Ga naar de inhoud

Betoverende kerstversiering bij Windsor Castle, een jaarlijkse traditie

Windsor Castle

In het hart van het majestueuze Windsor Castle komt tijdens de feestdagen een buitengewone transformatie tot leven. Elk jaar wordt het kasteel gehuld in een schitterende kerstpracht die bezoekers en bewoners betovert.

De kerstversiering bij Windsor Castle is veel meer dan alleen decoraties; het is een viering van traditie, vakmanschap en de warmte van het seizoen.

Start versiering in november

Het decoreren van Windsor Castle voor Kerstmis is een lang gekoesterde traditie die teruggaat tot vele generaties. De weelderige vertrekken van het kasteel, doordrenkt van geschiedenis en koninklijke pracht, worden getransformeerd tot een betoverend winterwonderland. De traditie van het versieren begint al in november, waar een team van deskundige decorateurs en vakmensen de handen ineenslaat om een visie van warmte en gastvrijheid te realiseren.

Tekst gaat onder de foto’s verder >>

Kerstboom

Een van de meest indrukwekkende elementen van de kerstversiering bij Windsor Castle is de immense kerstboom die de Grand Entrance siert. De boom, zorgvuldig geselecteerd bij een koninklijk landgoed, is vaak een imposante Nordmann-spar die tot grote hoogten reikt. Gedecoreerd met schitterende ornamenten, fonkelende lichten en koninklijke insignes, vormt de kerstboom het middelpunt van de festiviteiten.

Kroonluchters

Elk vertrek in Windsor Castle wordt met zorg versierd, waarbij vakmanschap en oog voor detail samenkomen. Kroonluchters worden verfraaid met feestelijke groenblijvende takken, en open haarden worden omlijst met kransen van verse dennentakken. Elk stuk decor is zorgvuldig gekozen om de rijke geschiedenis van het kasteel te weerspiegelen en tegelijkertijd een warme en uitnodigende sfeer te creëren.

Feestelijk gedekte tafel met porselein

Een hoogtepunt voor bezoekers is de State Dining Room, waar een weelderige feesttafel is gedekt voor de koninklijke kerstmaaltijd. Prachtig porselein, kristallen glazen en zilveren bestek vormen een feestelijk tafereel, terwijl de tafel versierd is met opvallende bloemstukken en kaarsen. Dat is nog niet alles, ook wordt er versierd met tafellopers en servetten, speciaal geborduurd met feestelijke motieven. Deze aandacht voor detail draagt bij aan de vorstelijke uitstraling van de eetzaal.

St. George’s Chapel

De St. George’s Chapel binnen Windsor Castle is een belangrijk onderdeel van de kerstvieringen. Kerstnachtdiensten en andere religieuze ceremonies vinden vaak plaats in deze historische kapel, waardoor een spiritueel element aan de vieringen wordt toegevoegd.

Bloemmotieven

Bloemmotieven spelen een belangrijke rol in de decoratie van Windsor Castle tijdens de kerstperiode. Bloemstukken met traditionele kerstbloemen zoals hulst en ‘mistletoe’ (maretak) worden gecombineerd met bloemen die een specifieke betekenis hebben voor de koninklijke geschiedenis. Deze arrangementen weven een subtiele maar diepgaande laag van symboliek in de kerstversiering.

Buitenkant kasteel

Naast de prachtige interieurs wordt ook de buitenkant van Windsor Castle aangekleed met sprankelende lichten en sfeervolle decoraties. Het kasteel verandert ’s nachts in een betoverend schouwspel van glinsterende lichtjes, waardoor het majestueuze gebouw nog meer allure krijgt.

Jaarlijkse traditie die mensen over de hele wereld aantrekt

Bij de jaarlijkse kerstversiering van Windsor Castle worden de kleinste details met zorg overwogen, waardoor de sfeer van magie en pracht nog intenser wordt. Naast de statische decoraties biedt Windsor Castle ook een programma van kerstconcerten en optredens. Het kasteel komt tot leven met muzikale uitvoeringen die variëren van traditionele kerstliederen tot hedendaagse interpretaties. Deze evenementen voegen een extra dimensie toe aan de feestelijke sfeer. Bovendien bieden ze bezoekers de kans om te genieten van live-entertainment in koninklijke setting.

Historie

Windsor Castle, gelegen in het Engelse graafschap Berkshire, is niet alleen een van de oudste en grootste bewoonde kastelen ter wereld. Het is ook een van de meest iconische symbolen van het Britse koningshuis. Het kasteel, dat meer dan 900 jaar oud is, heeft een rijke geschiedenis, een indrukwekkende architectuur en speelt een centrale rol in de ceremoniële en representatieve functies van de Britse monarchie.

Niet alle koninklijke families compleet met Kerstmis

Het is nog maar de vraag of Prins Harry en Meghan Markle aanschuiven bij het kerstdiner van het huis Windsor in het Verenigd Koningrijk. Voor de koninklijke Britse kerstlunch is dit jaar wel voor het eerst de familie van Koningin Camilla uitgenodigd. Prins Harry en Meghan Markle lieten weten graag een bezoek te brengen aan hun familie met kerst. Het stel heeft nog geen uitnodiging ontvangen van de koning en koningin.

Meer over: