Ga naar de inhoud

Deze klussen zijn perfect voor het najaar: 10 klusjes in de herfst

klussen-najaar-2

De herfst is dé tijd om te genieten van gezellige activiteiten zoals series kijken, (nieuwe) hobby’s uitoefenen, uitgebreid koken en zelfs klussen. Haal die klushandschoenen tevoorschijn, want deze 10 klusjes zijn perfect om aan te pakken tijdens het najaar.

10 klussen te doen in het najaar

1. Dakgoot schoonmaken

Terwijl de bladeren van de bomen vallen, kunnen ze helaas je dakgoot verstoppen. Een verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat je dak zwaar wordt en zelfs gaat lekken. Gelukkig is het schoonmaken van de dakgoot een eenvoudige klus die niet veel tijd in beslag neemt.

Lees onze tips hoe je het beste je dakgoot schoonmaakt.

2. Inspecteer je dakpannen

Terwijl je toch al je ladder uit de schuur hebt gehaald, is de herfst de perfecte tijd om je dakpannen eens goed te inspecteren. Bij harde wind of hevige regen kunnen scheve dakpannen schade veroorzaken, lekkages veroorzaken of zelfs van je dak waaien.

Loop alle dakpannen na om er zeker van te zijn dat ze goed liggen en in goede staat verkeren.

3. Geef het interieur een opfrisbeurt

Is het tijd om je huis wat op te fleuren? Een nieuw laagje verf aan de binnenkant van je huis doet wonderen. Schilderen aan de buitenkant wordt afgeraden vanwege de hogere luchtvochtigheid in de herfst.

Wil je echt een verandering? Overweeg dan een nieuwe kleur uit te proberen. Donkergroen is bijvoorbeeld volgens Flexa de trend van het najaar. Bouwmarkten kunnen je goed adviseren en je koopt er kleurtesters, waarmee je eerst test of de kleur bij je past.

TIP: oktober is Woonmaand, het moment dat de nieuwste trends bekend worden en de laatste tips op het gebied van klussen.

4. Klussen in het najaar? Pak de vervelende klusjes aan

Iedereen kent ze wel, die klusjes die maar blijven liggen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Maak op een regenachtige dag een rondje door je huis en maak een lijst van reparaties die je per ruimte tegenkomt.

Denk aan losse deurklinken, armleuningen, plinten, druppelende kranen, klemmende deuren of kapotte lampen. Begin met de meest vervelende taak en werk zo je lijst af.

TIP: Vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Het is even een karweitje, maar het levert aanzienlijke energiebesparing op.

5. Werk al het kitwerk bij

Het bijwerken van kitwerk in huis lijkt een lastige klus, maar eigenlijk is het heel simpel. Loop al het kitwerk na, verwijder de oude kit en breng nieuwe aan. Zo ziet alles er weer strak uit en voorkom je lekkages.

Begin op zolder en werk naar beneden, controleer alle ruimtes, inclusief badkamers en ramen – overal waar kit kan zitten. Als je bezig bent, verwijder dan ook eventuele schimmel die je tegenkomt.

Tips om zelf te kitten

De tekst gaat door onder deze video >>

6. Isoleer je huis

Hoewel isoleren een tijdrovende klus kan zijn, is het essentieel, vooral bij oudere huizen. Slechte isolatie kan resulteren in constante tocht en kou in huis, wat leidt tot hogere verwarmingskosten. Investeer in isolatie, zoals tocht-strips onder deuren en radiatorfolie achter verwarmingen, voor een comfortabeler en energiezuiniger huis.

TIP: Overweeg ook om je leidingen en kranen te isoleren voor extra energiebesparing, maar raadpleeg hiervoor een expert. Lees ook onze tips om zelf te isoleren.

7. Klussen najaar: onderhoud je tuin

Met de herfst in volle gang, is het tijd om je tuin voor te bereiden op de winter:

  • Snoei struiken en bomen die in het vroege voorjaar bloeien
  • Verwijder bladeren van je grasmat om gele plekken te voorkomen
  • Verplant planten indien nodig
  • Bescherm je vaste planten met een laag bladeren tegen vorst
  • Vergeet niet om binnen te halen wat niet bestand is tegen kou
  • Voeg wat winterviooltjes of herfstasters toe voor kleur
  • Bescherm je tuinmeubelen, parasol met hoezen of verpakkingsmateriaal

8. Verbeter de isolatie van je ramen

Naast muren verdienen ook ramen aandacht wat betreft isolatie. Slecht geïsoleerde ramen laten tocht en koude lucht binnen, wat leidt tot hogere energiekosten en ongemak.

Controleer op kieren en spleten rondom je ramen en dicht deze af met kit of afdekstrips. Overweeg dubbel glas of isolerend glas als je enkel glas hebt, voor betere thermische isolatie.

9. Creëer een gezellige herfstsfeer in huis

Na al het werk is het tijd om je huis een warme herfstsfeer te geven. Haal dekens, kussens en herfstdecoraties tevoorschijn. Kaarsen met geuren zoals kaneel en vanille creëren een knusse ambiance.

Vergeet niet om wat seizoensbloemen of pompoenen als decoratie toe te voegen. Zo geniet je maximaal van de herfst, zelfs binnenshuis.

10. Plan een klusdag

Eigenlijk is dit stap 1! Want wanneer klussen slechts tussendoor worden opgepakt, komt er vaak weinig van terecht.

Plan daarom van tevoren een dag (of meer) om te klussen. Zorg dat je alles in huis hebt voor deze dag, regel je gereedschap en eventueel hulp. Door een speciale klus-dag te plannen, kun je efficiënt je klussen afhandelen. Succes!

Foto: Canva

Meer over: