Wat voor de één een pit is die in de prullenbak belandt, is voor de ander een potentiële nieuwe plant. Met wat moeite en geduld, kweek je zelf – uit de pitten van vruchten en groenten- een plant, óf zelfs een boom! In dit artikel lees je van welke pitten je gemakkelijk zelf een fruitboom kweekt.
Haal je tuinhandschoenen maar uit de kast! Jij gaat beginnen met tuinieren, zodat je binnenkort vruchten van je eigen vruchtboom kunt proeven. Officieel is het nog geen kersentijd. Maar tegenwoordig kun je bijna het hele jaar seizoensfruit krijgen. Dus bewaar die kersenpit en begin met kweken.
Uit welke vruchten kan je een plant of boom kweken?
Heb je nog wat plaats in de tuin of heb je een plekje over op je vensterbank? Zelf fruit en groente kweken is leuk, gezond, gemakkelijk én lekker. De vraag is, met welke vruchten en groente kan je dat nou het beste doen? Dit is niet zo makkelijk te zeggen: of een pit gaat groeien, hangt af van het jaargetij en de temperatuur. Voordat je je pitten en zaden in de grond stopt, is het daarom aan te raden om wat vooronderzoek te doen. Denk aan de tijd en plaats van het planten. Heeft je vrucht of groente behoefte aan felle zon en een briesje, of staat hij het liefst de hele dag in de schaduw uit de wind?
Om je een handje te helpen, vertellen wij met een stappenplan hoe je een kersen- of pruimenboom kweekt. Je kunt namelijk van deze pitten een echte fruitboom maken. Het is niet lastig, maar je dient het wel op de juiste manier te doen. Succes!
Hoe maak je van een kersenpit een kersenboom?
Als je je afvraagt: ‘Kan ik uit een kersenpit ook een boom kweken?‘, dien je de pitten eerst te stratificeren: dit houdt in dat de pitten een tijdje erg koud moeten zijn. Als je dit niet doet, kunnen de pitten niet ontkiemen.
- Zorg dat je eerst de pitten goed laat drogen;
- Pak daarna een bakje en vul deze met een laagje zand van minstens vijf centimeter;
- Leg hierop een aantal kersenpitten en bedek deze pitten met nog een laag zand;
- Zet dit bakje 4 weken op een koele, donkere plaats neer;
- Vervolgens zet je het bakje in de vriezer, waar je hem minstens anderhalve maand laat staan;
- Daarna zet je hem op een warme plaats van ongeveer 15 tot 18 graden;
- Na 4 weken ontkiemen de zaden zich en kan je de zaden in een pot met potgrond planten;
- Zorg daarna dat je de pot niet in de volle zon zet, omdat de planten anders verbranden. In de zomermaanden kun je deze potjes op een zonnige beschutte plaats buiten zetten en in de winter haal je ze in het eerste jaar naar binnen;
- Na een jaar kan je de plant op een zonnige, beschutte plaats in de grond planten.
- Dan komt je geduld van pas. Het duurt minstens 5 jaar voordat er vruchten aan de boom komen. Uiteindelijk heb je wel je eigen kersen geoogst, wie kan dat nou zeggen?
Tekst gaat onder de video verder >>
Zo kweek je je eigen pruimenboom
Een pruimenboom kweken gaat een stuk sneller dan een kersenboom. Wel is de kans klein dat je zelfgekweekte pruimen hetzelfde worden als de originele pruim. Als je ze zelf in de tuin kweekt, groeien er namelijk wilde pruimen. Pruimen zijn niet zaadvast, waardoor er constant een ander soort kan ontstaan.
- Om een pruimenboom te kweken, moet je eerst een pruim overrijp laten worden;
- Haal vervolgens de pit eruit en laat deze net als een kersenpit, stratificeren;
- Als je dit gedaan hebt, kan je de pitten zaaien in een grote pot met potgrond;
- Zorg dat je hem uit de wind in de schaduw zet;
- Om een pruimenboom optimaal te laten groeien, moet de grond licht vochtig zijn;
- Na enkele weken kan je de eerste wortels al zien;
- Zie je ze niet? Controleer dan of de pruim wel naar boven groeit;
- Na een paar maanden mag het resultaat er zijn: je eigen pruimenboom(pje).
Twijfel je of je uit een pit een boom kan kweken?
Twijfel je of je uit een pit een boom kan kweken? Houdt in je achterhoofd dat de temperatuur en de vochthuishouding moet kloppen als je een pit wil laten uitgroeien tot een boom. Geeft de vrucht de voorkeur aan tropische temperaturen? Dan is de kans groot dat de pit (in Nederland) nooit zal groeien.
Dit zijn vruchbomen die de meeste kans van slagen hebben:
Makkelijk te kweken fruitbomen
• Mango’s;
• Mandarijnen;
• Perziken;
• Granaatappels;
• Meloenen;
• Pompoenen;
• Aardbeien;
• Pompoenen;
• Avocado’s;
• Appels.
TIP: in veel tuincentra heb je ook kant en klare plantjes, deze hoef je alleen nog maar in een pot te zetten. Dan gaat het veel sneller!
Lees ook:
Je dient je zelfgekweekte fruit natuurlijk wel goed te verzorgen. Geen enkele tuinier zal ervoor kiezen zijn of haar planten midden op de dag water geven, wanneer de zon het felst schijnt. De blaadjes van de planten zouden letterlijk kunnen verbranden. Hier lees je of dit een feit of fabel is.
Aardbeien zijn ook leuk en makkelijk om te kweken. Wij leggen uit wat de lekkerste soort aardbei is, hoe je ze het beste kunt bewaren en wat de heerlijkste aardbeirecepten zijn: zo bewaar je aardbeien en dit zijn de lekkerste aardbeienrecepten.
Foto: Yanlucs by Canva