Ga naar de inhoud

8 klassieke stoofgerechten: uren geduld en een snufje liefde


Urenlang pruttelen op een petroleumstel, in de slowcooker of langzaam garen op het kleinste pitje van het fornuis: hoe je het ook doet, er smaakt niets zo lekker als een stoofgerecht dat uren heeft staan sudderen. Het resultaat: heerlijke draadjesvlees of stoof van kippendij. Dit zijn de 8 lekkerste stoofgerechten – niet voor niets échte klassiekers.

1. Boeuf Bourguignon

De Franse moeder aller stoofschotels: boeuf bourguignon. Boterzacht rundvlees, dat gaar stooft in een saus van bouillon en rode wijn, met spekjes, champignons en ui als ultieme smaakmakers. Een klassieke combinatie met een aardappelgratin en een groene salade er naast, maar ook knapperig stokbrood smaakt er goed bij. Dit is een ideaal gerecht voor verhuizingen en drukke werkweken: maak ‘m in het weekend en warm het stoofpotje op als je weinig tijd, maar wel veel trek, hebt.

2. Rendang

Een Indonesisch oergerecht, waarbij rundvlees langzaam stooft in geurige specerijen en kokosmelk. Een beetje pittig, een beetje zoet én een beetje hartig: zoals alle Oosterse gerechten, is het een kwestie van een zorgvuldige balans tussen de specerijen en andere smaakmakers. Volg het recept nauwgezet voor de allerlekkerste rendang. De kleur van de saus verandert van legergroen naar roestbruin. Dat ziet er minder smakelijk uit, maar het smaakt er zeker niet minder op. Serveer dit stoofgerecht met atjar (het liefst zelfgemaakt) en luchtige en geurige jasmijn- of basmatirijst.

3. Hachee

Weet jij wat het verschil is tussen hachee en stoofvlees? Al die uien, natuurlijk! Er zijn mensen die niets zo lekker vinden als de hachee van hun moeder of grootmoeder. Traditioneel gezien hoort deze op het petroleum pitje, met minstens zoveel uien als vlees, en dan maar pruttelen tot het hele huis ernaar ruikt en alle magen knorren. Een stukje ontbijtkoek in de saus zorgt voor de juiste kruidigheid, en een dikkere saus. Wat eet je standaard bij de Hachee? Rode kool met appeltjes, en aardappelpuree natuurlijk. Pure nostalgie!

4. Coq au vin

Eigenlijk hoort er geen kip in de coq au vin, maar een haan. Dit gerecht gaat heel lang terug. het verwijst naar een gebeurtenis uit de oorlog tegen de Galliërs en de Romeinen. Precies zoals in Asterix & Obelix. De Gallische hoofdman Vercingétorix gaf een grote kraaiende haan, symbool van Gallië, cadeau aan Julius Caesar. Caesar nodigde zijn tegenstander Vercingétorix uit voor een etentje, en daar kwam de haan weer op tafel: dit keer gestoofd in rode wijn. Dat was in 52 vóór Christus, zó lang bestaat dit recept al.

5. Kip in rodewijnsaus

Tegenwoordig maakt iedereen het gewoon met kippenpoten, een beetje tomatenpuree en lekkere groente; wortel, ui, kastanjechampignons en die samen met de kip gaarstoven in rode wijn.

6. Stoofvlees met friet

Typisch Limburgs zuurvlees of, zoals het daar wordt genoemd Zoervleisj. Het wordt gemaakt van paardenvlees, maar je kunt het ook van rundersuccade maken.

Het geheim: azijn en appelstroop geven het vlees zijn zachtzure smaak. Azijn zorgt er bovendien voor dat het vlees extra zacht wordt. Traditioneel wordt dit stoofvlees over verse frieten geschept, heerlijk!

7. Ierse stoofpot met donker bier

Rundvlees, dat met groente langzaam gaart in een saus met donker bier. Echt traditioneel is een stoofpot met dit lekkere suddervlees, afgedekt met aardappelpuree en dat nog even in de oven, zodat de puree een lekker bruin korstje krijgt. Zalig op een winterse dag! 

8. Konijn in mosterdsaus

Een Vlaamse klassieker: konijn in mosterdsaus. Konijn smaakt een beetje naar kip, maar is iets voller van smaak. Een romige mosterdsaus smaakt daar perfect bij. De stukken konijn worden ingesmeerd met mosterd, aangebraden en daarna gestoofd in een saus met wijn, room en kalfsfond, een geconcentreerde bouillon. Wat eet je daarbij? Savoiekool, of witlof: wat deze stoofpot niet zo zwaar maakt.

Meer over: