Ga naar de inhoud

Je kinderen helpen met een huis kopen of huren


Wil je je kind aan woonruimte helpen? Er zijn verschillende opties te kiezen bij het kopen of huren van een woning voor je kind, wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kun je nog in 2022 je kind fiscaal slim helpen bij de aankoop van een woning? Lees enkele tips waar je rekening mee kunt houden.

Kind helpen aan eigen woning

Er zijn een paar manieren om je kinderen te helpen om een huis te kopen. 1 manier is om regelmatig geld te doneren aan hun studie- of carrière gerelateerde uitgaven. Een andere manier is om te investeren in aandelen voor eigen vermogenopbouw. Beide methoden kunnen jouw kind de aanbetaling geven die het nodig heeft om zelf een huis te kopen of om te starten met huren. 

Manieren om te helpen bij de aankoop van een huis 

 Als ouder kun je helpen bij aankoop van een woning op de volgende 5 verschillende manieren:

  1. De makkelijkste en veiligste manier om je kind te helpen is door eenmalig een groot geldbedrag te schenken. Als dit tenminste binnen je mogelijkheden past. Ouders mogen eenmalig belastingvrij een grote schenking doen. In 2022 mag je per kind maximaal € 106.671 schenken. Een voordeel is dat de maandlasten van je kind omlaag gaan. En je weet zeker dat het geld in de aankoop van een huis wordt gestopt en niet aan iets anders wordt besteed. Door de schenking kunnen de successierechten later lager uitvallen. Het voordeel voor jezelf als ouder is; minder belasting betalen in box 3.   
  2. Je kan jouw kind een jaarlijkse schenking doen. In 2022 in is dit € 5.677. Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder een kind wordt ook een pleeg- of stiefkind verstaan.  
  3. Geld lenen aan je kind is ook een mogelijkheid om je kind een eigen huis te kunnen laten kopen. Je kunt een onderhandse lening verstrekken: aan een onderhandse lening is geen maximumbedrag verbonden. Bedenk wel dat je een marktconforme rente van 6% of meer moet betalen. Anders wordt de lening gezien als een schenking en krijg je een naheffing van de Belastingdienst. Afspraken over de geldlening en de rente dien je vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst. Nog een stap verder kan zijn dat je de rente die het kind aan je betaalt, jaarlijks terugstort door middel van een belastingvrije gift.   
  4. Je kunt meetekenen bij de hypotheek, garant staan: als ouder kun je je kind helpen met het verkrijgen van een hypotheek. Dat kan door garant te staan voor het geheel of een deel van de hypotheeksom. Door als ouder garant te staan, kan je kind gemiddeld 30 procent meer lenen. Naast een hogere lening brengt garantstelling ook risico’s met zich mee. Informeer bij verschillende geldverstrekkers.  
  5. Je kunt zelf een (2e) woning kopen als belegging en je kind erin laten wonen. Deze 2e woning kun je verhuren aan je kind. Verhuur je een 2e woning, dan betaal je geen belasting over de huurinkomsten. Wel moet je de woning opgeven als bezit in box 3, net als je spaargeld. Hierover betaal je rendementsbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kan je kind via deze constructie ook in aanmerking komen voor huursubsidie. Leg deze afspraken goed vast in een schriftelijke overeenkomst. Onderzoek wat de precieze huurprijs moet zijn op de website van de Huurcommissie. Je mag niet zomaar een bedrag bepalen. Bovenop de kale huurprijs komen servicekosten. Dat is een voorschot voor gas, licht, water, internet en lokale heffingen, zoals de afvalstoffenheffing. Op servicekosten van een woning mag je geen winst maken. Je mag alleen de daadwerkelijke kosten in rekening brengen. Elk jaar maak je een afrekening als ouder aan je kind. 

Tips bij een huis kopen of huren

Een lening of schenking is niet mogelijk voor iedereen. Wat kan je nog meer doen om te helpen? Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen bij een bank, hypotheekadviseur of een notaris. Je kunt ook helpen door huizen mee te gaan bekijken voordat je ze koopt of huurt. Onderzoek verschillende soorten hypotheken en verzekeringen. Verschillende soorten hypotheken bieden verschillende voorwaarden, dus zorg ervoor dat je de tarieven en voorwaarden vergelijkt voordat je kind een aankoop doet.

Zorg er bovendien voor dat je de juiste verzekering kiest voor het huis dat je koopt of huurt. Aangezien deze polissen je geld kunnen besparen op toekomstige reparaties of rampen zoals een inbraak of brand. Maak ook goede afspraken over het betalen van de energiekosten. Die zijn altijd voor rekening van de gebruiker. Check vooraf bij de bewoners wat het maandelijkse bedrag aan energiekosten zijn. Vergeet ook de kosten van onderhoud en eventuele reparaties niet. Wanneer je een duidelijke indicatie hebt van alle maandelijkse kosten is het aan te raden dat je dit in een duidelijk overzicht zet en bespreekt met je kind. Financiële verplichtingen aangaan is een hele
verantwoordelijkheid. 

Hoe zit het met overdrachtsbelasting?

Ouders die een huis kopen voor hun kind moeten nu 8 procent betalen. Als het kind zelf een huis koopt en nog geen 35 is, hoeft het sinds 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Kopers boven de 35 die zelf in het huis gaan wonen, betalen 2 procent overdrachtsbelasting. Bij het kinderen helpen huis komt best nog veel kijken.

Mogelijkheden eerste woning

Je kind helpen bij het kopen van een huis kan een geweldige manier zijn om geld te besparen en in hun droomhuis te komen. Het is belangrijk om ook echt alle mogelijkheden te onderzoeken. Geld schenken, een 2e hypotheek, borg staan of helpen uitrekenen hoeveel de maandelijkse lasten zullen zijn. Ga in gesprek met zoveel mogelijk partijen die je van informatie kunnen voorzien. Bovendien kan het krijgen van hulp van een
hypotheekverstrekker en -makelaar ervoor zorgen dat je de best mogelijke deal krijgt.

Laat een woninginspectie uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles in orde is voordat je er intrekt. Sluit een goed verzekeringspakket af voor de woning. Vergeet ten slotte niet om de juiste (huur)prijs voor je droomhuis te krijgen door een goede onderhandeling! 

Let op: Startpagina geeft geen financieel advies.

Bronnen: Rabobank, De Belastingdienst, Vereniging Eigen Huis en de Huurcommissie.

Meer over: