Ga naar de inhoud

Kabinet trekt 26 miljoen uit voor opknappen winkelstraten

Winkelstraten leegstand, subsidie

Om de levendigheid in steden en dorpen te behouden en de consumenten weer naar fysieke winkelgebieden te lokken, heeft het demissionaire kabinet 26 miljoen euro uitgetrokken om de winkelstraten van 9 gemeenten op te knappen.

Subsidieronde voor winkelstraten opknappen

Deze subsidie zal ingezet worden voor gevelrenovatie, het verbeteren van looproutes en het creëren van meer openbare zitplekken. Dit geld komt uit de derde subsidieronde die bedoeld is om het groeiende probleem van leegstaande winkelpanden tegen te gaan.

De winkelleegstand was de afgelopen jaren wel aan het afnemen, maar veel consumenten kiezen nog steeds om online te winkelen bij webshops in plaats van in fysieke winkels. De uitdaging blijft bestaan om fysieke winkelstraten aantrekkelijk te houden.

TIP: zo herken je betrouwbare webshops.

Geselecteerde gemeenten voor derde subsidieronde

De 9 gemeenten die voor deze derde subsidieronde geld krijgen toegewezen zijn:

  1. Apeldoorn
  2. Emmen
  3. Enschede
  4. Nissewaard
  5. Sluis
  6. Someren
  7. Terneuzen
  8. Waalwijk
  9. Westervoort

Door de subsidie kunnen deze gemeenten plannen uitvoeren om hun winkelgebieden aantrekkelijker te maken. In de komende maanden en jaren zullen bezoekers en bewoners van deze gemeenten de verbeteringen in hun winkelstraten terug zien.

En blijven ook de bekende en geliefde warenhuizen gewoon open om te bezoeken en in rond te lopen.

Laatste subsidieronde gepland voor medio volgend jaar

Er staat nog een vierde en laatste subsidieronde voor het opknappen van winkelstraten op de agenda. Deze vindt medio volgend jaar plaats. Uit de overige fondsen wordt de in totaal 100 miljoen euro beschikbare subsidiepot verdeeld.

Het kabinet hoopt dat de subsidie bijdraagt aan het behouden en stimuleren van de bedrijvigheid in de winkelstraten, en daarmee aan het behoud van een levendig stads- en dorpsbeeld in Nederland.

Nog meer nieuws over plannen opknappen winkelstraten

Bron: bndestem

Meer over: