Kamperen doen we tegenwoordig het hele jaar door, in eigen land en in het buitenland. Jammer is dat je daarbij geen mooi weer garantie krijgt. De ene dag regent het pijpenstelen, de andere dag zit je in de zon. Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Wat is de beste tijd voor jou?
Kamperen in de zomer
Kamperen in de zomer kan altijd. De temperatuur is op dan z’n best, hoewel je daar tegenwoordig steeds minder op kunt vertrouwen.
Voordeel: Wie reuring zoekt, kan het beste in deze tijd gaan. Je leeft meer buiten. En er worden in de zomer beduidend meer activiteiten georganiseerd. Kinderen vermaken zich met een animatieteam, ouderen doen dat tijdens een bingo- of kaartavond.
Nadeel: Het is ’s zomers veel drukker op de campings en de prijzen liggen een stuk hoger. De temperatuur kan flink stijgen, het kan zelfs te warm worden. Als je in een tent of vouwwagen kampeert brand je dan al vroeg je bed uit.
Kamperen in de herfst
Voordeel: Als je geen schoolgaande kinderen meer hebt en je niet aan de schoolvakanties vastzit is het in de maanden september en oktober heerlijk toeven op de camping. Het is dan een stuk rustiger. De temperatuur is vaak nog gunstig en schommelt rond de 20 graden. Goed weer om te gaan wandelen of fietsen in de omgeving. Plus het is een stuk goedkoper dan in de zomer. Het kan zoveel verschillen, dat je 1 hele maand op een camping kan staan, voor hetzelfde bedrag als ’s zomers 1 week.
Nadeel: Het wordt ’s avonds en ’s nachts sneller koud. Wie over een caravan of camper beschikt, gaat naar binnen. In een tent of vouwwagen spelen kou en klammigheid een grotere rol spelen. Neem een extra dikke slaapzak of extra dekens mee. En extra verlichting. De openingstijden van faciliteiten zoals restaurant, winkel of het zwembad zijn beperkt.
Met de tent
Wie in een tent slaapt, doet er ook goed aan om te kijken waarop geslapen wordt. Een dun matje met daaronder een isoleermat of thermodeken is oké. Dat klinkt misschien gek, want je ligt dan dichter bij de grond. Maar op een luchtbed trekt de kou uit de grond snel omhoog, waardoor je het eerder koud krijgt.
Tips voor kamperen met de caravan. Lees verder onder de video >>>
Kamperen in de winter
’s Winters kamperen kan op steeds meer plekken. Wie echt wilt winterkamperen moet zich goed voorbereiden.
Nadeel: Kou is de grootste factor om rekening mee te houden. Caravans en campers beschikken over verwarming, waardoor het binnen behaaglijk blijft. Wie met een vouwwagen of tent gaat kamperen zal zelf een kacheltje mee moeten nemen. Zet 15 minuten voor je gaat slapen de kachel in het slaapgedeelte aan.
Met de tent
In de tent is een goede slaapmat en slaapzak een must. In een mummieslaapzak blijf je uitstekend warm. De capuchon die aan de slaapzak vastzit, trek je over je hoofd. Zorg dat je warm je slaapzak in gaat, want de zak houdt de warmte vast. Een warme kruik is nooit weg.
Trek laagjes kleding aan. Dit helpt om warm te blijven. Eet gezond en voldoende. Het lichaam verbrandt meer calorieën als het kouder is, dus het is belangrijk om genoeg te eten.
Kamperen in de lente
Het voorjaar is een fantastische fijne periode om te kamperen. De natuur komt weer op gang, het leven barst los. Maar ook hier zitten wat voor- en nadelen aan.
Nadeel: De kou speelt ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends nog steeds een rol.
Voordeel: Overdag kunnen de temperaturen al aangenaam zijn. Wie graag kampeert voor de rust en stilte doet dit in het voorjaar. De meeste campings gaan vanaf eind maart of begin april open. De kosten zijn lager dan in de zomermaanden.
Met de tent
Kijk goed naar materiaal waarop je slaapt. Vanuit de winter is de grond nog koud en dit trekt snel omhoog. Een verwarming meenemen, laagjes kleding dragen, een kruik en extra verlichting zijn ook in dit seizoen aan te raden. Denk aan de openingstijden van winkels en restaurants.
Tips voor beginners. Lees verder onder de video >>>
Dus wat wordt het?
Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Het is maar waar je van houdt. Wil je meer rust en van de natuur en omgeving genieten? Dan is het voor- en najaar een goede periode. Het kan dan wel koud zijn, er zijn minder activiteiten op de campings zelf en andere faciliteiten kunnen beperkt open zijn.
22 juni Nationale Kampeerdag
Wil je inspiratie op doen om te gaan kamperen en met anderen kampeerders van gedachten wisselen, doe dan zaterdag 22 juni mee aan de Nationale Kampeerdag. Daar word je uitgedaagd om de kampeerder in je naar boven te halen. De kampeerdag is er voor ervaren kampeerders en voor niet-kampeerders die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met het buitenleven.
Bronnen: CampingZoeker, Weeronline. Foto: Hoozone (Canva)