Ga naar de inhoud

Kanker bij honden: symptomen, behandeling en preventie

Update:
Kanker bij honden

Kanker bij honden is een veelvoorkomende aandoening die vaak leidt tot ernstige gezondheidsproblemen en soms zelfs tot de dood. Het ontstaat wanneer cellen in het lichaam ongecontroleerd beginnen te delen en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Net als bij mensen komt kanker bij honden op verschillende locaties in het lichaam voor, zoals de huid, botten, organen en bloed.

Symptomen van kanker bij honden

Kanker bij honden is een ernstige aandoening die verschillende vormen kan aannemen, en het is belangrijk om de symptomen, oorzaken en behandelingen goed te begrijpen.

Symptomen van kanker bij honden variëren afhankelijk van het type kanker. Enkele veelvoorkomende tekenen zijn gewichtsverlies, vermoeidheid, veranderingen in eetlust, en het verschijnen van knobbels of zwellingen op het lichaam. Honden kunnen ook last hebben van pijn, moeite met bewegen, of veranderingen in hun gedrag, zoals verhoogde prikkelbaarheid of terugtrekking. Hier moet je op letten:

1. Onverklaarbaar gewichtsverlies

Dit verwijst naar een situatie waarin een hond aanzienlijk gewicht verliest zonder duidelijke reden, zoals veranderingen in dieet of activiteitenniveau. Het kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

2. Abnormale zwellingen

Dit zijn ongebruikelijke bulten of gezwollen gebieden op het lichaam van de hond die niet vanzelf verdwijnen. Ze kunnen wijzen op infecties, ontstekingen of tumoren.

3. Moeite met ademhalen

Dit omvat symptomen zoals hijgen, piepende ademhaling of moeite met het inademen van lucht. Het kan duiden op problemen met de longen, luchtwegen of hart.

4. Bloed in de ontlasting of urine

Dit symptoom houdt in dat er zichtbaar bloed aanwezig is in de ontlasting of urine van de hond, wat kan wijzen op interne bloedingen, infecties of andere gezondheidsproblemen.

5. Verlies van eetlust

Dit betekent dat de hond minder eetlust heeft dan normaal, wat vervolgens weer leidt tot gewichtsverlies en voedingsproblemen. Het kan een symptoom zijn van ziekte, pijn of stress.

6. Abnormale bloedingen

Dit verwijst naar bloedingen die ongewoon zijn in frequentie, duur of locatie, zoals bloedneuzen of bloedingen van het tandvlees. Het kan wijzen op stollingsproblemen of andere medische aandoeningen.

7. Lethargie

Lethargie bij honden verwijst naar een toestand van vermoeidheid of een gebrek aan energie. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals overmatige slaperigheid, een gebrek aan enthousiasme voor activiteiten die normaal gesproken leuk zijn, en trage reacties op prikkels. Honden die lethargisch zijn, willen vaak minder spelen, wandelen of zelfs niet eens rondlopen in huis.

Het is belangrijk om op te merken dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen, dus het is noodzakelijk om altijd een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose.

De tekst gaat onder de video verder >>

Soorten kanker

Er zijn verschillende soorten kanker die bij honden voorkomen.

  • Lymfoom: Een vorm van kanker die de lymfeklieren aantast. Symptomen: Opgezette lymfeklieren, verminderde eetlust, gewichtsverlies.
  • Melanoom: Een vorm van huidkanker, vaak voorkomend bij honden met een gepigmenteerde huid. Zweren of gezwellen op de huid.
  • Osteosarcoom: Een agressieve vorm van botkanker, meestal voorkomend bij grote hondenrassen. Symptomen: Kreupelheid, pijn.
  • Hemangiosarcoom: Een vorm van kanker die de bloedvaten aantast. Symptomen: Vaak leidt dit tot interne bloedingen.
  • Mastceltumoren: Tumoren die ontstaan in de mestcellen van de huid. Symptomen: Jeukende huidletsels, zwellingen.

Is kanker erfelijk bij honden?

Sommige vormen van kanker hebben een genetisch component, wat betekent dat bepaalde rassen een verhoogd risico lopen. Het is belangrijk om de medische geschiedenis van een hond te kennen, vooral als het gaat om kanker in de familie.

Diagnose en behandeling van kanker bij honden

De diagnose van kanker bij honden omvat meestal een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto’s en echografie, en soms een biopsie om weefselmonsters te verkrijgen voor nader onderzoek. Zodra de diagnose is gesteld, zal de dierenarts een behandelingsplan opstellen dat kan bestaan uit chirurgie, chemotherapie, bestralingstherapie of een combinatie van deze behandelingen. De keuze voor een behandeling hangt af van het type kanker, de locatie ervan en de algehele gezondheidstoestand van de hond.

De tekst gaat onder de video verder >>

Preventie van kanker bij honden

Hoewel het niet altijd mogelijk is om kanker bij honden te voorkomen, zijn er bepaalde maatregelen die eigenaren kunnen nemen om het risico te verminderen. Dit omvat het handhaven van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van giftige stoffen en het regelmatig controleren van de hond op tekenen van ziekte. Daarnaast helpt het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon om het risico op huidkanker te verminderen, vooral bij honden met een lichte vacht.

Ondersteuning en zorg voor honden met kanker

Sommige vormen van kanker reageren goed op behandeling en leiden tot een goede prognose, terwijl andere vormen van kanker moeilijker te behandelen zijn en een slechtere prognose hebben. Het is belangrijk voor eigenaren om realistische verwachtingen te hebben over de uitkomst van de behandeling en om open te staan voor palliatieve zorg als dat nodig is.

Lees ook: Honden luxe: Dolce & Gabanna parfum en Swarovski-halsband.

Blijf open voor wat het beste voor je hond is

Honden die gediagnosticeerd zijn met kanker hebben extra zorg en ondersteuning nodig om hen te helpen comfortabel te blijven tijdens de behandeling. Dit kan onder meer het bieden van pijnverlichting, het aanpassen van het dieet aan de behoeften van de hond, het bieden van emotionele ondersteuning en het regelmatig controleren op tekenen van ongemak of verslechtering van de gezondheid omvatten. Het is ook belangrijk voor eigenaren om open te staan voor het bespreken van opties voor palliatieve zorg of euthanasie als de gezondheidstoestand van de hond verslechtert.

Meer over: