Ga naar de inhoud

Kippenproject tegen voedselverspilling gestart in Frankrijk

Kippenproject Colmar Frankrijk Bron: © Canva 

De Franse stad Colmar onderneemt al sinds 2015 actie tegen voedselverspilling met een uniek project waarin inwoners gratis kippen adopteren. De gevederde vrienden hebben al ruim 273 ton keukenresten omgezet in mest en verse eieren.

Is dit een goed idee om te kopiëren naar Nederland? Lees meer over het succesvolle kippenproject in dit artikel.

Een veelbelovende verkiezingsbelofte

Het verhaal van dit project begint met een belofte van de toenmalige burgemeester. Tijdens zijn campagne beloofde hij elk gezin een set kippen te geven om voedselverspilling tegen te gaan. Om deze belofte waar te maken, sloot de gemeente een samenwerkingsverband met lokale kippenboerderijen om kippen uit te delen; 2 per huishouden. Deelnemers moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het bieden van voldoende ruimte en het zelf regelen van een kippenhok.

Een groeiend succesverhaal

Het kippenproject was oorspronkelijk bedoeld als experiment in 4 gemeenten. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een groot succes in 2025. Meer dan 5.282 kippen hebben een nieuw thuis gevonden in Colmar en omgeving. Deze gevederde vrienden hebben al ruim 273 ton keukenresten omgezet in mest en verse eieren. De aanpak heeft ondertussen inspiratie geboden voor andere Franse steden om hun eigen initiatieven te lanceren.

Obstakels en overpeinzingen kippenproject

Ondanks het succes van het kippenproject in Colmar, waarschuwen experts voor potentiële problemen bij het lukraak uitdelen van kippen in andere landen. In regio’s als de VS en het VK kunnen strenge reguleringen rond vogelgriep en de kosten van voeder een uitdaging vormen.

Daarnaast wijzen onderzoekers erop dat het hebben van kippen juist kan leiden tot meer voedselverspilling, omdat mensen geneigd zijn extra voedsel te kopen voor de kippen.

Een versterkte gemeenschap

Een onverwacht voordeel van het project in Colmar is de verbetering van de sociale cohesie. Buren ondersteunen elkaar bij de zorg voor de kippen tijdens vakanties en delen hun ervaringen. Hierdoor zijn de sociale banden in de buurt sterk verbeterd. Alle 20 gemeenten in de regio blijven dan ook enthousiast deelnemen.

Vergelijkbare kippenprojecten in andere steden

Sinds de start van het kippenproject in Colmar, is het concept overgenomen door andere steden in Frankrijk. Steden zoals Straatsburg en Lyon zijn vergelijkbare initiatieven gestart, zij het met hun unieke aanpak en aanpassingen.

In Straatsburg krijgen inwoners niet alleen de kippen, maar ook gratis workshops over dierenverzorging en voedselreductie, wat het succes in Colmar aanvult met educatieve elementen.

De tekst gaat verder onder de video >>

In Lyon is het project geïntegreerd met lokale stadslandbouwinitiatieven, waarmee stadsbewoners zijn aangemoedigd om een stap verder te gaan door hun eigen groenten te verbouwen. Deze uitbreiding van het concept benadrukt de adaptieve aard van het project en laat zien hoe het zich kan ontwikkelen binnen verschillende stedelijke contexten.

Bronnen:

Welingelichte kringen, MSN, BBC

Meer over:

Reacties zijn gesloten.