Een onverwarmde slaapkamer vol met kamerplanten? Het klinkt onmogelijk en toch zijn ze er. Omdat er kamerplanten zijn die koude slaapkamer en andere koude ruimtes met gemak trotseren. Weg met die saaie lege vensterbank in je slaapkamer. Haal de Eskimo’s onder de kamerplanten vandaag nog in huis.
Deze kamerplanten blijven leven in jouw koude slaapkamer
Koude ruimtes hebben vaak de reputatie kil en ongezellig te zijn. Een vleugje groen zou je ruimte meteen warmer en gastvrijer maakt. Gelukkig zijn er kamerplanten die ook tegen kou bestand zijn. We hebben het niet over min 10, eerder een koude kamer van rond de 5 graden Celsius. En die bestaan.
Hier is een selectie van kamerplanten die als een Eskimo de kou omarmen en die de vensterbank in je slaapkamer transformeren:
1. Sansevieria (vrouwentong): De koele kikker
De vrouwentong is de ultieme minimalist. Hij heeft bijna geen water nodig, houdt van wat schaduw, en blijft vrolijk bij temperaturen tot 10°C. Zijn gestreepte, strakke bladeren geven een modern tintje aan je kamer, zelfs als de verwarming het laat afweten.
Lees ook: hoe kamerplanten overleven bij de verwarming.
2. Aspidistra (kamerlinde): Een oersterke winterplant
Met een bijna onverwoestbare reputatie past de kamerlinde in elke koude kamer. Het maakt niet uit of je hem vergeet water te geven of hem een tijdje in de schaduw laat staan – hij blijft er trots bij staan, zelfs bij temperaturen tot 7°C.
3. Hedera Helix (klimop): De boekenplant
Klimop slingert zich moeiteloos door koude ruimtes heen. Hangend of klimmend, deze plant voegt een speels en toch verfijnd accent toe aan je boekenplanken in je slaapkamer of logeerkamer. Zelfs in de schaduwrijke hoeken van een onverwarmde gang gedijt hij nog goed.
4. Chlorophytum comosum (graslelie): De slaapverwekker
De Graslelie is de meest geziene plant. Hij filtert de lucht, verdraagt temperaturen tot 8°C en heeft met zijn sierlijke witte strepen een charmante uitstraling. Perfect voor een koude slaapkamer, badkamer of keuken.
5. Fatsia Japonica (vingerplant): De tropische verrassing
Deze plant lijkt recht uit de jungle te komen, en laat zich toch niet afschrikken door koude omstandigheden. Met zijn grote, uitgespreide bladeren is hij de tropische verrassing in jouw slaapkamer. Hij kan goed tegen kou, tot 5°C.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
Koude slaapkamer en planten: een gouden combinatie
En planten doen meer dan alleen decoreren: ze reinigen de lucht, verhogen de sfeer en hebben een kalmerend effect. Bovendien hebben ze het voordeel dat ze minder aandacht vragen dan hun warmte-minnende tegenhangers.
Lees ook: Slaap je slecht? Dit zijn planten die je nachtrust verbeteren.
Je vraagt je misschien af: hoe zorg ik ervoor dat mijn planten gelukkig blijven in een minder uitnodigende omgeving?
Hier zijn enkele handige tips:
- Houd het droog: Planten in een koude kamer gebruiken minder water. Laat de grond goed drogen tussen gietbeurten door om wortelrot te voorkomen.
- Verplaats met mate: Hoewel sommige planten weinig licht nodig hebben, is het af en toe goed om ze een lichte plek te gunnen.
- Let op tocht: Zelfs kou-bestendige planten houden niet van harde wind. Zorg voor een beschutte plek, weg van ramen die vaak openstaan.
- Blijf snoeien: Verwijder dode bladeren en takken om de energie van de plant te richten op nieuw groeiend groen.
Lees ook: Planten online kopen steeds populairder.
Creatieve toepassingen voor koudebestendige kamerplanten
Combineer verschillende soorten in een grote pot voor een dynamisch effect, of gebruik klimplanten om een kale muur tot leven te brengen. Wil je een meer minimalistische look? Kies dan voor een enkele sansevieria in een strakke, moderne plantenbak.
De winterkou hoeft je liefde voor planten niet te bekoelen. Met onze 5 koudbestendige kamerplanten kun je zelfs de minst uitnodigende ruimtes transformeren.
Hoofdfoto: Pixelshot. Foto’s: Canva.