Ga naar de inhoud

Kabinet blijft permanent wonen op vakantieparken gedogen

Update:
gedogen wonen op vakantiepark vakantiewoning

Permanente bewoning op vakantieparken neem toe en het kabinet wil dit blijven gedogen. Dit doen ze met een reden: er zijn namelijk meer dan 400.000 woningen nodig om het huidige tekort te verhelpen. Gaat dit de woningnood oplossen?

Woningtekort aanpakken met vakantiewoningen

Het aanpakken van het woningtekort vormt een van de prioriteiten van het nieuwe kabinet. Volgens recente berekeningen zijn er meer dan 400.000 woningen nodig om het huidige tekort te verhelpen. Dit is een te grote uitdaging, aangezien ze deze woningen niet zomaar uit de grond stampen.

In het hoofdlijnenakkoord besloten de coalitiepartijen daarom om de permanente bewoning van recreatiewoningen te gedogen. Dit blijkt ook steeds vaker voor te komen, volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde.

Stijging in permanente bewoning vakantieparken

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat op 1 januari 2024 iets meer dan 59.000 personen met een woonadres ingeschreven stonden op een vakantiepark. Dit is een toename van 14% ten opzichte van 5 jaar geleden. Deze stijging toont aan dat steeds meer mensen de weg naar permanente bewoning op vakantieparken vonden.

Permanente bewoning bedreiging voor ondernemers

In Den Haag moeten ze nu niet achterover gaan leunen met de bouw van nieuwe huizen, want veel vakantiehuizen zijn niet geschikt voor permanente bewoning. De huizen zijn vaak niet goed geïsoleerde chalets en stacaravans en de faciliteiten op de parken zijn vaak niet toereikend voor permanente bewoners.

Daarnaast spelen ook economische redenen een rol bij het behoud van vakantieparken voor recreatief gebruik. Toeristen geven veel meer geld uit aan lokale horeca, attractieparken in de omgeving van vakantieparken. Voor veel ondernemers in de regio zijn deze toeristische bestedingen van groot belang. Als vakantieparken veranderen in woonwijken, stort dit economische model in.

Het standpunt van gemeenten verschilt

Gemeenten zijn zich wel degelijk bewust van de situatie van permanente bewoners op vakantieparken. Veel mensen moeten ergens wonen. Toch gaat permanente bewoning op vakantieparken wel vaak ten koste van het recreatieve karakter van deze plekken. Daarmee komt de ervaring van toeristen in het gedrang. Daarnaast moeten vakanties in Nederland betaalbaar blijven, wat in gevaar komt als vakantieparken halve woonwijken zijn.

Conclusie: Het gedoogbeleid van de coalitie is geen oplossing voor de lange termijn.

Overweeg jij op een vakantiepark te gaan wonen?

Voor wie overweegt permanent in een recreatiewoning te wonen, komt er veel bij kijken op het gebied van wet- en regelgeving. Dit omvat gemeentelijke omgevingsplannen, bouwvoorschriften en specifieke regels voor permanente bewoning in recreatiegebieden.

In de meeste gevallen is toestemming van de gemeente vereist, vaak in de vorm van een vergunning die aantoont dat de woning geschikt is voor permanent verblijf. Deze vergunningsprocedure kan complex zijn.

Bekijk ook deze video >>

Bron: NOS. Foto: Canva.

Meer over: