De Keti Koti Festival pakken dit jaar groots uit, omdat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werd afgeschaft. Op 1 juli wordt in alle grote steden stilgestaan bij het verleden en wordt vrijheid, gelijkheid en verbondenheid gevierd met muziek, eten, dans, lezingen en herdenkingen.
Het Keti Koti Festival geeft daarmee een impuls aan de herdenkingen, rites en feesten die soms ‘jarenlang zijn weggemoffeld in buurthuizen en achteraf barretjes.’
In Nederland wonen momenteel ruim 345.000 mensen met een Surinaamse afkomst en ruim 130.000 mensen met een Antilliaanse of Arubaanse achtergrond. Door gemengde huwelijken is de groep Nederlanders, die een directe verbondenheid heeft met het slavernijverleden, nog veel groter. ‘Kennis en inzicht in elkaars verleden en wederzijdse erkenning van een gedeelde geschiedenis is noodzakelijk om succesvol te kunnen samenleven’, aldus de organisatoren.
Wat betekent Keti Koti
De letterlijke vertaling van Keti Koti is verbroken ketenen. Dit verwijst naar de boeien van geketende slaven. Keti Koti is jaarlijks een grote belangrijke viering in Suriname en Nederland. Het evenement begint 1 juli in Amsterdam met de Big Spikri-optochten. Big Spikri betekent ‘Grote Spiegel’ en verwijst naar de vroegere optochten in Paramaribo.
De optocht eindigt bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark, waar de officiële herdenkingsceremonie plaatsvindt. Koning Willem-Alexander is daarbij aanwezig.
Keti Koti erkende feestdag
In Suriname is Keti Koti een nationale feestdag, maar in Nederland nog niet. Er is veel aandacht besteed aan petities en campagnes om Keti Koti een erkende feestdag te maken. ‘Hiermee eren ze de slachtoffers en worden mensen bewust van de gevolgen van het slavernijverleden.’ Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben in 2021 gezamenlijk een brief geschreven aan het kabinet om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Bezoekers krijgen daarmee gemakkelijker een vrije dag van het werk.
In grote steden wordt Keti Koti gevierd met festivals waar je kunt genieten van muziek, eten en dans.
4 grote steden vieren Keti Koti
1. Amsterdam
Elk jaar vindt in het Oosterpark in Amsterdam de nationale herdenking van het slavernijverleden plaats. Daarbij is de burgemeester van Amsterdam aanwezig. De herdenking is live te zien op NPO1. Na de herdenking opent het Keti Koti Festival in Amsterdam met muziek- en dansoptredens op verschillende podia. Ook kun je in het park genieten van traditioneel eten Surinaams en drinken, lezingen en films en rondstruinen op de Caribische markt. Het Tropenmuseum besteedt aandacht aan Keti Koti met activiteiten voor kinderen.
2. Rotterdam
Op het Schouwburgplein en het Wijkpark Oude Westen komen 1 juli jong en oud samen om in traditionele kleding Keti Koti te vieren. De afschaffing van de slavernij vieren ze met muziek, dansen en lekker eten. Op de vooravond 30 juni is er een herdenking bij het Rotterdamse slavernijmonument.
3. Den Haag
In Den Haag pakken ze uit bij Het Nationale Theater. Daar kun je terecht om te eten, drinken dansen, verhalen delen en in je op te nemen. Er zijn theatervoorstellingen, zoals Tijd Zal Ons Leren en Koken voor Amba (6+). In de Koninklijke Schouwburg is muziek tot in de kleine uurtjes.
4. Utrecht
In Utrecht kun je de heupen los gooien in en rond het Griftpark. Je geniet daar van gerechten van Truk’i Pan, schaafijs of exotische gerechten die de vele food stands uitserveren. Er is muziek van Derek Simpey, Skitta Experience (leuk voor kinderen), Passion Urban Kawina, KUENTA en Switi Ten Kaseko. Houd voor meer info de Facebook-pagina van Keti Koti Utrecht in de gaten.