Durf je je sokken niet uit te trekken, omdat je een kalknagel hebt? Begrijpelijk, want zo’n dikke, verkleurde teennagel ziet er niet zo fraai uit. Wat is een kalknagel eigenlijk? Wat zijn de symptomen en hoe voorkom je het? Met deze tips kom je van je kalknagel af.
Schimmel veroorzaakt broze en verdikte nagels
Die verdikte nagel is het gevolg van een voetschimmel die in het nagelbed en de nagel is doorgedrongen. Door die schimmel groeit de nagel niet goed, hij zorgt ervoor dat de nagel dikker en wat brozer wordt en makkelijk afbrokkelt.
Meestal begint een kalknagel, officiële naam: onychomycose, in het nagelbed aan de onderkant of de zijkant van de nagel. Langzaam breidt de schimmel zich uit tot hij onder de nagel zit. Dat is meteen ook de moeilijkheid van een schimmelnagel: omdat de schimmel onder de nagel zit, is het niet makkelijk om erbij te komen met middeltjes die de schimmel aanpakken.
De tekst gaat onder de video verder >>
Badslippers onder de douche
De schimmels die kalknagels veroorzaken, zijn erg besmettelijk. Je kunt ze oplopen als je in aanraking komt met huidschilfers waar die schimmel in zit. De sauna, het zwembad en de douches van een sportclub zijn bij uitstek plaatsen waar je die schimmels kunt oplopen: badslippers zijn geen overdreven luxe!
Dringt de schimmel je huid of nagels binnen, dan gaat hij problemen veroorzaken. Bij een vochtige huid komen schimmels makkelijker binnen, hierdoor hebben mensen met zweetvoeten iets meer risico op een schimmelinfectie.
TIP: Droge, schone voeten met korte teennagels, elke dag schone sokken en eventueel een sokkenpoeder zorgen ervoor dat je minder vatbaar bent voor voetschimmel.
Kalknagel aanpakken! Huismiddeltjes of de huisarts
Wat kan ik doen tegen een kalknagel? Heb je eenmaal een kalknagel, dan wil je daar waarschijnlijk graag van af. Het ziet er niet mooi uit en bovendien kan het best pijn doen, want de nagel kan scheuren, splijten en in extreme gevallen loslaten. Er zijn verschillende huismiddeltjes om van de schimmelnagel af te komen. Dagelijkse voetenbadjes met soda of met azijn zijn een veelgenoemde methode, want dat doodt de schimmels op je voeten. Het nagelbed elke dag insmeren met een beetje menthol-zalf, zoals de crèmes die je gebruikt als je verkouden bent, helpt ook: door menthol en kamfer legt de schimmel het loodje. Er zijn vele soorten middeltjes tegen kalknagels te koop om de schimmels te bestrijden.
Gaat het niet over? Via de huisarts zijn pillen voor kalknagels verkrijgbaar om schimmelnagels definitief aan te pakken. Het is wel verstandig om de schimmel op kweek te laten zetten. Vraag het aan je huisarts om dat te doen, want er zijn verschillende soorten schimmels.
Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten schimmels:
- Tinea pedis (zwemmerseczeem): Dit is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de huid tussen de tenen en op de voetzolen aantast. Het veroorzaakt jeuk, roodheid, schilfering en soms blaren.
- Tinea unguium (kalknagel): Deze schimmelinfectie treft de nagels van de tenen en/of vingers. Het veroorzaakt verdikking, verkleuring en broosheid van de nagels.
- Tinea cruris (liesringworm): Dit is een schimmelinfectie die zich vooral voordoet in de liesstreek en de dijen. Het veroorzaakt jeuk, roodheid, schilfering en soms kleine bultjes.
- Tinea manuum: Dit is een schimmelinfectie van de handen, met name de handpalmen en vingers. Het leidt tot jeuk, roodheid en schilfering.
- Tinea corporis (ringworm): Dit is een schimmelinfectie die de huid van het lichaam aantast, vaak in de vorm van rode, jeukende ringvormige plekken.
- Moccasin-type tinea pedis: Bij deze vorm van voetschimmel zijn de zijkanten en onderkant van de voeten aangetast. Het kan lijken op een moccasin, vandaar de naam.
- Interdigitale candidiasis: Dit wordt veroorzaakt door een gist genaamd Candida en treft meestal de ruimtes tussen de tenen. Het veroorzaakt jeuk, roodheid en een branderig gevoel.
LET OP: Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen van een arts of een dermatoloog als je denkt dat je een voetschimmel hebt. Zelfmedicatie verergert soms het probleem.
Lange adem nodig
Ook een medisch pedicure kan helpen om een kalknagel te bestrijden. De verdikte nagel wordt dan afgevijld tot een min of meer normale dikte, zodat de nagel ook weer normaal kan groeien en geen pijn meer doet. Bovendien doen de bestrijdende middeltjes hun werk beter als de nagel is afgevijld.
Voor alle middelen geldt: geduld is belangrijk en blijf de behandeling consequent herhalen. De aangetaste nagel wordt niet beter, maar met de middeltjes zorg je er wel voor dat de schimmel zich niet verder uitbreidt. De nagel moet helemaal uitgroeien: om een nagel weer helemaal mooi te krijgen, heb je een lange adem nodig.
Lakken, of juist niet?
Ondertussen zit je met die rare teennagel. Is het een goed idee om hem te lakken met een leuk kleurtje nagellak, zodat het minder opvalt? Of is dat juist niet verstandig? Experts raden een laagje nagellak af: de lak sluit de nagel helemaal af, zodat er geen zuurstof meer bij kan komen. Daar gaat de schimmel juist harder van groeien.
TIP: elke avond de nagellak verwijderen, een voetenbadje nemen en daarna een fris laagje lak opbrengen. Sommige mensen doen een pleister op de aangetaste nagel, dat heeft hetzelfde nadeel als een laag nagellak: de nagel en het nagelbed krijgen onvoldoende frisse lucht, het blijft onder de pleister vochtig en broeierig; een ideale voedingsbodem voor die vervelende schimmel.
De enige oplossing is een speciale lucht- en waterdoorlatende nagellak, die eventueel wel op een kalknagel gebruikt wordt, al is het maar tijdens het slipper- en sandalenseizoen of een bezoek aan de sauna.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen: Gezondheidsnet, Dokterdokter.