Ga naar de inhoud

Je koelkast schoonmaken: handig stappenplan

Update:
koelkast schoonmaken

Met onze handige tips en trucs wordt het schoonmaken van je koelkast niet alleen een noodzaak, maar een bevredigende taak die je keuken transformeert en je voedsel langer vers houdt.

Hoe vaak moet ik mijn koelkast schoonmaken?

Het is aan te raden om je koelkast minstens 1 keer per 3 maanden grondig schoon te maken. Regelmatig onderhoud, zoals het afnemen van de planken en het controleren van de houdbaarheidsdata, kan wekelijks gebeuren.

Voorbereiding op een schone koelkast

Voordat je start met schoonmaken, leg je alle spullen klaar:

  • Mild schoonmaakmiddel of verdunde azijn
  • Warm water
  • Zachte doek of spons
  • Schuursponsje voor hardnekkig vuil
  • Wattenstaafje of satéprikker voor de waterafvoer
  • Schone theedoek
  • Schone, droge doeken om af te drogen
  • Bak of emmer voor het sopje
  • Koeltas of koelbox om bederfelijke etenswaren tijdelijk in te bewaren

Door deze items van tevoren klaar te zetten, zorg je voor een vlotte en efficiënte schoonmaakbeurt.

1. Maak de koelkast leeg

Begin met het volledig leeghalen van je koelkast. Haal al het eten en drinken eruit en plaats het op een koele plek zodat het niet bederft. Een koelbox is hierbij handig om je producten tijdelijk te bewaren.

Is je koelkast helemaal leeg? Zuig dan voorzichtig alle kruimels op met een kruimeldief om ervoor te zorgen dat je een schone basis hebt voordat je verder gaat met schoonmaken.

2. Schakel je koelkast uit

Om veilig te kunnen schoonmaken, trek je de stekker van je koelkast uit het stopcontact. Dit zorgt ervoor dat je zonder risico met water kunt werken. Terwijl je bezig bent, kan het ijs op de achterwand alvast beginnen te smelten.

3. Maak een sopje

Maak een sopje met warm water en een scheutje neutrale zeep of allesreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen om beschadigingen te voorkomen. Een speciale koelkastreiniger is ook een uitstekende keuze.

Waarom is het belangrijk om je koelkast schoon te maken?

Voorkom bacteriën en vieze geuren

Het regelmatig schoonmaken van je koelkast is van belangrijk om voedselverspilling en onaangename geuren te voorkomen. Een schone koelkast werkt efficiënter, wat je ook helpt om energie te besparen. Vuil en bacteriën kunnen zich ophopen en je etenswaren bederven, dus zorg ervoor dat je koelkast altijd schoon en hygiënisch is.

Verleng de levensduur van je koelkast

Een schone koelkast verlengt de levensduur van je apparaat doordat het efficiënter kan werken zonder verstoppingen of overmatige ijsvorming. Regelmatig schoonmaken voorkomt dat stof en vuil zich ophopen in de ventilatieopeningen en zorgt ervoor dat de motor minder hard hoeft te werken. Hierdoor wordt de kans op slijtage en defecten verminderd, waardoor je koelkast langer meegaat.

Een schone koelkast is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Het voorkomt de groei van schadelijke bacteriën en schimmels die je voedsel kunnen bederven.

Het schoonmaken van de koelkast

Het reinigen van de koelkast is een taak die vaak wordt uitgesteld, maar het is essentieel voor een hygiënische keuken en het behoud van je etenswaren. Dit zijn stappen en tips om je koelkast grondig en effectief schoon te maken.

4. De binnenkant en buitenkant reinigen

Neem de losse onderdelen en de binnenkant van de koelkast grondig af. Vergeet daarbij niet de rubbers van de deur. Droog alles af met een schone, droge doek. Reinig vervolgens de buitenkant van de koelkast met het eerder gemaakte sopje of afwasmiddel en droog ook deze af met een schone doek.

5. Reinig losse onderdelen en deurrubbers

Maak de losse onderdelen schoon met een sopje en een doek. Gebruik een schuursponsje voor hardnekkig vuil. Vergeet niet de rubbers op de deuren te reinigen. Zorg ervoor dat alle losse onderdelen droog en schoon zijn voordat je ze terugplaatst in de koelkast.

6. Controleer de waterafvoer

Controleer de waterafvoer om verstoppingen te voorkomen. Afvoer verstopt? Gebruik een wattenstaafje of een satéprikker om eventuele blokkades te verwijderen. Zorg er ook voor dat de achterwand van de koelkast vrij blijft van obstakels.

Koelkast schoonmaken met azijn: kan dat?

Het is prima om je koelkast schoon te maken met azijn, maar verdun de azijn altijd met water. Let er wel op dat de rubbers van de koelkast niet in aanraking komen met azijn.

Wat moet ik doen als mijn ijskast nare geurtjes heeft?

Maak de koelkast grondig schoon en controleer op bedorven voedsel. Waarschijnlijk is er iets over de datum en heb je hierdoor last van nare geurtjes. Plaats een open bakje met baking soda(ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout) of een schoteltje met gemalen koffie in de koelkast om geurtjes te absorberen.

7. Ruim de koelkast in en vul opnieuw

Plaats alle onderdelen en producten terug in de koelkast. Steek de stekker weer in het stopcontact. En klaar ben je!

De tekst gaat onder de video verder >>

Hoe kan ik mijn koelkast organiseren na het schoonmaken?

Plaats voedselproducten op de juiste planken om kruisbesmetting te voorkomen. Bewaar rauw vlees en vis onderin de koelkast, groenten en fruit in de groentelades, en zuivelproducten en restjes op de bovenste planken. De kans is groot dat de items die terug in de koelkast moeten, niet volledig schoon zijn aan de buitenkant. Maak ze schoon met een vochtige doek en droog ze daarna goed af om schimmelvorming te voorkomen.

Lees ook: Tips voor veilig voedsel bewaren in de koelkast

Geniet van je schone koelkast!

Maak je koelkast schoon om vieze geurtjes te voorkomen en je voedsel langer vers te houden. Een schone koelkast kan zelfs helpen om energiekosten te verlagen. Hoewel maar weinig mensen genieten van de grondige schoonmaak van hun koelkast, is het een noodzakelijke taak.

Het eindresultaat: een koelkast schoon en fris

Gefeliciteerd! Je hebt nu een schone, frisse koelkast die niet alleen je voedsel langer vers houdt, maar ook je keuken een opgeruimd gevoel geeft. Geniet van de voldoening van een goed uitgevoerde taak en vergeet niet om regelmatig schoon te maken voor een blijvend resultaat.

Meer over: