Ga naar de inhoud

Katten verjagen: planten waar katten voor wegrennen

Update:
Katten afstotende planten

Hou je wel van katten, alleen niet in je eigen tuin? In deze blog bespreken we de katten afstotende planten, planten die katten mijden. Of je nu een tuinliefhebber bent of gewoon wat groen in je huis wilt, deze planten bieden een uitstekende oplossing om harmonie te behouden tussen je flora en je katachtige (buurt)vrienden.

Katten eten planten om van een haarbal af te komen

Hoewel katten leuke gezelschapsdieren zijn, blijft het soms toch een bedreiging voor je tuin en planten. Katten zijn van nature nieuwsgierig en vreten soms zomaar planten aan. Of ze eten planten om van hun haarbal af te komen. Leuk als je speciaal daarvoor kattengras hebt geplant. Minder leuk als het sierplanten zijn.

Extra vervelend is het als het niet eens jou kat betreft. Dus al heb je zelf geen kat in huis, is het nuttig om te weten welke planten katten van nature vermijden. Dit is handig als je bijvoorbeeld buren of vrienden hebt met katten, of als je gewoon überhaupt geen katten in je tuin duldt.

8 kattenafstotende planten die katten uit jou tuin verjagen

1. Lavendel

Lavendel staat bekend om zijn heerlijke geur die ontspannend werkt voor mensen. Katten vinden deze geur juist onaangenaam. De sterke, aromatische geur van lavendel houdt katten goed op afstand. Bovendien is lavendel gemakkelijk te verzorgen en bloeit het prachtig.

2. Rozemarijn

Rozemarijn is een veelzijdig kruid dat vaak in de keuken wordt gebruikt. Het heeft een scherpe, houtachtige geur die katten niet lekker vinden. Daarnaast is het een mooie toevoeging aan je tuin en kan het zowel binnen als buiten worden gekweekt.

3. Citroengras

Citroengras heeft een frisse, citroenachtige geur die katten vermijden. Het is een snelgroeiende plant die weinig onderhoud nodig heeft en kan worden gebruikt in diverse culinaire gerechten. Plaats citroengras in potten rondom je tuin om katten weg te houden.

4. Coleus canina, Scaredy Cat Plant

Deze plant staat ook wel bekend als de ‘Scaredy Cat Plant’ vanwege zijn effectieve afstotende werking op katten. De bladeren geven een geur af die katten niet prettig vinden. Coleus canina is ideaal voor randen of bloembedden in je tuin.

5. Geranium

De geranium is ook een katten afstotende plant. Geraniums hebben felgekleurde bloemen en een sterke geur die katten vermijden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor elke tuin. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te verzorgen.

6. Eucalyptus

Eucalyptus heeft een sterke, verfrissende geur die vaak wordt gebruikt in aromatherapie. Katten vinden deze geur echter onaangenaam. Eucalyptus kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en geeft een prachtig zilverachtig groen blad.

7. Cactus

Katten houden niet van de stekels van cactussen, wat deze planten een natuurlijke afweer tegen nieuwsgierige katten maakt. Er zijn veel verschillende soorten cactussen die gemakkelijk te verzorgen zijn en een exotisch tintje aan je huis of tuin geven. Deze kattenafstotende plant kan sowieso wel tegen een stootje.

8. Wijnruit

Wijnruit heeft een sterke, medicinale geur die katten niet aantrekkelijk vinden. Smerig zelfs. Deze plant is tevens bekend om zijn mooie blauwgroene bladeren en gele bloemen. Het is een robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

Waar kan ik kattenafstotende planten plaatsen?

Plaats de kattenafstotende planten op specifieke plekken in de tuin. Dit kan rondom borders zijn, bij de ingang van bloembedden of in potten bij de entree van je tuin of buitendeuren. Gebruik de planten in combinatie met andere afschrikmiddelen, zoals citroenschillen of commerciële sprays, om een nog effectievere barrière te creëren.

Zorg ervoor dat als je zelf een kat hebt, je kat voldoende alternatieven heeft om mee te spelen en aan te krabben. Zo zijn ze minder geneigd om interesse te tonen in je sierplanten.

Foto’s: Canva

Meer over: