Ga naar de inhoud

Oud-koning Juan Carlos nu weer beschuldigd van duistere geldzaken

Oud Spaanse koning Juan Carlos verdacht van belastingfraude

Gaat het niet over zijn buitenechtelijke affaires of geruzie met zijn schoondochter, dan verschijnt de Spaanse oud-koning Juan Carlos wel in het nieuws over duistere geldzaken. Momenteel wordt hij beschuldigd van maar liefst 5 gevallen van belastingfraude.

Afstand van de troon

Juristen, rechters en openbaar aanklagers hebben bij het Spaanse Hooggerechtshof een aanklacht tegen hem ingediend, meldt de Spaanse krant El Diaro.

Ze komen op de proppen met maar liefst 5 gevallen van belastingfraude die plaatsgevonden tussen 2014 en 2018. Juan Carlos deed in 2014 afstand van de troon, mede omdat er toen al diverse onderzoeken naar hem liepen, waaronder die naar zijn huishoudboekje.

Lees verder onder het bericht >>

Kapitaal naar Zwitserland en Liechtenstein gesluisd

Carlos zou zijn geld via ondoorzichtige constructies naar Zwitserland en Liechtenstein hebben gesluisd. Hij deed er volgens de aanklagers alles aan om de omvang van het bedrag te verdoezelen.

Dat betekent volgens hen belastingfraude en daar wordt in Spanje 2 tot 6 jaar gevangenisstraf voor gerekend. 

Gevalletje niet betaalde belastingschuld

Daarnaast speelt er nog het gevalletje van niet betaalde belastingschuld van een slordige 4 miljoen euro, die hij in 2021 moest betalen. Nadat hij het achterstallige bedrag had voldaan, werd het onderzoek direct gesloten, maar de aanklagers willen de zaak opnieuw bij de rechters aankaarten. Carlos zou zijn schuld namelijk hebben ingelost met creditcards die niet op zijn naam staan. 

Juan Carlos schande voor Spanje

Zijn familie is allesbehalve blij met zijn zoveelste escapade. Ook een groot deel van de Spanjaarden spreekt er inmiddels schande van. Of hij nog naar Spanje komt om met zijn familie Kerstmis te vieren is daarom zeer de vraag. 

Sinds zijn afstand van de troon leeft Carlos als een koning in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Bron: El Diaro


Eerder schreven wij:

Doet schandaalkoning Juan Carlos zijn naam weer eer aan?

Het is oorlog tussen de Deense ondernemer en ex-minnares Corinna Larsen (59) en de oud-koning van Spanje, Juan Carlos (85). 5 jaar lang hadden ze een affaire. Corinna zegt te zijn bedreigd door de man die de bijnaam schandaalkoning draagt.

Ze stelt na de beëindiging van hun verhouding te zijn bespioneerd en lastiggevallen. Ze eist nu een schadevergoeding.

Ex-minnares eist 145 miljoen schadevergoeding

Corinna Larsen eist een schadevergoeding van 145 miljoen van de oud-koning van Spanje. Dat de 2 een affaire hadden is geen geheim. In 2012 kwam het overspel van de koning al aan het licht tijdens een olifantensafari in Botswana. Juan Carlos brak toen zijn heup. Door dit voorval werd bekend dat hij samen met Corinna op reis was. Het bleek dat zij al jarenlang zijn maîtresse was. Precies in datzelfde jaar was Juan Carlos 50 jaar getrouwd met koningin Sofia. Het gouden huwelijk werd niet gevierd. Het is niet zo moeilijk te raden wat daarvoor de reden is.

Juan Carlos heet niet voor niets de schandaalkoning

De voormalige koning van Spanje, was betrokken bij verschillende schandalen die zijn reputatie en die van de de Spaanse monarchie schaadde. Zijn meest opvallende schandaal was tijdens dezelfde olifantensafari in Botswana. Niet alleen zijn overspel bracht hem in opspraak. Vooral het feit dat hij op jachtreis ging terwijl Spanje werd getroffen door een economische crisis. Deze luxe reis leidde tot grote verontwaardiging onder het Spaanse volk, omdat het liet zien dat de koning weinig voeling had met de financiële problemen van zijn landgenoten. 

Daarnaast, hoe schandelijk is het, als je erevoorzitter bent van het Wereldnatuurfonds (WNF) en je doodleuk op olifanten gaat jagen. Dit schoot niet alleen de organisatie WNF in het verkeerde keelgat, het akkefietje kostte het WNF ook leden.

De geheime bankrekeningen van de koning

De Tribune de Geneve publiceerde in 2018 een artikel waarin stond dat de ex-koning in de jaren 90 een Zwitserse geheime bankrekening had. Deze onthulling versterkte het beeld van de koning als iemand die zich niet aan de regels hield en heeft geleid tot verder onderzoek naar zijn financiële activiteiten.

De schandaalkoning maakt het te bont en stapt op

Een van de grootste schandalen waarbij Juan Carlos betrokken was, draait om een omkopingsonderzoek met betrekking tot de aanbesteding van een hogesnelheidstreinproject in Saoedi-Arabië. Het Spaanse Hooggerechtshof opende een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de voormalige koning bij deze corruptiezaak. Dit leidde uiteindelijk ook tot zijn vertrek uit zijn Zarzuelapaleis en ballingschap naar de Verenigde Arabische Emiraten. 

In juni 2014 kondigde Juan Carlos onverwacht zijn abdicatie aan, en zijn afscheid aan. Zoon Felipe volgde hem op als koning van Spanje. Deze beslissing kwam na een periode van dalende populariteit als gevolg van de hierboven genoemde schandalen. De koning zelf gaf als reden van de troonswisseling aan dat hij voor zijn gezondheid moest kiezen. Hij werd meermalen geopereerd aan zijn heup en heeft inmiddels ook 2 kunstknieën.  

Hoorzittingen over schadevergoeding in volle gang

Corinna Larsen heet eigenlijk Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Larsen is haar meisjesnaam. De zakenvrouw woont tegenwoordig in Londen. Ze is naar de rechter gestapt en eist 145 miljoen euro smartengeld voor de schade die ze als vrouw en ondernemer heeft opgelopen. In 2022 maakte ze er nog een podcast over haar affaire met de schandaalkoning.

De tekst gaat door onder de podcast >>

Juan Carlos ontkent alles. De advocaat van de oud-koning laat weten dat veel beschuldigingen in strijd zijn met de onschendbaarheid van de toenmalige koning. Alleen, de zaak gaat ook over gebeurtenissen en handelingen van na zijn koningschap. Dat wordt dus een flink gevecht. 

De hoorzittingen in kort geding zijn in volle gang. De rechter beslist uiteindelijk of er een bodemprocedure komt. 

Bronnen: Reuters, Tribune de Geneve, Nouveau.

Meer over: