Ga naar de inhoud

Kattenvoer: het verschil tussen duur en goedkoop. Wat heeft jouw kat echt nodig?

Update:
kattenvoer

Katten zijn misschien wel de meest veeleisende huisdieren als het gaat om hun eetgewoonten. Ze zijn kieskeurig. Als toegewijde kattenbezitter wil je natuurlijk het beste voor je harige vriend. Maar wat is dat ‘beste’? Moet je je portemonnee trekken voor duur kattenvoer of kun je met een goedkoper merk ook een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zetten?

De schappen van supermarkten, (online) dierenwinkels en dierenartsen bieden een overvloed aan keuzes. Van budgetvriendelijke opties tot luxe premium voeding. Wat is het verschil tussen goedkoop en duur kattenvoer en wat is nou eigenlijk het beste? Dat lees je hier!

Duur versus goedkoop kattenvoer

Een veelvoorkomend misverstand is dat duur kattenvoer altijd beter is voor je kat. Onderzoek wijst uit dat dat niet per se waar is. Het Vlaamse VRT-programma ‘Voor Hetzelfde Geld’ onderzocht de kwaliteit van kattenvoeding en ontdekte dat de prijs van een portie kattenvoer sterk varieert. Uit 34 geteste soorten kattenvoer kwam naar voren dat de goedkopere voeding van Aldi (Juliet High Premium) en Lidl (Opticat Premium) verrassend goed scoorde op het gebied van prijs/kwaliteit. Dit geeft aan dat het absoluut mogelijk is om je kat goede voeding te geven zonder een fortuin uit te geven.

Waarom duurdere merken populair zijn

Hoewel de goedkopere merken goed presteren, zeggen dierenartsen en voedingsdeskundigen dat duurdere merken doorgaans meer voedingsstoffen bevatten. Professor Myriam Hesta van de Universiteit van Gent benadrukt dat deze merken vaak beter zijn als het gaat om de aanwezigheid van essentiële mineralen en vitaminen. Dit is vooral belangrijk voor katten met specifieke gezondheidsbehoeften. Het is daarom cruciaal om de ingrediëntenlijst te bekijken en niet alleen naar de prijs.

Lees verder onder de video >>

Supermarkt versus (online) dierenwinkel en dierenartsen

Supermarkten

In de supermarkten vind je vaak een breed scala aan kattenvoer, variërend van huismerken tot A-merken. Supermarkten zijn doorgaans voordelig, vooral als je gebruik maakt van aanbiedingen. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle producten even voedzaam zijn. Bij de goedkope merken ontbreken soms belangrijke voedingsstoffen. Daarom is het raadzaam om de ingrediënten zorgvuldig te bekijken.

(Online) dierenwinkels

(Online) dierenwinkels bieden vaak een breder assortiment aan kattenvoer, inclusief gespecialiseerde voeding die je in de supermarkt misschien niet vindt. Je kunt gemakkelijk verschillende merken en soorten vergelijken. Online kun je ook reviews lezen van andere klanten. Dit maakt het eenvoudiger om een weloverwogen keuze te maken. Ook zijn er vaak kortingsacties en loyaliteitsprogramma’s beschikbaar, wat het aantrekkelijk maakt om hier te shoppen.

Dierenartsen

Dierenartsen verkopen vaak premium kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld voor specifieke gezondheidsbehoeften. Dit type voer kan duurder zijn, maar het is doorgaans van hoge kwaliteit die bijdraagt aan de gezondheid van je kat. Dierenartsen kunnen ook advies geven over welke voeding het beste is voor jouw kat, afhankelijk van leeftijd, gezondheidstoestand en levensstijl.

Lees verder onder de Instagrampost >>

Wat is geschikt voor jouw kat?

Het is cruciaal om de voedingsbehoeften van je kat te begrijpen. Katten hebben ongeveer 85 gram droogvoer per dag nodig, afhankelijk van hun activiteitsniveau. Droogvoer is vaak goedkoper dan natvoer en bevat doorgaans voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de levensfase van je kat. Gecastreerde en gesteriliseerde katten hebben vaak minder calorieën nodig.

Foto: Canva

Meer over: