Ga naar de inhoud

Kabinet valt over migratie: noodrem was een stap te ver

Kabinet valt door migratie

De ChristenUnie trekt de stekker eruit! D66 had nog wat wijzigingsvoorstellen, maar dat werd niet geaccepteerd. Het kabinet is vanavond gevallen. Wat zijn de oorzaken én de gevolgen?

VVD wilde stevige maatregelen voor de migratiestroom

De afgelopen dagen leek de lucht wat te klaren, maar er samen uitkomen bleek niet mogelijk. Het dossier van de asielinstroom, de beperking daarvan en de gezinshereniging blijkt de oorzaak van de val. De laatste oplossing ‘de noodrem’ was een echt een te stap te ver. Voor de ChristenUnie lag dit te principieel. De houding van de VVD wordt genoemd als mogelijke oorzaak van de reactie van de ChristenUnie.

De strakke deadline van de VVD, de harde koers om te eisen dat er vrijdag een uitspraak moest zijn en het stevige pakket aan maatregelen gaf de doorslag.

Migranten met A-status of B-status

Alleen migranten met een A-status kregen in het verleden de gelegenheid om hun familie over te laten komen. Migranten met een B-status niet. Door de vele procedures van migranten met een B-status en de tijd en kosten die dat met zich mee bracht is er gekozen om ook B-status migranten die optie te bieden. Daar wil de VVD nu verandering in brengen. Geen kleinigheid, maar dat het dé reden zou zijn voor een kabinetsval had niet iedereen zien aankomen. Na heel veel overleg de afgelopen maanden, is het vanavond dan klaar.

Premier Rutte dient ontslag in bij de Koning

Premier Rutte moet nu naar de Koning toe om zijn ontslag aan te bieden en zal naar verwachting met een verklaring komen. De Koning kan adviseren om met deskundigen om tafel te gaan zitten om te kijken of de boel te lijmen valt. Maar als het echt zo principieel ligt, dan wordt dat lastig.

Oplossingen voor val kabinet

  • Een lijmpoging is nog mogelijk;
  • Het huidige kabinet gaat nog even verder, om nieuwe verkiezingen voor te bereiden in Oktober;
  • Het kan ook zijn dat 3 partijen doorgaan;
  • ChristenUnie zegt ‘we doen niet meer mee’.

Gevolgen val kabinet

Er liggen nog belangrijke dossiers die opgelost moeten worden zoals klimaatbeheersing en de wooncrisis. Er moet een begroting worden gemaakt voor prinsjesdag. Dit soort dossiers gaan nu extra tijd kosten en worden opgeschort. Het hele landschap gaat weer op de schop, met een lange periode waarin er niets of weinig gebeurd.

Partijen die nu regeren staan er slecht voor in de opiniepeilingen. ‘Het komt slecht uit. Maar als het onbestuurbaar blijkt, dan moet je er maar een streep onder trekken’ zegt Frits Wester.

Het vertrouwen in de Tweede Kamer was al nooit zo laag.

Meer over: