Ga naar de inhoud

Kabeljauw en schol maken plaats voor inktvis en langoustine

Kabeljauw maakt plaats voor inktvis

Opwarming van de Noordzee zorgt er voor dat kabeljauw en schol wordt weggejaagd en plaats maakt voor exotische soorten als de inktvis. Bij vissers zitten tegenwoordig langoustines in de netten als gevolg van de klimaatverandering.

De pijlinktvis heeft Visser Hendrik Kramer na moeilijke coronajaren gered van de ondergang. Volgens hem kan het geen kwaad als we de nieuwe vissoorten meer omarmen. Dat is ook goed voor de de ecologische voetafdruk van de visserij. Nu verdwijnt 90 procent van zijn vangst met het vliegtuig richting Spanje en Italië de grens over, zegt hij.

Vroeger viste mij vader op kabeljauw, schol en tarbot. Hij had soms 1 of 2 langoustines als bijvangst in zijn net. Dat is nu onze hoofdsoort!

Waar is de kabeljauw dan gebleven? Die is naar het noorden vertrokken richting Noorwegen. 

Geen goede regels, overbevissing dreigt

Het vissen op de nieuwe soorten is nog niet goed geregeld, vindt viskeurmerk MSC. “Voor de bestaande soorten zijn er goede regels en quota. Het lijkt erop dat een nieuwe soort eerst overbevist moet raken voordat er beleid komt”, aldus MSC woordvoerder Chistien Absil.

Inmiddels wordt al gewaarschuwd voor overbevissing en zelfs ineenstorting van de visstand. Absil wijst naar de Noordzeeharing, waarvoor volgens haar in de jaren ’70 te laat maatregelen werden genomen. “Het paaibestand stortte ineen en om het haringbestand te herstellen was sluiting van visserijen nodig. Met een blijvend effect op de hele sector als gevolg.”

Gevolgen hebben voor andere soorten

Klimaatverandering zorgt voor hittegolven op zee. Als het water opwarmt krijgen koudwatersoorten het te warm in de Noordzee. “Dit kan ook gevolgen hebben voor andere soorten, die niet meer aan voldoende voedsel kunnen komen, doordat hun favoriete prooi op een andere plek zwemt”, zegt theoretisch ecoloog Karen van de Wolfshaar van Wageningen Marine Research. 

Betekenis van klimaatverandering voor de visserij

Bron: NOS

Meer over: