Het aantal kankerdiagnoses gaat in de komende tien jaar sterk toenemen, blijkt uit onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). En dat heeft alles te maken met de vergrijzing en een ongezonde leefstijl.
Op dit moment zijn er ongeveer 800.000 Nederlanders die kanker hebben of hebben gehad. Naar verwachting gaat dit in de komende tien jaar stijging tot 1,4 miljoen.
Vergrijzing en leefstijl
De vergrijzing is de grootste oorzaak van deze stijging: er zijn steeds meer ouderen, en die ouderen blijven steeds langer leven. Omdat kanker het meest onder ouderen van boven de 70 voorkomt, gaat het aantal diagnoses logischerwijs toenemen. Dat betekent echter niet dat iedere oudere van boven de 70 evenveel risico loopt. Meer dan aanleg speelt leefstijl een grote rol in het risico op kanker. Een gebrek aan beweging, ongezonde voeding en het gebruik van alcohol en sigaretten zorgen er allemaal voor dat het risico toeneemt.
Toename dodelijke varianten
Met name overgewicht gaat de komende jaren een grote rol spelen in het aantal kankerdiagnoses. Naar verwachting is in 2040 meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar. Overgewicht verhoogt het risico op onder andere slokdarm-, lever-, galweg- en nierkanker. Dit zijn zeer dodelijke vormen van de ziekte, met vaak een lage overlevingskans. Bij leverkanker is dit na 5 jaar bijvoorbeeld 25 procent, en bij galwegkanker slechts 10 procent. Omdat het aantal mensen met overgewicht blijft toenemen, zal ook het aantal diagnoses van deze vormen van kanker gaan toenemen, voorspellen de onderzoekers van het IKNL.
Leefstijl van jongs af aan verbeteren
Om een ongezonde leefstijl in de toekomst te voorkomen, moeten er bij jongeren al preventieve maatregelen worden genomen. Zo zijn er basisscholen die aan alle leerlingen een gezonde lunch bieden en waar er meer bewogen wordt. Uit onderzoek, van de Universiteit van Maastricht, is gebleken dat overgewicht in de toekomst met gedragsveranderingen op jonge leeftijd voor een groot deel voorkomen kan worden. Ook kunnen andere maatregelen als een hogere accijns op alcohol en sigaretten het aantal mensen met een ongezonde leefstijl helpen terugdringen.
Grotere overlevingskans
Er is niet alleen maar slecht nieuws. Zo zijn er verschillende kankersoorten waarvan het aantal diagnoses dan misschien wel toe blijft nemen, maar waarvan ook de overlevingskans steeds groter wordt. Met name bij huidkanker is er veel vooruitgang geboekt. Bij een melanoom is de overlevingskans gestegen naar 90 procent, en bij basaalcelcarcinoom (in de opperhuid) is de overlevingskans bijna 100 procent. Maar ook hier spelen preventieve maatregelen een belangrijke rol, zoals het smeren van zonnebrand.