Ga naar de inhoud

Joe Biden verleent gratie aan veroordeelde homoseksuele militairen

Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd gratie te verlenen aan militairen die waren veroordeeld voor hun homoseksualiteit. Biden wil hiermee een ‘historische fout’ rechtzetten.

Een historische beslissing

Tussen 1951 en 2013 waren homoseksuele handelingen verboden binnen de Amerikaanse krijgsmacht. Tot 1994 was homoseksualiteit in zijn geheel verboden. In dat jaar werd het ‘don’t ask, don’t tell’-beleid ingevoerd, waardoor homoseksuelen in het leger mochten dienen zolang er niet over hun geaardheid werd gesproken.

Joe Biden, de president van de Verenigde Staten, heeft besloten om militairen gratie te verlenen die in het verleden veroordeeld zijn vanwege hun seksuele geaardheid. Met deze stap wil Biden zolas hij zelf zegt ‘een historische fout rechtzetten en recht doen aan hen die onrecht is aangedaan’.

De impact van gedane veroordelingen

Veel militairen leden onder de gevolgen van hun veroordeling. Zij verloren niet alleen hun baan, maar werden ook gesocialiseerd en gemarginaliseerd. Deze gratieverlening betekent voor hen eindelijk erkenning en rehabilitatie.

Volgens een Amerikaanse functionaris komen nu waarschijnlijk duizenden mensen in aanmerking voor gratie van president Biden. Dit is niet alleen een symbolische stap, maar heeft ook praktische gevolgen voor hun officiële militaire documenten. Dankzij deze wijziging zouden sommigen alsnog aanspraak kunnen maken op toeslagen die hen vanwege eerdere veroordelingen waren ontzegd.

Reacties op de beslissingen

De aankondiging van Biden heeft veel positieve reacties opgeleverd. Voorstanders van LGBTQ-rechten juichen deze stap toe als een belangrijke overwinning in de strijd om gelijkheid en rechtvaardigheid. Anderen zien het als een noodzakelijke stap om de historische vergissing te corrigeren.

Een symbolische daad

De gratieverlening door Joe Biden wordt gezien als meer dan alleen een juridische correctie. Het is een krachtige symbolische daad die laat zien dat discriminatie en vooroordelen geen plaats mogen hebben in de samenleving, zeker niet binnen de krijgsmacht.

Bron: De Telegraaf. Foto: Kevin Dietsch/Getty Images

Meer over: