Een debat over monumentale panden die begroeid zijn met klimop, verdeelt momenteel de meningen in onze hoofdstad. Voorstanders benadrukken de bijdrage aan biodiversiteit in steden, terwijl tegenstanders vinden dat klimplanten gevels minder goed zichtbaar maken en zelfs aantasten.
Is klimop nu een zegen of een vloek voor onze gevels? We geven je hier graag de antwoorden.
Klimop: een doorn in het oog
Tegenstanders zijn niet te spreken over monumentale panden met groene gevels. Ze beschouwen ze als een doorn in het oog. “Je ziet daardoor niks meer van de gebouwen. Bovendien gaat het om eeuwenoud metselwerk en voegwerk dat beschadigd raakt door de klimop”, is 1 van de reacties. Het betreft ook de voorgevels uit Amsterdam met details uit de 17de en 18e eeuw.
Klimop: een waardevolle toevoeging
Voorstanders van behoud van klimop tegen gevels beschouwen het juist als een waardevolle toevoeging aan het groen in de stad. Hun argumenten zijn: “Gebouwen zijn soms de laatste plekken waar groen in een stad gedijt en klimop heeft daarnaast een positief effect op de biodiversiteit in de stad. Klimplanten zijn bovendien kosteneffectief en groeien snel, wat leidt tot temperatuurreductie buiten en isolatie binnen.”
Er zijn volgens een woordvoerder van de voorstanders geen gevallen bekend waarin de plant schade aan een constructie veroorzaakte. De riolering kan wel verstoppen als de klimop bij dakpannen of dakgoten terechtkomt. Het verwijderen van de klimop wel is een uitdagend klusje. Monumenten met zwakke voegen lopen wel risico met klimop, maar de gevel zelf niet. “Sterker nog: bij historisch metselwerk heeft klimop zelfs een positief effect, doordat de muur minder vocht absorbeert.”
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
Dit zijn de meest gestelde vragen over klimop aan de gevel en de antwoorden:
1. Is klimop schadelijk voor de constructie van een gebouw?
Over het algemeen veroorzaakt klimop geen schade aan de constructie van een gebouw. Er zijn geen gevallen bekend waarin de plant structurele schade heeft toegebracht.
2. Veroorzaakt klimop schade aan (historisch) metselwerk en voegwerk?
Het contact van klimop met historisch metselwerk kan een risico zijn voor zwakker voegwerk. Bij historisch metselwerk heeft klimop ook een positief effect, doordat het de muur beschermt tegen vocht, wat juist weer gunstig is voor het behoud van het metselwerk.
3. Draagt klimop bij aan de biodiversiteit in de stad?
Klimop draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Het biedt een habitat voor verschillende insecten en kleine dieren, waardoor de ecologische diversiteit toeneemt.
4. Is het verwijderen van klimplanten een ingewikkelde klus?
Het verwijderen van klimplanten is een uitdagende klus, vooral bij oudere gebouwen met zwakkere voegen. Voorzichtigheid is geboden: voorkom schade aan het voegwerk. Bij monumentale panden zijn de zwakte van voegen een aandachtspunt.
5. Heeft het begroeien van gevels effect op de gezondheid?
Mensen vinden het over het algemeen prettig om naar groene gevels te kijken. Bovendien suggereren studies dat mensen die uitkijken op een groene omgeving, mogelijk minder vatbaar zijn voor ziekten. Groen heeft dus positieve gezondheidseffecten. Maar niet voor de bezorgde tegenstanders van het groen in onze stad. Die ondervinden er nu juist stress van.
6. Zijn er voordelen van klimop voor de temperatuur buiten en de isolatie binnen?
Klimop draagt bij aan temperatuurreductie buiten, aangezien planten koeler zijn dan stenen. Bovendien heeft het een isolerende werking binnen, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie in gebouwen.
7. Beïnvloedt groen de waarde van vastgoed?
Uit onderzoeken (van onder andere de Technische Universiteit Eindhoven) blijkt dat vastgoed met groen, waaronder klimop, tot 10 procent duurder is. Groene gevels associeert men met een hogere waarde van het onroerend goed.
Begroeien is niet alleen een esthetische kwestie
Het begroeien van gevels met klimop blijkt niet alleen een esthetische kwestie, maar levert ook een functionele bijdrage aan met name de stedelijke omgeving. Met de toenemende frequentie van stortbuien draagt klimop bij aan het verminderen van wateroverlast door regenwater op te vangen en vast te houden. Daarnaast ontlast het het riool.
Het groen fungeert als natuurlijke barrière tegen extreem weer
Het groen fungeert als een natuurlijke barrière tegen extreme weer en draagt bij aan de warmteweerstand van gebouwen in de zomer, terwijl het isolerende effect in de winter zorgt voor energie-efficiëntie. Het introduceren van groen aan gevels draagt ook bij aan het verminderen van de hitte in straten, waar verstedelijking vaak leidt tot hogere temperaturen. Bovendien heeft klimop de potentie om luchtverontreinigende stoffen te verminderen, waardoor het een veelzijdige en duurzame keuze is voor gebouweigenaren die streven naar een gezondere en milieuvriendelijkere leefomgeving.
Samengevat: klimopplanten zijn een goede optie voor een aantal problemen die in jouw straat spelen:
- Toename aantal stortbuien
- Overbelasting van het riool
- Warmteweerstand van jouw huis in de zomer
- Isolerend effect in de winter (goede besparing voor je portemonnee)
- Hoger temperaturen in straten door verstening en dode tuinen
- Luchtverontreiniging
Op basis van wat je nu weet over klimop en ander groen aan je gevel kun je concluderen dat klimop een zege is voor je gevel! Snoei je toch liever het groen terug? Klimplanten snoeien doe je niet in het wilde weg.
Bronnen: Technische Universiteit Eindhoven, Mobilane, RTL Nieuws.