De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op eerlijke concurrentie
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) let op kwaliteit en veiligheid.
  • Bij medicijnen is ook de overheid betrokken via maximale prijzen en vergoedingsregelingen.

Toch wordt er niet altijd streng gecontroleerd. Vooral bij luxeproducten of horeca speelt transparantie nauwelijks een rol. Jij betaalt wat de markt ervoor vraagt – of je het nu eerlijk vindt of niet.

Lees ook: fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Probeer af te dingen op de prijs

Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Winkeliers hebben marges nodig om te overleven, maar sommige producten lijken onredelijk duur vergeleken met de inkoopprijs. Tegelijkertijd wil je als consument ook goede service, een fijne winkelervaring en kwaliteit. Daar betaal je voor.

Toch kun je zelf slimme keuzes maken. Vergelijk prijzen, koop direct bij de producent of let op aanbiedingen. En als je echt wilt weten waar je geld naartoe gaat, stel de vraag gewoon eens in de winkel. Een transparante winkelier heeft niets te verbergen.

En nu je dit alles weet, ding af op prijzen of vraag korting. Je hoeft je nergens voor te schamen.

Bronnen: 

Autoriteit Consument & Markt, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Koninklijke Horeca Nederland

Meer over:

Reacties zijn gesloten.