Als de temperaturen oplopen rijst de vraag: moet ik mijn koelkast dan kouder zetten? Bij zomerse hitte moet je koelkast extra hard werken. Dit betekent dat het energieverbruik stijgt omdat de compressor en het koelmiddel constant draaien om de warmte af te voeren.
Geen zorgen, met een paar slimme trucs kun je je koelkast helpen om efficiënt te blijven.
Temperatuur van de koelkast
Als de temperaturen buiten stijgen, maken veel mensen zich zorgen over hun etenswaren in de koelkast. Is het nog veilig om je melk, broodbeleg en andere bederfelijke waar op dezelfde temperatuur te bewaren? Het Voedingscentrum adviseert om de koelkast altijd tussen de 3 en 4 graden Celsius in te stellen. Dit geldt ook tijdens warme dagen.
Lees ook ons artikel over veilig voedsel bewaren in de koelkast.
Waarom deze temperatuur?
Volgens het Voedingscentrum is een temperatuur tussen de 3 en 4 graden essentieel om de groei van bacteriën te remmen. Vooral in de zomer, wanneer bacteriën sneller kunnen groeien door de warmte, blijft dit advies onveranderd. Door deze gekoelde omgeving blijven je producten langer vers en beperk je de kans op voedselvergiftiging.
Lees ook ons artikel over de betekenis van koelkaststanden.
Andere tips bij warm weer
Naast het instellen van de juiste temperatuur voor je koelkast, geeft het Voedingscentrum nog enkele tips om je voedsel langer vers te houden tijdens warme dagen. Zorg ervoor dat je koelkast niet te vol zit en laat warme gerechten eerst goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Dit voorkomt onnodige opwarming van de binnenkant van de koelkast. Ook is het verstandig om de deur van de koelkast zo kort mogelijk open te houden om temperatuurschommelingen te minimaliseren.
Zo houd je je voedsel heerlijk vers tijdens warme dagen:
- Plaats je koelkast uit de zon. Direct zonlicht kan de buitentemperatuur van de koelkast verhogen, wat de efficiëntie vermindert. Zorg ook voor voldoende ventilatie rondom de koelkast. Dit helpt om de warmte effectief af te voeren.
- Regelmatige reiniging van de condensorspoelen is essentieel. Stof en vuil kunnen de efficiëntie van je koelkast verminderen, dus maak deze regelmatig schoon. Controleer ook de deurafdichtingen om te zorgen dat ze goed sluiten en geen koele lucht ontsnapt.
- Veel moderne koelkasten zijn uitgerust met invertercompressoren die efficiënter werken door hun snelheid aan te passen aan de koelbehoefte. Dual cooling systemen met aparte koelcircuits voor het koel- en vriesgedeelte helpen ook om optimale temperaturen te handhaven, zelfs tijdens de heetste dagen.
Ben je benieuwd hoe een koelkast eigenlijk werkt? Bekijk dan tot slot nog even onderstaande video >>
Bron: De Telegraaf. Foto: Philippe Clement voor Canva