Ga naar de inhoud

Jongeren kennen steeds minder natuur bij naam: een verontrustende trend

Update:
Jongeren weten niet veel meer over de natuur

Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren planten en dieren in de natuur niet meer bij namen weten. Terwijl oudere generaties nog volop bekend zijn met veel voorkomende soorten, zoals de margriet en de korenbloem. De kennis onder jongeren loopt sterk achter. Dit heeft mogelijk ernstige gevolgen voor onze inzet om de natuur te beschermen en herstellen.

75% van de jongeren slecht bekend met flora

Waar 75% van de 55+ers moeiteloos de spreeuw of het hondsdraf kan aanwijzen en benoemen, lukt dit slechts 25% van de Nederlanders onder de 35 jaar. Zelfs vogels zoals de vink en de merel weten de jongeren niet bij hun naam te noemen. Jeroen de Koe van Natuurmonumenten waarschuwt: “In een tijd waarin we juist meer moeten doen voor de natuur, is deze ontwikkeling zeer zorgwekkend.”

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Weet jij trouwens welke plant en vogel dit zijn? Lees onder de afbeeldingen verder >>

Afname van natuurkennis bij jongeren

Wanneer zien we nog jongeren buiten rotzooien in sloten en parken? Hoe vaak gaan we nog met onze kinderen de natuur in? De afname in natuurkennis is niet verrassend.

De achteruitgang van de natuur is schrikbarend de afgelopen decennia. Sinds 30 jaar is maar liefst 76% van de insectenpopulatie verdwenen. Daarnaast worden bijna de helft van de zweefvliegsoorten bedreigd, en de situatie van bestuivende insecten is ook ernstig.

Het verdwijnen van insecten heeft ook directe gevolgen voor onze relatie met de natuur: wat we niet meer zien, horen of ruiken, raakt uit ons bewustzijn en hart. Dit leidt op den duur ook tot minder betrokkenheid bij natuurbehoud.

Weinig actie onder jongeren voor natuur

Hoewel 92% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de staat van de natuur, vertaalt dit zich niet altijd in concrete acties. Vooral onder jongeren blijft de inzet beperkt: slechts 18% (van de respondenten van het recente onderzoek) onder de 35 geeft aan actief te streven naar meer biodiversiteit in de eigen tuin of op het balkon.

Dit terwijl zo’n 56.000 hectare aan privégrond – tuinen en balkons – in Nederland bij moet dragen aan natuur inclusieve oplossingen, wat niet gebeurd door de toenemende verstening.

Een natuurrijker Nederland door mensen te verbinden

Volgens Jeroen de Koe moet natuurbeheer niet stoppen bij de grenzen van beschermde gebieden: “Natuurmonumenten streeft ernaar heel Nederland natuurrijker te maken door mensen te verbinden met de natuur en ons werk.” De organisatie zet zich in om drukfactoren zoals stikstofuitstoot, pesticiden gebruik en verdroging terug te dringen. Alleen zo kan de natuur zich herstellen en kan de biodiversiteit toenemen.

Laat de natuur weer leven onder jongeren

Natuurmonumenten roept iedereen op om een steentje bij te dragen. Dit kan al met kleine, eenvoudige stappen, zoals het zaaien van inheemse herfstbloemen of het planten van laatbloeiers. Zo helpen we bijen, vlinders en vogels om de winter door te komen. Ook kinderen dragen bij door ‘Bosjewachter’ te worden en hun eigen stukje bos te beheren.

Door samen actie te ondernemen, helpen we de natuur herstellen zodat we en een natuurrijker Nederland nalaten voor de kinderen van onze kleinkinderen.

Bron: Natuurmonumenten.

Meer over: