Ga naar de inhoud

Op tv: Yvette van Boven onthult de geheimen achter de keukens van de royals

Update:
Oranje van Boven

AVROTROS kondigt ‘Oranje van Boven’ aan, de langverwachte serie waarin we een exclusief kijkje krijgen in de keukens van het Koninklijk Huis. Vorig jaar werd deze serie al aangekondigd, en binnenkort is het zover. Presentatrice en bekende kok Yvette van Boven ging op stage. Ontdek alle geheimen van de royal keuken. Welke gerechten staan er op het koninklijke menu?

Oranje van Boven – de keukens van de koning

Yvette van Boven is een bekende Nederlandse kok, culinair auteur en televisiepresentator. Ze staat bekend om haar toegankelijke kookstijl en creatieve recepten, die vaak geïnspireerd zijn door seizoensgebonden ingrediënten en eenvoudige bereidingen. Ze schreef talloze kookboeken en is regelmatig te zien in diverse kookprogramma’s. Dit is haar nieuwste kookboek:

Toen Yvette aanwezig was bij een uitblinkerslunch bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima raakte ze geïnspireerd. Ze was benieuwd: wie zijn de mensen achter deze feilloze ontvangsten van de koninklijke familie? Hoe worden de gerechten geselecteerd, en hoe verlopen de voorbereidingen in de keuken? Is dat geen leuke tv?

Om deze vragen te beantwoorden, liep Yvette van Boven een jaar lang mee met het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis. Dit departement ondersteunt de koning en andere leden van de koninklijke familie bij hun officiële functies.

Yvette van Boven op stage bij het hof

Tijdens haar ‘stage’ mocht Yvette niet alleen meekijken, maar ook actief meewerken. Ze leerde het team goed kennen en verdiepte zich in de eeuwenoude tradities van het hof. Van het opmaken van de koninklijke tafels en de rol van de lakeien tot de keuze van bloemen en het serveren vanaf schaal. Yvette kreeg alle ins en outs te zien.

Het hoogtepunt van haar ervaring? Meewerken aan een indrukwekkend staatsbanket aan het einde van haar stageperiode.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht van Yvette van Boven >>

Koninklijke ontvangsten en gerechten

Op locaties als Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis Amsterdam en Paleis Huis ten Bosch vinden jaarlijks meer dan 200 ontvangsten plaats. Van staatsbanketten en uitblinkerslunches tot internationale ontmoetingen: elk gerecht komt uit de keukens van het hof.

Gezamenlijk dineren speelt een belangrijke rol in het verbinden van mensen, culturen en landen, en is dan ook al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de koninklijke tradities.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Welke gerechten staan op het koninklijke menu?

Yvette is uiteraard nieuwsgierig naar de gerechten die de afgelopen eeuwen op het koninklijke menu hebben gestaan. Ze duikt in de culinaire geschiedenis van de Oranjes en ontdekt wat vroeger én nu geserveerd wordt tijdens deze bijzondere koninklijke evenementen.

In de eerste aflevering van de serie maakt Yvette haar debuut in de koninklijke keuken. Voldoet het gerecht dat ze bereidt aan de hoge standaard van het hof?

Lees ook: Eten als een Royal deze kerst? Beste koninklijke recepten!

Keukens in koninklijke paleizen

Onder begeleiding van de zilverbewaarder en zilvermeester van Paleis Noordeinde leert Yvette alles over het tafelen met antieke museumstukken. Daarnaast krijgt ze in het Koninklijk Paleis Amsterdam een unieke kans om te koken met het gouden Franse plateau, dat schittert tijdens het prestigieuze Diner Corps Diplomatique. Samen met de eerste kok bereidt ze een historisch gerecht dat in 1879 werd geserveerd aan koningin Emma.

  • ‘Oranje van Boven – de keukens van de koning’, de 6-delige serie is te te zien vanaf zaterdag 23 november om 19.15 uur op NPO 2 bij AVROTROS.

Bron: Nouveau, AVROTROS. I Hoofdfoto’s: Paleis Huis ten Bosch. Foto’s: RVD/Maarten Schuth (l), Corné Bastiaansen (r).

Meer over: