Een kattenplasje is zo opgedweild. Daarmee is het probleem nog niet opgelost. De urine is weg, maar de geurstofjes van kattenpis zitten nog in het tapijt of de deurmat. Hoe krijg je kattenpis stank uit je huis?
Het vervelende is: katten plassen het liefst op dezelfde plek. Als je huisdier de urinegeur nog ergens opvangt, is dat juist een aansporing om daar nog een keer te plassen. Een huis dat ruikt naar kattenpis: dat wil je liever niet.
Ook niet onbelangrijk: wat kun je doen als je huisdier naast de bak plast?
Schoonmaken met enzymen
Allesreiniger, groene zeep en andere schoonmaakmiddelen die lekker ruiken, werken niet voldoende. De kans is groot dat de stank van kattenpis weer tevoorschijn komt als het lekkere luchtje van het schoonmaakmiddel alweer is weggewaaid. De stof die de geur veroorzaakt, kun je aanpakken met enzymen. Biotex Groen is bijvoorbeeld een goed middel. Meng een eetlepel Biotex door een liter lauw water, doe dat in een plantenspuit en spuit dat op de plek waar de kat heeft geplast. Even laten intrekken, en daarna schoonmaken met ruim water. Zo, probleem opgelost!
Heeft de kat geplast op kussens of op tapijt? Probeer het dan ook met enzymen schoon te maken. Kussens zijn natuurlijk niet meteen schoon, je kunt over de vochtige plek zuiveringszout (baking soda) strooien. Dat absorbeert geurtjes, ook die van kattenpis.
Kattenpis stank: gebruik deze middelen niet
Schoonmaken met ammoniak of bleekmiddel ruikt voor ons lekker schoon, maar voor katten ruikt het naar… kattenbak. Het is dan een extra aansporing voor ze om daar nog een keer te gaan plassen.
Bovendien is bleek giftig voor katten. Krijgen ze het aan hun pootjes, en gaan ze zichzelf daarna wassen, dan kunnen ze er flink ziek van worden. Dat geldt ook voor antibacterieel schoonmaakmiddel zoals Dettol.
Gebruik ook geen middelen die de geur maskeren, dat helpt niet. Er zijn verschillende speciale middelen die urinegeur verwijderen te koop. Een goed voorbeeld is HG urinegeur verwijderaar. Dit biologische product maskeert de urinegeur niet, maar neemt de bron weg, doordat enzymen en microben de stankmoleculen die achterblijven omzetten in water, CO2 en andere geurloze stoffen.
Plast de kat naast de bak?
Is het een eenmalige vergissing, dan is het kattenpis-probleem hiermee opgelost. Blijft je kat naast de bak plassen, dan moet je dat probleem ook oplossen. Waarom wil ze niet meer op de bak plassen? Om te beginnen: de kattenbak moet schoon zijn. Misschien is de kattenbak oud en ruikt hij daarom niet meer fris, misschien moet je kat ‘m delen met een katten-huisgenoot, het zijn allemaal redenen waarom je kat de bak negeert.
Medische problemen kunnen ook een reden zijn voor een kat om in huis te gaan plassen. Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende oorzaken voor wildplassende katten. Heb je een kater? Die sproeien om hun territorium af te zetten – en helaas niet alleen buiten. Misschien is castratie een oplossing.
En als laatste: soms gaan katten buiten de bak plassen omdat ze gestrest zijn. En veel voorkomend probleem is een luchtverfrisser met bewegingssensor naast de kattenbak. Katten kunnen daar erg van schrikken – zo erg, dat ze de bak juist gaan vermijden.
Voorkom dat de kat op dezelfde plek plast
Katten zijn gewoontedieren: als ze eenmaal op een plek hebben geplast, is de kans groot dat ze het nog een keer gaan doen. Dat kun je voorkomen.
Een groot stuk aluminiumfolie op de pisplek kan werken. Kennelijk voelt het knisperende folie vervelend aan de kattenpootjes. Of met dubbelzijdig tape.
Ook hebben katten een hekel aan de geur van menthol. Een likje Vicks of een paar mottenballen houdt ze uit de buurt.
Kattenpis op de deurmat
Om te voorkomen dat je kat de deurmat weer onder plast, kun je citroengrasdruppels of peper op de mat strooien. Deze geuren vinden katten vreselijk, waardoor ze hun behoefte niet meer op de nieuwe mat doen.