Ga naar de inhoud

John van den Heuvel: ‘Ali B moet een kerel zijn en uitspraak rechter aanhoren’

Ali B

In de zedenzaak rondom Ali B wordt vrijdag de uitspraak gedaan. Misdaadverslaggever John van den Heuvel vindt het uitermate zwak dat Ali B verstek laat gaan bij de uitspraak van de rechter in de misbruikzaak tegen hem. Van den Heuvel noemt het een zwaktebod.

Bekijk hier in het kort wat de zaak tegen Ali B inhoudt. De tekst gaat onder de video verder >>

Ali B zoekt media-aandacht

De strafzaak tegen Ali B verloopt tot nu toe anders dan andere misbruikzaken. Waar het meestal niet is toegestaan om te filmen tijdens zittingen, heeft de rapper daar expliciet toestemming voor gegeven. Hij wilde dat tv-programma’s als RTL Boulevard en Shownieuws erbij zouden zijn. Hij heeft journalisten ervan ook benaderd.

Lees verder onder bericht >>

‘Ali B moet rechter aanhoren’

Maar nu, op het moment suprême  trekt Ali zich onverwacht terug. Hij is niet aanwezig bij de uitspraak van de rechter door wie hij mogelijk wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.

Van den Heuvel noemt dat triest. Bij RTL Boulevard zegt de misdaadjournalist het een zwaktebod te vinden van de rapper. “Hij heeft de media vaak te woord gestaan ook. Dan vind ik dat je ook een kerel moet zijn. Als de rechtbank haar oordeel uitspreekt , dan moet je daar gewoon gaan zitten en het aanhoren”, zegt Van den Heuvel bij RTL Boulevard.

Media-advocaat Natacha Harlequin geen succes 

Van den Heuvel noemt Ali’s besluit een terugtrekkende beweging. “Er is in de rechtszaal heel stevig verweer gevoerd door de advocaat, maar ook door Ali zelf. Dan moet je ook mans genoeg zijn om publiekelijk op de uitspraak te reageren.”

Ali B heeft zelfs Natacha Harlequin ingehuurd als speciale media-advocaat. Dat is overigens geen groot succes is geworden en leidde tot een storm van kritiek. “Misschien heeft dat er toe geleid dat hij nu heeft besloten om de media helemaal te vermijden”, aldus Van den Heuvel.

Lees verder onder video >>

Beeldvorming beïnvloed

Omdat Natacha het niet zo goed deed? Van den Heuvel: “Omdat de beeldvorming überhaupt best wel beïnvloed is door de optredens van hem in en rond de rechtszaak. Ik moet zeggen dat ik het pleidooi van Bart Swier (Ali’s reguliere advocaat, red.) goed heb gelezen en dat zat op zich in juridische zin prima in elkaar. Hij heeft z’n werk goed gedaan.”

‘Ali B legt schuld bij anderen’

“Ze zeggen wel eens binnen de advocatuur dat je eigen cliënt je grootste vijand is en ik denk dat deze zaak daar wel een voorbeeld van is. Hij is veel te breedsprakig geweest, hij heeft zichzelf in een slachtofferrol gemanoeuvreerd en de schuld bij anderen gezocht. Dan vind ik dat je een kerel moet zijn op het moment dat dan die uitspraak volgt.”

Bronnen: RTL Boulevard . Foto: BSR Agency/Getty Images

Meer over: