Ga naar de inhoud

Kokosolie, wat kun je er allemaal mee? 25 tips!

wat kan je allemaal met kokosolie

Kokosolie staat bekend om zijn culinaire gebruik, maar de veelzijdigheid ervan reikt verder dan alleen de keuken. Deze natuurlijke olie heeft een indrukwekkende lijst van toepassingen die variëren van huidverzorging tot huishoudelijke klusjes en zelfs doe-het-zelf-projecten. 

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een veelzijdig en natuurlijk product dat wordt gewonnen uit het vruchtvlees van rijpe kokosnoten. Het kost ongeveer 10 kokosnoten om één liter olie te produceren. Naast zijn heerlijke smaak en exotische geur, staat kokosolie ook bekend als een uiterst gezond product.

Het wordt vaak gebruikt bij het koken, bakken en als ingrediënt in diverse beauty– en verzorgingsproducten. Kokosolie staat bekend om zijn hoge gehalte aan verzadigde vetten, vooral laurinezuur, dat gunstig kan zijn voor de gezondheid. Daarnaast heeft het antibacteriële en hydraterende eigenschappen, waardoor het ook populair is in huidverzorging. Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten zijn, zoals extra vierge, geraffineerde en geurloos. Elk met specifieke toepassingen en kenmerken.

25x Wondermiddel kokosolie

In de wereld van gezond eten en natuurlijke wellness is kokosolie een schitterende ster die niet alleen schittert in de keuken, maar ook in vele andere facetten van ons dagelijks leven. Deze tropische schat, afkomstig van de kokospalm, heeft een verrassende veelzijdigheid die verder reikt dan enkel culinaire doeleinden.

Ontdek met ons de buitengewone mogelijkheden van kokosolie en hoe het jouw dagelijkse routine kan verbeteren:

  1. Stralende huid: kokosolie als ultieme hydratatiebron: het is niet alleen een luxe vochtinbrenger voor je huid, maar ook een redding voor droge plekjes en een zegen voor een vochtarme huid. Breng de olie aan op je benen, armen en ellebogen. Het kan ook op je gezicht, maar dat kan wat vettig aanvoelen. En als je last hebt van gescheurde hielen, smeer dan elke avond voor het slapengaan een dun laagje op totdat ze weer zacht zijn.
  2. Vergeet niet het opmerkelijke vermogen om make-up eenvoudig te verwijderen, waardoor het een onmisbaar onderdeel wordt van je schoonheidsroutine.
  3. Glanzend haar: van beschadigd naar glanzend haar. het kan dienen als een diep conditionerend haarmasker, dat dof en beschadigd haar transformeert naar een weelderige haardos. Voor degenen die worstelen met roos, biedt het ook een natuurlijke en effectieve oplossing. Kokosolie kan je volgens beautyblogs ook gebruiken om je haar te ontklitten.
  4. Zelfgemaakte deodorant: meng kokosolie met maïszetmeel, bakpoeder en een paar druppels essentiële olie naar keuze om een natuurlijke deodorant te maken.
  5. Schuurmiddel voor scrubben: mix de olie met suiker of zout om een natuurlijk scrubmiddel te creëren voor het exfoliëren van de huid.
  6. Lijmverwijderaar: gebruik kokosolie om stickerresten of lijm van oppervlakken te verwijderen.
  7. Tandheelkundige verzorging “Oil Pulling”: is een oude Ayurvedische praktijk. Een krachtig middel tegen bacteriën, waaronder Streptococcus mutans, die verantwoordelijk zijn voor tandplaque, tandbederf en tandvleesaandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 10 minuten spoelen met kokosolie, ook bekend als oil pulling, even effectief is als het gebruik van een desinfecterende mondspoeling. Een ander onderzoek toonde aan dat oil pulling ontstekingen en tandplaque verminderde bij tieners met ontstoken tandvlees.
  8. Barrièrecrème voor baby’s: kokosolie kan dienen als een natuurlijke en milde barrièrecrème (zinkzalf) voor de tere huid van baby’s.
  9. Verzorging van je nagelriemen: gescheurde nagelriemen kunnen worden behandeld met kokosolie. Dit geldt ook voor broze nagels. Breng eenvoudig wat aan op je nagelriemen en masseer het zachtjes in. Herhaal dit enkele keren per week voor optimale resultaten. 
  10. Scharnieren of deuren die piepen: breng een kleine hoeveelheid kokosolie aan op piepende scharnieren of andere bewegende delen om ze soepeler te laten bewegen. Breng simpelweg een theelepel kokosolie aan op de scharnieren, wrijf het goed in, beweeg de deur een paar keer heen en weer, en het gepiep verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  11. Schoenpoets: wrijf een beetje op leren schoenen om ze te laten glanzen en te hydrateren.
  12. Eczeem behandelen: onderzoek toont aan dat kokosolie even effectief is als minerale olie en andere traditionele crèmes bij de behandeling van dermatitis en andere huidaandoeningen. Bij kinderen met eczeem werd bij 47% aanzienlijke verbetering waargenomen na behandeling.
  13. Insectenwerend middel: meng kokosolie met essentiële oliën zoals citronella, pepermunt of tea-tree om een natuurlijk insectenwerend middel te maken.
  14. Koper- en roestverwijdering: wrijf kokosolie op koperen en metalen voorwerpen om ze te laten glanzen en roest te voorkomen.
  15. Houtensnijplank onderhouden: verlevendig je houten snijplanken met de voordelen van kokosolie. Deze eenvoudige en natuurlijke methode helpt niet alleen om je snijplanken te beschermen tegen scheuren, maar geeft ze ook een hernieuwde glans, waardoor je snijplank er als nieuw uitziet.
  16. Lippenbalsem: breng een kleine hoeveelheid aan op droge of gebarsten lippen als een hydraterende lippenbalsem.
  17. Aromatherapie: voeg een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe aan kokosolie en gebruik het als een basis voor aromatherapie.
  18. Vetverbranding: kokosolie versnelt het metabolisme door middel van middellange keten triglyceriden, vetzuren die snel worden opgenomen en de calorieverbranding verhogen. Controlestudies tonen aan dat deze triglyceriden de snelheid van het metabolisme aanzienlijk verhogen, al is het tijdelijk. Een onderzoek ontdekte dat 15-30 gram middellange keten triglyceriden het calorieverbruik met ongeveer 120 calorieën verhoogde gedurende 24 uur.
  19. Lederonderhoud: kokosolie kan worden gebruikt om leer te conditioneren en te beschermen. Breng het aan op leren schoenen, tassen of meubels.
  20. Zonnebrandverlichting: kokosolie kan verlichting bieden bij lichte zonnebrand door het kalmeren van de geïrriteerde huid.
  21. Massageolie: doordat het een aangename textuur en een lichte geur heeft is het geschikt als massageolie.
  22. Middel tegen candida: het blijkt een effectieve remedie te zijn in de strijd tegen Candida albicans, de schimmel verantwoordelijk voor infecties, vooral in warme en vochtige lichaamsdelen zoals de mond of vagina. In vitro studies tonen aan dat kokosolie kan helpen bij het bestrijden van Candida-infecties. Opmerkelijk is dat onderzoekers hebben ontdekt dat het net zo effectief is als fluconazol, een veelvoorkomend antischimmelmedicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij candida-infecties. Als je kokosolie wilt gebruiken om candida te bestrijden, is het ideaal om extra vierge, ongeraffineerde kokosolie te kiezen.
  23. Vlekverwijderaar: de antibacteriële eigenschappen van kokosolie maken het een uitstekende vlekverwijderaar, vooral voor de meer hardnekkige vlekken. Of het nu gaat om onuitwisbare vlekken op vloerkleden of storende markeringen op muren, een mengsel van kokosolie en zuiveringszout kan wonderen verrichten en ze effectief verwijderen.
  24. Zonbescherming: kokosolie kan de huid beschermen tegen schadelijke Uv-straling, wat het risico op rimpels, bruine vlekken en huidkanker kan verminderen. Onderzoek suggereert dat het ongeveer 20% van de Uv-straling kan blokkeren, maar het is belangrijk op te merken dat het niet dezelfde bescherming biedt als reguliere zonnebrandcrème, die ongeveer 90% van de straling blokkeert. Volgens een ander onderzoek wordt de beschermingsfactor tegen de zon (SPF) geschat op 7, wat lager is dan de aanbevolen hoeveelheid in sommige landen.
  25. Frituren: met een vetgehalte van 87% aan verzadigde vetten, is een uitstekende keuze voor koken en frituren op hoge temperaturen. Verzadigde vetten behouden hun structuur tijdens verhitting, in tegenstelling tot meervoudig onverzadigde vetzuren in sommige plantaardige oliën. Bij het verhitten van oliën zoals maïs en saffloer ontstaan giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het verzadigde vet is echter veilig volgens recent onderzoek, waaruit blijkt dat verzadigd vet geen hartziekte veroorzaakt.
@balansmetkirsten

De spijsvertering begint al in de mond! 👄💫🦠🦷🗣️ #spijsvertering #lekkendedarm #prikkelbaredarmsyndroom #opgeblazenbuik #metabolisme

♬ origineel geluid – Kirsten | Darmtherapeut 🌱
@marjamaemae

Alle merken zijn goed #singlemomhacks #momsover40 #kokosvet #kokosolie

♬ origineel geluid – Marjamaemae

Soorten kokosolie

Om de voordelen optimaal te benutten, is het belangrijk om de juiste variant te kiezen voor jouw specifieke behoeften. 

Er zijn 2 hoofdsoorten:

  1. Ongeraffineerde kokosolie, ook bekend als virgin-olie
  2. Geraffineerde kokosolie, ook wel kopra-olie genoemd

De keuze tussen deze 2 varianten hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. De ongeraffineerde soort behoudt doorgaans meer van zijn natuurlijke eigenschappen, terwijl geraffineerde olie een breder scala aan toepassingen heeft.

TIP: Zorg dat je bij het gebruik voor huid- en haarverzorging van te voren weet dat je geen overgevoeligheid hebt voor het product. Test het eerst op een klein deel van de huid. Kies bij voorkeur voor ongeraffineerde, biologische kokosolie voor de meest natuurlijke voordelen.

Waar koop je kokosolie?

Gelukkig is het tegenwoordig verkrijgbaar in diverse winkels, waaronder supermarkten, biologische winkels, drogisterijen, toko’s en gezondheidswinkels. De veelzijdige varianten bieden voor elk wat wils. Ontdek welke kokosolie het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Met zijn veelzijdigheid, exotische smaak en talloze toepassingen is het duidelijk: het is altijd een goed idee om een potje kokosolie in huis te hebben. Jouw geheime wapen voor zowel culinaire avonturen als persoonlijke verzorging!

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: