Ga naar de inhoud

Je kerstboom hergebruiken, 10 tips

Kerstboom hergebruiken

Wanneer de feestdagen ten einde zijn. Wat doe je dan met die kerstboom? Vaak is deze buiten te zetten en zorgt de gemeente ervoor dat deze wordt opgehaald. Maar je kan hem ook hergebruiken.

Wij hebben 10 slimme manieren voor je op een rij gezet om je kerstboom na de feestdagen op een duurzame wijze te hergebruiken.

  1. Organische mulch creatie: Versnipper de kerstboomtakken tot mulch. Dit natuurlijke materiaal kan dienen als voedzame bodembedekking voor je tuin, waardoor de grond gezond blijft.
  2. Decoraties: Gebruik kleine stukjes van de boomtakken om unieke decoraties te creëren, zoals geurzakjes of ambachtelijke hangers voor een vleugje feestelijkheid in huis, zelfs na de kerstperiode.
  3. Natuurlijke voederplek: Plaats de kerstboom in de tuin als een tijdelijke voederplaats voor vogels. Hang lekkernijen zoals pinda’s of vetbollen aan de takken, waardoor je een waar paradijs voor vogels creëert.
  4. Ambachtelijke potpourri: Gebruik de naalden van de kerstboom om heerlijk ruikende potpourri te maken. Combineer ze met gedroogde bloemen en essentiële oliën voor een aromatische effect in huis.
  5. Eco-vriendelijk brandhout: Droog de takken zorgvuldig en gebruik ze als duurzaam brandhout voor je open haard of vuurkorf. Ze zijn ook uitstekend te gebruiken als natuurlijke vuurstarter.
  6. Composteerbare resten: Snijd de kerstboom in stukken en composteer het organische materiaal. Dit voegt waardevolle voedingsstoffen toe aan je composthoop en ondersteunt de gezondheid van je tuin.
  7. Natuurlijke decoraties: Maak artistieke decoraties van de stam of takken, zoals kaarsenhouders, unieke ornamenten of zelfs kleine meubelstukken voor een natuurlijke en authentieke uitstraling in huis.
  8. Natuurlijke tuinafscheiding: Gebruik de stam of takken als een natuurlijke afscheiding in je tuin. Ze kunnen dienen als prachtige randen voor bloembedden of paden.
  9. Creatieve knutselprojecten: Laat (klein)kinderen genieten van knutselprojecten met de takken. Van vogelhuisjes tot schilderijlijsten, de mogelijkheden zijn eindeloos en bevorderen hun creativiteit.
  10. Lokale donatiemogelijkheden: Informeer bij lokale initiatieven of gemeenschapsprojecten of zij oude kerstbomen accepteren voor hergebruik in parken of als schuilplaatsen voor dieren.

Deze suggesties bieden niet alleen een tweede leven aan je kerstboom, ze dragen ook bij aan een duurzamere en milieubewuste levensstijl. Welke van deze ideeën spreekt jou het meeste aan?

Meer over: