Ga naar de inhoud

Jongeren gebruiken geen condooms en anticonceptie tijdens seks

Jongeren gebruiken geen condooms en anticonceptie

Een recent onderzoek, uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland, toont een afname aan in het gebruik van anticonceptie, zoals de pil en het condoom, bij jongeren tussen de 13 en 25 jaar. Desondanks is er geen toename in het aantal ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

In 2017 gebruikte 1 op de 10 jongeren geen voorbehoedsmiddel, maar dit aantal is gestegen naar 1 op de 5.

Het pilgebruik onder seksueel actieve meiden is zelfs gedaald van 76% naar 46% in ruim 10 jaar tijd. De hoofdreden hierachter lijkt te zijn dat veel meiden geen hormonen in hun lichaam willen introduceren.

Het condoomgebruik onder jongens zonder vaste relatie is eveneens verminderd, waarbij 40% van de jongens in deze categorie geen condoom gebruikt, vergeleken met 25% in 2012.

Jonge vrouwen mijden anticonceptie vanwege hormonen in de pil

De tekst gaat onder de video verder >>

Relationele en seksuele patronen bij jongeren

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat jongeren vaker seks hebben met iemand zonder een vaste relatie, maar wel herhaalde seksuele contacten met dezelfde persoon. Ongeveer 1 op de 5 jongeren gaf aan dat hun laatste seksuele contact was met een “seksmaatje”. Veel jongeren geven aan geen condoom te gebruiken bij dergelijke contacten vanwege hun vertrouwen in hun sekspartner.

Veranderende attitudes

Jongeren lijken andere denkbeelden te ontwikkelen over seks en relaties. In 2012 accepteerde een kwart van de meiden de gedachte van seks zonder verliefd te zijn. Nu is dat cijfer bijna tweederde, waardoor meiden nu dezelfde houding lijken te hebben als jongens op dit punt.

Hoewel deze verschuiving een bredere keuzevrijheid in relatievormen lijkt te bieden, wordt seks binnen een vaste relatie over het algemeen nog steeds als een positievere ervaring gezien.

Andere opmerkelijke bevindingen

Andere bevindingen van het onderzoek laten zien dat jongeren tegenwoordig later beginnen met seks. De helft van de jongeren heeft op 18,7-jarige leeftijd voor het eerst vaginale seks gehad, in vergelijking met 17 jaar in 2012.

Bovendien ervaren jongens vaker een orgasme dan meiden, met 85% van de jongens die bij hun laatste seksuele partner meestal of altijd een orgasme hebben gehad, in vergelijking met 49% van de meiden. Dit onderzoek heeft ook aangetoond dat 20% van de meiden aangeeft dat ze zijn gedwongen om seksuele handelingen te verrichten, een stijging ten opzichte van 12% in 2017.

Belang van toestemming

Het onderzoek benadrukte tevens het cruciale belang van toestemming bij seksuele handelingen. Hoewel 10% van de jongeren aangaf niet altijd te controleren of hun partner instemde met de seksuele handelingen, bleek dat meer dan de helft van de jongeren die te maken hebben gehad met seksueel geweld, niet aangaf dat zij dit niet wilden.

Bron + video: nos

Meer over: