Ga naar de inhoud

Klimplanten snoeien in het najaar: zo bereid je ze voor op de winter

Klimplanten snoeien najaar

De meeste klimplanten laten hun bladeren los in de herfst. Niet mooi zo’n kale dorre plant en het liefst snoei je de kale takken er meteen af. Maar is dat wel verstandig? Wat is de beste tijd om klimplanten te snoeien?

Klimplanten snoeien: doe het niet in het wilde weg! Lees eerst onze snoei-tips hieronder:

Wanneer moet je klimplanten snoeien

  • Over het algemeen is de beste tijd om klimplanten te snoeien wanneer ze in rust zijn, meestal tussen november en april. Bij het snoeien van klimplanten zijn er richtlijnen om dit het beste te doen.
  • Voor bloeiende klimplanten is het goed om te weten wanneer ze bloeien. Klimplanten die in de zomer bloeien, zoals kamperfoelie of clematis, bloeien beter als je in het vroege voorjaar (februari/maart) oude scheuten en takken inkort. Dit stimuleert de bloei. De zijscheuten van de klimplanten nooit korter knippen dan zo’n 4 à 5 knoppen vanaf de aanhechting. De bloemknoppen worden namelijk gevormd na de snoei.
  • Klimplanten die in het voorjaar bloeien ontwikkelen hun knoppen in de maanden ervoor. Als je de plant dan te vroeg snoeit, snoei je de knoppen weg. Heb je dat toch gedaan? Dit verklaart meteen waarom jouw klimmer dit jaar zo slecht bloeit. 

Klimplanten snoeien in het najaar

Vanaf november is het een goed moment om je klimplanten een snoeibeurt te geven. Veel populaire soorten in Nederland, zoals clematis en blauwe regen, hebben in het najaar baat bij snoei om sterk en gezond de winter in te gaan. Door dode en verwarde takken weg te knippen, verbeter je de luchtcirculatie en verminder je de kans op schimmels.

Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt en knip de takken net boven een knoop af, zodat de plant in het voorjaar weer volop kan groeien. Snoei niet te rigoureus; laat genoeg bladeren zitten om de wortels te beschermen tegen vorst.

Klimop snoeien

Klimop kun je het beste 2 keer per jaar snoeien: een keer in het late voorjaar en een keer in het najaar.

  • In het voorjaar kun je de plant vormgeven en het sterkste groeiende deel terugknippen, zodat de klimop niet te wild uitgroeit.
  • In het najaar is een lichte snoei voldoende; zo blijft de plant netjes tijdens de winter, en voorkom je dat de takken te zwaar worden en schade aan muren of schuttingen veroorzaken. Vermijd snoeien bij vorst om de kans op schade te verkleinen.

Tip: Verwijder vooral ook de overlast veroorzakende klimmers, dat zijn de klimmers die bijvoorbeeld in je dakgoot kruipen of je houtwerk van je kozijnen aantast.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Wanneer moet je welke klimplant snoeien?

Hier is een lijst veel voorkomende klimplanten:

  • Kamperfoelie
  • Klimop
  • Clematis
  • Druif
  • Trompetbloeier
  • Wingerd
  • Klimhortensia
  • Vuursdoorn
  • Boomwurger
  • Blauweregen
  • Passiebloem
  • Vuurdoorn
  • Klimmende roos

Er zijn nog veel meer soorten klimplanten. Het is belangrijk om goed te kijken wat hun behoefte is, begin nooit zomaar in het wilde weg te snoeien. We pikken er een paar bekende klimmers uit. Dit zijn hun snoeiwensen:

  • De druif is een bladverliezende klimmer: snoei deze vóór februari. In de zomer kun je te lange ranken wel alvast inkorten.
  • Kamperfoeli is een bladverliezend plant die je na de bloei, niet verder dan tot 1/3 van de lengte terugsnoeit.
  • Trompetbloeier is ook bladverliezend: snoeien in de winter of uiterlijk vroeg in het voorjaar. Stevig terugsnoeien is toegestaan.
  • De wingerd snoei je terug in het late najaar of in de winter.
  • De klimhortensia heeft minimale snoei nodig. Kort deze plant in als deze te groot dreigt te worden.

De clematis is een geval apart

Voordat je een clematis snoeit, is het belangrijk om te weten tot welke groep je klimmer behoort. Er zijn 3 clematis-groepen:

  1. Vroegbloeiende klimplanten: Over het algemeen zijn dit kleinbloemige clematis-soorten. Knip direct na de bloei hun scheuten weg en verwijder beschadigde en dode stukken door terug te snoeien tot waar de plant er groen en gezond uitziet.
  2. Herhaaldelijk bloeiers: Deze bloeien vaak 2 keer in een seizoen. Het zijn vaak de grootbloemige soorten. Ze bloeien meestal in de vroege zomer aan de oude ranken en later aan de nieuwe zijtakken. Snoei in het voorjaar zieke, zwakke en beschadigde ranken weg. Kort de rest na de 2e bloei.
  3. Laatbloeiende klimplanten: De laatbloeiers bloeien op nieuwe takken. Snoei ze daarom in het voorjaar, als nieuwe knoppen tevoorschijn komen. Snoei tot ongeveer 1,5 meter boven de grond.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Klimplanten en hun behoefte aan snoei

De meeste klimplanten hebben geen snoei nodig voor hun gezondheid. Ze hinderen wel planten die ze gebruiken om zich aan op te klimmen. Houd ze daarom goed in de toom. Sommige klimplanten, vooral diegene met verhoutte takken, slingertakken, zoals de boomwurger en de blauwe regen, verstikken andere planten. Regelmatig snoeien is dan wel zo verstandig.

Andere bekende woekerplanten zijn bruidssluiers, die snel groeien en hele gebouwen overwoekeren. Bij deze snelle groeier betekent het: vaker snoeien, tenzij de plant genoeg ruimte heeft om vrij te groeien.

Snoeien om de klimplanten gezond te houden

Klimplanten die gevoelig zijn voor bevriezing, zoals de jasmijn, passiebloem of klimroos, gaan soms rotten. Dit kan de hele plant aantasten. Het is verstandig deze dan toch terug te gesnoeid. Zelfs bij klimplanten die normaal gesproken weinig snoei nodig hebben, is het verstandig om af en toe de dooie takken eruit te halen. Het is verstandig om alles weg te snoeien wat ongezond is.

Verwijderen van klimrekjes en bamboestokken

Veel klimplanten worden geleverd met een klimrekje of bamboestokken in de pot. Het is belangrijk om deze te verwijderen bij het planten en voorzichtig tegen de wand of muur te binden. Wanneer je dit niet doet vergroeien de planten met de stokken en dat vertraagt de groei, en het ziet er ook niet fraai uit.

Conclusie: Door op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, blijven jouw klimmers bloemrijk en gezond. Blijf rekening houden met de behoeften van elke soort klimplant en de mogelijkheden in je tuin. Zo kun je optimaal en langer genieten.

Meer over: