Het demissionaire kabinet trekt 2 miljard uit om de armoede in Nederland te bestrijden. Dit is 1 van de voorstellen uit de Miljoenennota, die tijdens Prinsjesdag is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Het geld wordt gebruikt voor verhoging van het kindgebondenbudget (1,1 miljard), de huurtoeslag (700 miljoen) en de arbeidskorting (200 miljoen).
Miljoenennota voorstel
De reden waarom dit opgenomen is als voorstel in de Miljoenennota is dat het CPB waarschuwde dat het aantal Nederlanders onder de armoedegrens oploopt naar 1 miljoen, als er niets wordt gedaan aan de koopkracht. Een meerderheid deel van de Tweede Kamer heeft al laten weten dat dit niet mag gebeuren. Het aantal mensen onder de armoedegrens neemt volgens de NOS volgend jaar niet af met de maatregelen. Met 4,8 procent van de Nederlanders in armoede (825.000 mensen) blijft het gelijk aan dit jaar.
Waar ligt de armoedegrens?
Bij een inkomen onder de lage-inkomensgrens spreekt het Centraal Bureau voor de Statistiek van een huishouden met risico op armoede. Sinds 2021 ligt de grens voor een alleenstaande op 1130 euro per maand, voor een paar is dat 1590 euro. Met 2 minderjarige kinderen is de grens voor een paar 2170 euro en voor een eenoudergezin 1720 euro.
Hoogleraar: Minimumloon niet verhogen
Hoogleraar Arnoud Boot zegt tegen BNR het een goede zaak te vinden dat het kabinet huishoudens met lage inkomens beschermt tegen inflatie met een verhoogd kindgebonden budget en hogere toeslagen. Maar waakzaamheid is geboden, zegt hij. ‘We moeten niet op het moment komen dat we het minimumloon gaan verhogen’, aldus Boot. ‘Dat hebben we al aanzienlijk verhoogd en we kunnen niet op die wijze blijven rommelen met de hoogte daarvan.’
Compenserende maatregelen leiden al tot een koopkrachtstijging
Daarnaast is het Nederlandse minimumloon ten opzichte van andere landen in Europa al buitengewoon hoog. Iets dat ook NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt al aangaf, tot vreugde van Boot.
Door het minimumloon ongemoeid te laten, denkt Boot overigens niet dat de koopkracht van huishoudens in het geding komt. ‘De compenserende maatregelen die worden gepresenteerd, leiden al tot een koopkrachtstijging’, legt hij uit.
Prijsplafond en energietoeslag verdwijnen
In de Miljoenennota ontbreken voor volgende jaar algemene maatregelen voor onze energierekening. Dat terwijl op 31 december het in het leven geroepen prijsplafond afloopt. Ook een energietoeslag voor mensen met een minimum inkomen komt waarschijnlijk niet terug. Wel blijft een noodfonds bestaan voor mensen die moeite hebben de energierekening te betalen. Enkele energieleveranciers hebben hier al 20 miljoen in gestort.
Luid protest tegen stijging benzineprijs
De benzineprijs aan de pomp dreigt per 1 januari 21 cent duurder te worden. Brandstof wordt duurder omdat de accijnsverlaging die het kabinet invoerde na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne per 1 januari afloopt. Ook de stijgende inflatie leidt tot hogere prijzen.
Het kabinet is binnen de Miljoenennota niet van plan daaraan te sleutelen. De verhoging van de benzineprijs leidt in de samenleving tot luid protest. Mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van hun auto, komen er mee in de problemen. De VVD heeft al aan de bel getrokken. De benzineprijs wordt morgen direct besproken in de Tweede Kamer tijdens het debat over de Miljoenennota.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen aan de pomp vanaf 1 januari tot recordhoogte stijgen. Het is nog even afwachten wat er daadwerkelijk met de prijs gebeurt.
Mijoenennota voorstellen van Pieter Omzigt
De vraag: met wat een voorstellen kun je komen om nieuwe uitgaven te bekostigen (of het tekort terug te brengen) pic.twitter.com/iiazWx1bxX
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) September 18, 2023
Bronnen: NOS, BNR