Ga naar de inhoud

Hoe kamerplanten overleven bij de verwarming in huis: tips

Update:
Kamerplanten en verwarming, vloerverwarming, radiator

Nu de temperaturen dalen gaat de verwarming weer aan. Het is dan wel belangrijk om ook aan onze kamerplanten te denken. Ze zijn vaak gevoelig voor de droge lucht door de verwarming. Gelukkig zijn er manieren om je groene vrienden te beschermen tegen de warmte en droge lucht.

In dit artikel lees je welke planten goed gedijen bij een warme omgeving en hoe je ze gezond houdt, zelfs als de kachel volop brandt.

Waarom kamerplanten niet van droge ruimten houden

De winter is de tijd waarin we onze huizen warm en gezellig maken. Helaas zijn veel kamerplanten niet zo blij met die gezellige warmte. Verwarmingen, vooral radiatoren en vloerverwarming, verlagen de luchtvochtigheid, wat leidt tot droge lucht. Tropische planten, zoals de populaire monstera, hebben last van de droogte en drogen snel uit en laten dan hun bladeren krullen. Handig om dan te weten hoe je ze in de koude maanden het beste verzorgt. We geven je een aantal tips om kamerplanten gezond te houden bij de verwarming.

Kamerplanten naast de verwarming plaatsen is meestal geen goed idee. De warme lucht zorgt ervoor dat de grond snel uitdroogt, wat funest kan zijn voor planten die van een constante vochtigheid houden. Tropische planten, zoals de areca of calathea, zijn bijzonder gevoelig voor lage luchtvochtigheid.

Ook handig om te weten: de meestgestelde vragen over de centrale verwarming.

1. Verhoog de luchtvochtigheid met luchtbevochtigers

Als de lucht te droog is moet je verdampingbakjes aan de verwarming hangen? Een eenvoudige manier om je planten te beschermen is inderdaad door bakjes, de zogeheten radiator waterverdampers, rondom de planten te plaatsen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de omgeving, waardoor de bladeren minder snel uitdrogen.

Een luchtbevochtiger/vernevelaar met frisse geurverspreider is een nóg effectievere en modieuzere oplossing, vooral in ruimtes waar je veel stookt.

2. Regelmatig sproeien

Een goede gewoonte is om je planten regelmatig te besproeien met water. Dit helpt om vochtverlies via de bladeren tegen te gaan. Vooral tropische planten profiteren hiervan. Vergeet niet de potgrond te checken en water te geven als deze te droog is.

Lees ook: Bewateringsplan huiskamerplanten: zo geef je ze het beste water.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>

3. Planten die wel van verwarming in huis houden

Gelukkig zijn er kamerplanten die beter bestand zijn tegen de warmte van de kachel. Deze planten hebben vaak dikke bladeren waarmee ze vocht langer vasthouden, zoals cactussen en vetplanten. Hier zijn een paar soorten die het goed doen in de buurt van een radiator:

  • Sansevieria: Ook wel bekend als de vrouwentong, kan goed tegen droge lucht en heeft weinig water nodig.
  • Zamioculcas: Deze plant kan zowel donkere als warme ruimtes aan, waardoor het een makkelijke kamerplant is.
  • Ficus: Ficus-soorten, zoals de ficus elastica, zijn redelijk tolerant tegenover warmte en droge lucht.
  • Beaucarnea: De olifantenpootplant slaat water op in zijn stam en kan daardoor langere tijd zonder water.
  • Aloë vera: Deze populaire vetplant staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en kan ook prima overleven in een droge omgeving. De dikke bladeren slaan water op, waardoor de plant weinig last heeft van droge lucht of minder water geven.
  • Crassula: Deze plant is een makkelijke vetplant die goed tegen droogte kan. De dikke, vlezige bladeren houden veel vocht vast, waardoor de plant weinig water nodig heeft en goed bestand is tegen droge lucht.
  • Kalanchoë: Deze vetplant heeft stevige bladeren die vocht vasthouden, waardoor ook hij lange tijd zonder water kan. De kalanchoë vraagt weinig verzorging.

4. Wat als je vloerverwarming hebt?

Steeds meer huizen hebben vloerverwarming. Dit betekent dat de warmte gelijkmatiger door de ruimte verspreidt. Planten die op de vloer staan krijgen vaak last van de stijgende warme lucht. Plaats je planten daarom liever iets hoger in de winter, bijvoorbeeld op een kast of kruk. Zo voorkom je dat de wortels van de plant teveel warmte krijgen.

Kamerplanten en de verwarming, ze zijn geen dikke vrienden. Toch, met de juiste zorg en plantensoorten is het zeker mogelijk om een gezond en groen interieur te behouden, het gehele jaar door.

Bekijk ook de video van Mama Botanica over luchtvochtigheid in huis >>

Foto’s: Canva.

Meer over: