Ga naar de inhoud

Koken op gas nog ongezonder dan werd gedacht: jaarlijks 1300 sterfgevallen

Koken op gas

Denk jij inmiddels ook ‘ik loop gevaar’ als je aan je gasfornuis je biefstuk staat te bakken of spruitjes staat te koken? We geloven van niet, hoewel nu blijkt dat koken op gas nog ongezonder is dan eerst werd gedacht.

1300 sterfgevallen in ons land

Ieder jaar overlijden er ongeveer 1300 mensen in Nederland vroegtijdig door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het koken op gas. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit. Nederlanders worden gemiddeld ruim 81 jaar oud, maar genoemde mensen leveren volgens de wetenschappers gemiddeld bijna 2,6 jaar in. 

Wetenschappers bestudeerden de gevolgen van het gebruik van gasfornuizen in huizen in 14 landen in de EU en in Groot-Brittannië. In totaal schatten ze het aantal voortijdige sterfgevallen door koken op gas op bijna 40.000. In Polen en Roemenië zouden bijvoorbeeld rond de 6000 mensen eerder sterven dan gemiddeld, in Italië bijna 13.000. In Zweden en Finland gaat het maar om enkele mensen, in Duitsland om ruim 400 voortijdige sterfgevallen per jaar.

Stikstofdioxide grote boosdoener

Meer dan 100 miljoen inwoners van de EU zijn trouw aan koken op gas. In Nederland doet dat 65 procent van de huishoudens dat nog. Dat we van het gas af moeten, klinkt al langer door maar dit meer uit milieuoverwegingen dan om onze eigen gezondheid. 

Lees ook: Zuiniger, sneller en efficiënter koken doe je zó.

Bij de verbranding van aardgas in de pitten van het fornuis komen stoffen vrij die de luchtkwaliteit aantasten. Boosdoener is stikstofdioxide (NO2). Ook de combinatie met andere stoffen in de lucht, slechte ventilatie en langdurig koken spelen een rol. 

Astmasymptomen en hersenontwikkeling

Zorgen over de gevolgen van koken op gas zijn niet van vandaag. In 2022 werden bij meer dan 70.000 kinderen astmasymptomen geconstateerd. Ook zijn er aanwijzingen van negatieve effecten op de hersenontwikkeling van kinderen. 

In 2023 waarschuwde TNO nog dat koken op gas vaak vuiler is dan koken op elektriciteit. Het levert een overschrijding op van de advieswaarden voor stikstofdioxide van de EU en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, aldus TNO destijds, na onderzoek in 247 huizen in verschillende landen. Van huizen met een gasstel voldeed een kwart niet aan EU-eisen voor schone lucht. De helft overschreed de (strengere) WHO-normen.

Elektrisch goedkoper dan gas

TNO adviseert om zoveel mogelijk over te schakelen op elektrisch koken.  Met koken op een inductieplaat ben je goedkoper uit, gezien de gasprijs van tegenwoordig en het is ook nog eens beter voor de planeet. TNO hamert ondertussen ook op het gebruik van een afzuigkap. Die worden vaak niet, te laat of op een te lage stand aangezet. TNO ziet graag dat afzuigkappen automatisch worden aangezet. Ook een raampje openzetten tijdens het koken is verstandig. 

Bronnen: Metro, NOS. Foto: Canva

Meer over: