Ga naar de inhoud

Kersen: dit zijn de gezondheidsvoordelen


Kersen zijn niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Deze sappige rode vruchten bieden tal van gezondheidsvoordelen die je wellicht nog niet kende. Lees meer over de voedingswaarde en de specifieke voordelen van kersen.

Voedingswaarde van kersen

Het is algemeen bekend dat fruit gezond is en veel mensen hebben hun favoriete fruitsoort. Maar hoe zit het met kersen? Volgens het Voedingscentrum bevat een schaaltje van 200 gram 114 calorieën, nauwelijks vet, 23 gram koolhydraten en suikers, en 1,8 gram vezels. Hoewel fruit niet wordt gegeten vanwege de calorieën, bevatten de dieprode vruchten veel vitamine C en kalium, wat ze tot een gezonde keuze maakt.

Voordelen voor sporters

Ze worden ook gewaardeerd door sporters vanwege hun unieke eigenschappen. Onderzoek wijst uit dat kersen het herstel van spieren bevorderen, waardoor je minder spierpijn ervaart na het sporten. Dit maakt ze een ideale snack na een intensieve trainingssessie.

Kersen en slaap

Een ander interessant aspect van de heerlijke vruchten is hun effect op de slaap. Studies tonen aan dat het drinken van kersensap helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Op social media is kersensap dan ook populair geworden als slaapdrankje. Dit komt deels door de natuurlijke melatonine in kersen, een stof die helpt de slaap te reguleren.

Varieer met fruit

Hoewel kersen veel gezondheidsvoordelen bieden, is het belangrijk om te variëren met verschillende soorten fruit. Elk soort fruit heeft unieke voordelen en een gevarieerd voedingspatroon is essentieel voor een optimale gezondheid. Het wordt aanbevolen om meer dan 2 stuks fruit per dag te eten en te variëren in je fruitkeuze. Door verschillende soorten fruit te eten naast andere gezonde voedingsbronnen, zorg je ervoor dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Lees verder onder deze Instagrampost >>

Bevat veel antioxidanten

Kersen zijn ook uitstekend voor het versterken van het immuunsysteem. Ze bevatten namelijk maar liefst 21 verschillende fytonutriënten, die fungeren als krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam bestrijden, wat helpt bij het verminderen van schade aan cellen en weefsels. Hierdoor kan het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten, worden verminderd. Regelmatig eten van kersen kan dus een waardevolle bijdrage leveren aan je algehele gezondheid.

Effect van kersen op gewrichtsproblemen

Wist je dat de rode vruchten ook effectief zijn bij het bestrijden van gewrichtspijn? Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks een portie kersen eten de kans op een jichtaanval aanzienlijk verkleint. Jicht is een reumatische aandoening die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. De ontstekingsremmende eigenschappen van kersen helpen deze pijnlijke aanvallen te verminderen, wat een significant verschil kan maken voor mensen die aan deze aandoening lijden. Hierdoor zijn ze naast een smakelijke snack ook een natuurlijke remedie tegen gewrichtsproblemen.

Foto: Canva, Olga Kriger

Meer over: