Ga naar de inhoud

Kleine tuin? Kleine bomen: zó voorkom je verminking van bomen

Kleine tuin kleine bomen

Veel mensen plaatsen bomen in hun tuinen, zonder goed na te denken over de groei en de volwassen maat van de boom. Dit leidt vaak tot onnodig veel snoeiwerk en verminking van bomen. Hoe voorkom je deze problemen?

Heel simpel: kies boomsoorten die klein blijven. Doe met dit artikel inspiratie op en plant bomen die hun takken fijn mogen uitstrekken in jouw tuin.

Waarom de juiste boomkeuze belangrijk is

Een boom kan de blikvanger van je tuin zijn. Toch zien we ook steeds vaker dat bomen te groot worden op hun plek. Het groen staat bijvoorbeeld te dicht bij het hek van de buren, of staat te dicht bij ramen en deuren. Ze zijn om die reden gekortwiekt. Ze worden flink onder de duim gehouden. Het resultaat: verminkte bomen die hun natuurlijke schoonheid volledig verliezen. Echt zonde en ook best wel een beetje zielig voor de boom zelf.

Door vanaf het begin rekening te houden met de grootte en groeiwijze van een boom, voorkom je verminking van bomen. Bovendien zorg je met de juiste boomsoorten ook voor een beter tuinontwerp, een die past bij de vierkante meters en de planten.

(Foto: Rem Art)

Tips voor het plaatsen van bomen in een kleine tuin

Plaats bomen (ook de kleine bomen) ook niet te dicht bij schuttingen, muren of buren. Dit voorkomt problemen met wortels en overhangende takken. Kies bomen met een duidelijke vorm. Compacte, bolvormige, zuilvormige of geënte bomen zijn ideaal voor kleine ruimtes. Ze nemen minder plaats in beslag en zorgen voor minder irritatie bij de buren (en de schoonheidscommissie).

Lees ook: Burenruzie voorkomen: ken de regels bij erfafscheiding in je tuin.

Bomen die je beter niet in een kleine tuin plant

Er zijn verschillende boomsoorten die als ze volgroeid zijn simpelweg te groot zijn voor een gemiddelde Hollandse tuin. Hieronder een lijst van bomen die je beter kunt vermijden als je tuin geen parkformaat heeft:

  1. Eik (Quercus robur of Quercus rubra): Wordt al snel 20 tot 40 meter hoog. De Eik heeft een enorme wortelstructuur die schade kan veroorzaken aan bestrating en funderingen.
  2. Plataan (Platanus x hispanica): Kan groeien tot 30-40 meter. Heeft een brede kroon die veel licht wegneemt en grote bladeren die rommel kunnen geven.
  3. Walnotenboom (Juglans regia): Bereikt hoogtes van 20 tot 25 meter. Produceert veel schaduw en kan met zijn bladeren en vruchten veel onderhoud vragen.
  4. Beuk (Fagus sylvatica): Groeit gemakkelijk tot 30 meter. Vormt een zeer dichte kroon die andere planten in de tuin verdringt.
  5. Zomerlinde (Tilia platyphyllos): Kan tot 30 meter hoog worden. Verliest veel bloemen en bladeren, wat voor onderhoudsproblemen zorgt in kleine tuinen.
  6. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii):Bereikt hoogtes tot wel 50 meter. Groeit te snel en wordt vaak veel te dominant voor een kleine tuin.
  7. Kastanjeboom (Aesculus hippocastanum): Groeit tot 25-30 meter. Brede kroon en grote kastanjes zorgen voor veel afval en rommel in een kleine tuin.
  8. Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum): De naam zegt het al. Deze reus kan 10-tallen meters hoog worden en is absoluut ongeschikt voor een doorsnee tuin.
  9. Populier (Populus alba of nigra): Snelgroeiende boom die wel 30-35 meter hoog kan worden. De wortels kunnen problemen veroorzaken voor bestrating en rioleringen.
  10. Es (Fraxinus excelsior): Wordt makkelijk 25-30 meter hoog. De kroon groeit snel uit en heeft veel ruimte nodig, wat in een kleine tuin niet ideaal is.

6 geschikte boomsoorten voor kleine (voor)tuinen

  1. Japanse esdoorn (Acer palmatum): De Japanse esdoorn is een populaire keuze voor kleine tuinen. Deze boom groeit langzaam en blijft compact. Met zijn prachtig gekleurde bladeren in de herfst is het een echte blikvanger.
  2. Bolcatalpa (Catalpa bignonioides ‘Nana’): De bolcatalpa heeft een mooie bolvormige kroon en blijft klein. Hij is ideaal voor een strakke tuin en biedt zomerse schaduw zonder teveel ruimte in te nemen.
  3. Dwergkerspruim (Prunus cistena): Deze sierlijke boom heeft opvallende paarse bladeren en bloeit in het voorjaar met prachtige witte bloemen. Perfect voor een kleine tuin!
  4. Magnolia (Magnolia stellata): De stermagnolia is compact en bloeit vroeg in het jaar met witte of lichtroze bloemen. Deze boom voegt een vleugje elegantie toe aan elke tuin.
  5. Krentenboom (Amelanchier):De krentenboom is veelzijdig, groeit langzaam en past goed in een Nederlandse tuin. Hij bloeit met witte bloemen in het voorjaar en krijgt kleurrijke bessen in de zomer.
  6. Sierappel (Malus ‘Red Sentinel’): De sierappel is een prachtige kleine appelboom die niet alleen mooie bloesem in het voorjaar biedt, maar ook in de herfst bezaaid is met sierlijke, felrode appeltjes. Deze blijven vaak de hele winter hangen en trekken vogels aan. Een compacte boom die zowel praktisch als decoratief is!

Onderhoud kleine bomen

Tot slot nog dit:

  • Elke boomsoort heeft wel specifieke eisen aan de bodem. Zorg ervoor dat je de juiste voeding en water geeft voor een gezonde groei.
  • Bomen creëren schaduw. Kies daarom strategische plekken waar ze de zon niet volledig blokkeren of juist waar je de schaduw graag opzoekt.

Zo blijven bomen in topvorm en valt er voor jou jaarlijks veel minder te snoeien!

Bronnen:

Foto’s: Canva.