Ga naar de inhoud

Werkt keukenzout ook tegen gladheid?

werkt-keukenzout-glad-2

Zout – we hebben het allemaal wel in huis. Het is een onmisbaar ingrediënt in de keuken, maar wat als de stoep buiten spekglad is door ijs of sneeuw? De verleiding is groot om snel wat keukenzout naar buiten te strooien om te voorkomen dat je onderuitgaat. Is dat eigenlijk wel verstandig?

Kun je keukenzout gebruiken om je stoep ijsvrij te maken, of zijn er nadelen aan verbonden? In dit blogartikel duiken we in de Goeievraag: is het slim of juist schadelijk om keukenzout op je stoep te strooien tegen gladheid?

Werkt keukenzout net zo goed als strooizout?

Ja, keukenzout werkt in principe op dezelfde manier als strooizout. Beide zouten helpen om ijs te smelten en maken het voor water moeilijker om weer te bevriezen. Dit komt doordat zout het vriespunt van water verlaagt, waardoor het ijs bij lagere temperaturen smelt.

Hoewel keukenzout effectief kan zijn om gladde stoepen aan te pakken, is het niet altijd de beste keuze.

Lees ook: dood door vallen komt steeds vaker voor.

De nadelen van keukenzout strooien

Keukenzout lijkt misschien een handige oplossing, maar het heeft enkele nadelen:

1. Milieuschade

Keukenzout bevat vaak toevoegingen zoals jodium en anti-klontermiddelen, die niet per se schadelijk zijn voor ons, maar wel voor het milieu. Als dit zout op je stoep belandt, kan het in de grond terechtkomen en de plantengroei verstoren. Het kan ook schadelijk zijn voor dieren, zoals huisdieren die over de stoep lopen en het zout binnenkrijgen via hun pootjes.

2. Beschadiging van je stoep

Zout kan op lange termijn schadelijk zijn voor je tegels of beton. Vooral keukenzout, dat fijner is dan strooizout, kan zich sneller tussen de voegen nestelen en zorgen voor erosie of beschadigingen aan het materiaal. Dit kan ervoor zorgen dat je stoep na een paar winters er behoorlijk gehavend uitziet.

3. Slechte grip na het smelten

Zodra het ijs is gesmolten, kan het zout ervoor zorgen dat je stoep nat blijft. Als de temperatuur weer daalt, bevriest dit water opnieuw en kan de stoep opnieuw glad worden, misschien nog gladder dan daarvoor. Hierdoor creëer je in feite een vicieuze cirkel waarin je telkens meer zout nodig hebt.

Lees ook: ontdooi je autoruiten en voorkom een boete.

Wat kun je het beste gebruiken bij gladheid?

Als je op zoek bent naar een veiligere en milieuvriendelijkere manier om je stoep ijsvrij te maken, zijn er verschillende alternatieven voor keukenzout:

  • Strooizout: Dit is speciaal ontworpen voor het smelten van ijs op wegen en stoepen. Het bevat minder toevoegingen en is minder schadelijk voor je tegels en planten.
  • Zand of grit: Zand strooien op de stoep kan ook helpen tegen gladheid. Het biedt extra grip, vooral als het zout niet meer werkt omdat de temperatuur te laag is.
  • Dooiers: Tegenwoordig zijn er milieuvriendelijke dooimiddelen op de markt, die speciaal ontwikkeld zijn om gladde oppervlakken ijsvrij te maken zonder de negatieve effecten van zout.

Lees nog even door: Zó krijg je een vogelvriendelijke tuin!

Meer over: