Ga naar de inhoud

Keurmerken duurzaamheid moeten beloftes nakomen, controle aangescherpt

duurzaamheid en keurmerken

De schandalen over keurmerken blijven oplopen, of het nu gaat over vis, soja of palmolie. Producten blijken vaak niet zo duurzaam te zijn als de groene etiketten ons willen doen geloven.

Bedrijven kunnen zich verschuilen achter onduidelijke keurmerken. De Europese Commissie brengt daar verandering in. Ze wil bewijs zien van daadwerkelijke duurzaamheid.

Beloftes keurmerken worden niet waargemaakt

Met regelmaat onthult een milieuactiegroep of de media dat een duurzaam label niet waarmaakt wat het belooft. Zo bleek het Better Cotton Initiative betrokken bij illegale ontbossing in Brazilië en het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) doet te weinig tegen ontbossing.

Lees verder onder video >>>

Altijd bedrijven die er de kantjes van af lopen

Met een keurmerk kunnen bedrijven zich gemakkelijk en met weinig moeite profileren. Door te verwijzen naar een keurmerk hoeven de bedrijven tot op heden zelf minder onderzoek te doen. Michiel van Yperen, duurzaamheidsmanager bij GS1, het kennisplatform en voor het uitwisselen van productdata, ziet de uitdagingen. “Bedrijven willen kosten besparen en omzeilen daardoor soms de regels. Voldoen aan de certificeringseisen kost geld. Er zullen altijd bedrijven zijn die de kantjes er vanaf lopen.”

Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Anti-ontbossingswet

Nieuwe Europese regels verplichten bedrijven om misstanden in hun branche aan te pakken. Bedrijven moeten niet alleen rapporteren, maar ook daadwerkelijk zorgen voor transparantie, als het gaat om duurzaamheid.

Daarnaast is er de nieuwe anti-ontbossingswet. Bedrijven die in Europa producten willen verkopen die vaak met ontbossing worden geassocieerd, moeten aantonen dat er geen ontbossing heeft plaatsgevonden. Een keurmerk alleen is niet meer genoeg.

AI en satellietbeelden

Unilever gebruikt inmiddels AI en satellietbeelden om ontbossing op te sporen. Ook zet het bedrijf blockchaintechnologie in om de herkomst van grondstoffen te traceren. Bedrijven aangesloten bij GS1 werken aan een digitaal productpaspoort dat via een QR-code inzicht biedt in het hele productieproces.

Andere bedrijven verkleinen het aantal leveranciers en hopen zo meer controle te krijgen. Maar dit kan ook nadelige effecten hebben, zoals het doorschuiven van problemen naar landen met minder strenge wetgeving. 

Controle kwaliteit keurmerken een uitdaging

Het is van belang om te zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel om inspecties uit te voeren en de naleving van de regels en normen te waarborgen. De controle op de kwaliteit van de keurmerken, vormt vooralsnog een uitdaging, door het gebrek aan inspecteurs, stelt Jolet Woordes van Wissenraet Van Spaendonck, expert op het gebied van keurmerken en gedragscodes.

Lees ook: Duurzaam wonen zonder veel te investeren, zó doe je dat!

Foto: Robert Kneschke

Meer over: