Ga naar de inhoud

Last van een versleten heup? Dit zijn de klachten, oorzaken en behandelingen


Als je last hebt van een versleten heup, betekent het dat je artrose in de heup hebt. De gevolgen van een versleten heup zijn onomkeerbaar, maar je kunt wél dingen doen om de klachten te verminderen. Hoe en welke klachten dat zijn, lees je hieronder.

Wat is een versleten heup?

Een versleten heup is één van de meest voorkomende vormen van artrose, en wordt ook wel coxartrose genoemd. Artrose ontstaat wanneer het kraakbeen tussen de gewrichten gesleten of beschadigd is. Kraakbeen heeft – in tegenstelling tot de rest van ons lichaam – weinig zelfherstellend vermogen, omdat de doorbloeding in kraakbeen slecht is. Slijtage van kraakbeen is daarom onomkeerbaar. En slijtage van kraakbeen is onvermijdelijk, omdat het gedurende ons leven veel krachten en schokken opvangt. Hoe snel kraakbeen slijt, is afhankelijk van verschillende factoren. 

In het geval van een versleten heup is niet alleen het kraakbeen beschadigd, óók ontstaat er vaak een zwelling in de heup en ontstekingen in gewrichten. Dit is wat pijn en ongemak geeft, want kraakbeen zelf heeft geen zenuwen en kan daardoor geen pijn geven.

Oorzaken van een versleten heup

Niet iedereen krijgt last van een versleten heup, veel mensen wel: in Nederland zijn er naar schattig zo’n 1,2 miljoen mensen die er last van hebben.

Veelvoorkomende oorzaken die tot een versleten heup kunnen leiden:

  1. Genen;
  2. Zwakke spieren: hoe minder sterk de spieren, hoe meer druk er op het kraakbeen komt;
  3. Overbelasting door overgewicht of zwaar lichamelijk werk;
  4. Groeistoornissen waardoor de heup onnatuurlijk veel belast wordt;
  5. Slapheid van gewrichtsbanden (laxiteit);
  6. Reumatoïde artritis of andere ontstekingen;
  7. Leeftijd;
  8. Geslacht: vrouwen hebben sneller last van artrose;
  9. Als gevolg van een eerdere verwonding of blessure;
  10. Hogere botmassa (vaak onterecht ‘zware botten’ genoemd)

Verschillende gradaties

Als je kraakbeen in je heup beschadigd is, betekent dat niet meteen dat er een nieuwe heup nodig is. Er zijn 5 gradaties van beschadiging. Bij de eerste gradatie is het kraakbeen zacht geworden en minder verend – deze beschadiging is zo klein dat het niet op een röntgenfoto te zien is. De laatste gradatie betekent dat het kraakbeen volledig verdwenen is en het bot bloot ligt. Ook zal het bot veel uitstekels en misvormingen hebben. In dat geval is een heupprothese wel aan te raden.

Klachten die wijzen op een versleten heup

Hoe weet jij of je last hebt van een versleten heup? Hoewel niet iedereen dezelfde klachten heeft in het geval van coxartrose, zijn er wel een aantal klachten die vaak voorkomen. Soms hebben mensen last van enkele klachten, ze kunnen ook allemaal tegelijk voorkomen.

  • Pijn in de lies: bestaande uit pijnsteken in de lies, bilstreek, bovenbenen en knieën;
  • Stijfheid: moeite met opstaan in de ochtend of na een lange zit;
  • Krakend geluid: dit gebeurt soms ook bij gezonde gewrichten, maar door de oneffenheden op versleten kraakbeen gebeurt het regelmatig;
  • Instabiliteit: uit zich in door de heup zakken of balans verliezen;
  • Minder beweeglijke heup: de heup kan minder goed buigen, wanneer het kraakbeen beschadigd of verdwenen is.

Klachten verminderen

Zoals net uitgelegd, is versleten kraakbeen niet meer te herstellen. Rust nemen helpt niet om de heup weer te ‘genezen’. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de klachten zo minimaal mogelijk te houden en verdere slijtage te voorkomen. Het belangrijkste is om het kraakbeen zo min mogelijk te belasten en wel te blijven bewegen. Fietsen is bijvoorbeeld beter dan lopen, en ook zwemmen is erg goed voor de gewrichten. Sporten waarbij veel druk op de heup ligt, zoals balsporten of hardlopen, zijn niet aan te raden. Indien je last van overgewicht hebt, is het aan te raden om gewicht kwijt te raken om de druk op je gewrichten te verminderen.

TIP: magnesium is een belangrijk mineraal dat nodig is voor botopbouw

Een heupprothese nemen?

Als de klachten echter te groot worden en je ernstig beperken in je dagelijkse bezigheden, kan een arts adviseren om een heupprothese te nemen. Dat is een heup gemaakt van kunstmateriaal om de versleten heup te vervangen. Met zo’n nieuwe heup neemt de pijn af en de bewegingsvrijheid toe. Vaak kan een nieuwe heup tot wel 15 jaar gebruikt worden voordat hij weer vervangen moet worden.

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:
– Dit zijn de oorzaken en behandeling bij lage rugpijn 
– Auw! Spierpijn! Met deze tips ben je er weer snel vanaf 

Meer over: