Stel je voor: je verliest als jongvolwassene je ouders, en wordt als gevolg ook nog eens uit je ouderlijk huis geplaatst. Het is vreselijk, maar het overkomt jaarlijks tientallen kinderen. Daar komt nu verandering in met een nieuwe wet.
Woningcoroporaties krijgen de mogelijkheid om kinderen waarvan de ouders overlijden, een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar aan te bieden. Zo kunnen kinderen in het huurhuis van hun ouders blijven wonen. Uiteindelijk wordt in de wet vastgelegd dat meerderjarige kinderen ook zonder toestemming van de verhuurder in de huurwoning mogen blijven. Dit gaat gelden voor zowel de sociale als de private huursector.
Kinderen uit huis na overlijden ouders
Tot dusver was het zo dat een huurcontract ontbonden werd door het overlijden van de huurder(s). Kinderen kunnen die niet zomaar overnemen. Sterker nog, ze kregen dan 2 maanden de tijd om een andere woning te vinden. Hierdoor was er voor veel kinderen geen tijd voor rouwverwerking in hun eigen, vertrouwde omgeving en moesten ze zich meteen zorgen maken om hun woonsituatie.
Ophef na verhaal
Het gesprek over deze regel kwam eerder dit jaar op gang naar aanleiding van het verhaal van 2 zussen uit Enschede. In december vorig jaar overleed hun moeder, waarna de 2 zussen het huis uit moesten waar zij hun hele leven hebben gewoond. Zij zijn beide 23 jaar en hebben nog geen recht op huursubsidie. Mensen waren zo boos, dat ze de betreffende wooncorporatie bedreigden. Uiteindelijk is er afgesproken dat de zussen in het huis mogen blijven, en werd in de politiek duidelijk dat er een regeling voor dit soort gevallen moest komen.
Nieuwe wet
En die komt er nu! Omdat het echter tijd kost voordat een nieuwe wet wordt ingevoerd, is er voor nu een gedragscode voor verhuurders opgesteld. Daarin staat hoe ze jongvolwassenen moeten ondersteunen in een dergelijke situatie, om te voorkomen dat kinderen zonder woning komen te zitten. Particuliere en sociale verhuurders hebben aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken beloofd om zich hieraan te houden.
Lees ook:
- Hoe stel je een levenstestament op en regel je volmacht?
- Je huisdier is overleden: dit is wat je kan én mag doen
Auteur: Quirine Brouwer