Ga naar de inhoud

Kittens worden weer volop gedumpt

kittens dumping Dierenbescherming growdfunding

Zo’n beetje nu en tot aan de zomer is het kittenseizoen. De periode waarin de meeste jonge katjes geboren worden. En dat is niet altijd fijn voor de beestjes en hun poezenmoeders. Want wanneer ze bij mensen thuis wonen, lopen ze een grotere kans om gedumpt te worden.

Ook dit jaar merkt de Dierenbescherming weer dat er nestjes op straat worden aangetroffen. Ze worden weer massaal binnengebracht. Daarom is er een crowdfunding-actie gestart, voor een veilige opvang van de kittens.

Het kittenseizoen is weer in volle gang, help ze mee opvangen

Mensen die kittens op straat vinden brengen ze meestal naar een dierenopvang in de buurt. En soms heeft een katje mazzel. Dan neemt de vinder het gedumpte, jonge diertje mee naar huis. Maar dit komt niet veel voor. De meesten worden door vinders afgezet bij een locatie van De Dierenbescherming of een andere opvang voor katten.

Zitten de kittens eenmaal in de opvang, dan hebben ze daar wel een warm plekje nodig. De Dierenbescherming gebruikt vaak couveuses voor de allerkleinsten en daarnaast zijn er vaak warmteknuffels aanwezig die de moederpoes nabootsen. De speciale knuffels hebben een kloppend hartje, dat de hartslag van de moederpoes nabootst. Dat geeft de kitten een geruststellend en veilig gevoel. Mede hierdoor krijgen moederloze kittens een fijnere start en maken ze kans om gezond volwassen te worden.

Overlevingskansen kittens klein zonder moeder

De overlevingskansen van kittens zonder moeder zijn klein. De kleintjes hebben de warmte en bescherming van hun moeder nodig tot ze een week of 10 oud zijn. En natuurlijk drinken ze vaak nog bij de moeder. Vooral piepjonge en zieke kittens zijn niet in staat hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als ze dan onderkoeld raken, gaan ze dood.

Het is dus nu het seizoen om de Dierenbescherming extra te steunen. Met jouw donatie krijgen de dieren de beste zorg en hebben ze meer kans om gezond op te groeien. Op de website van de Dierenbescherming staat hoe je kunt helpen. Dit kan al met een kleine donatie via een doneerknop. Met jouw extra zorg vangen de opvanglocaties de beestjes tot 13 weken op en gaan in de tussentijd op zoek gaan naar nieuwe baasjes.

Overweeg je om zelf om zo’n levend lief knuffeldiertje in huis te nemen, neem dan goed de tijd om de adoptie goed voor te bereiden.

Meer over: