Ga naar de inhoud

Jeroen Krabbé zegt geen nee tegen rol in nieuwe James Bond-film

Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé (79) heeft al eens een hoofdrol gespeeld in een James Bond film en tegen een nieuwe aanbieding zegt hij geen nee. Liever is hij bezig met schilderen en heeft daarom grote Hollywood-films afgezegd, maar voor een 007-film laat hij de kwasten uit zijn handen vallen. 

‘Barbara mag me altijd bellen’

James Bond-producent Barbara Broccoli (64) mag hem altijd bellen, zegt Krabbé in De Telegraaf. Hij acteerde eerder in 1987 in de James Bond-film The Living Daylights. Krabbé vertolkte toen de rol van slechterik Georgi Koskov.

Krabbé voelt zich bevrijd

De schilder/acteur/regisseur vertelt dat hij wel eens een enorm Hollywood-aanbod heeft afgewezen. “Mijn agent in Los Angeles belde steeds op en zei dat ik het moest doen. Ik fietste van mijn huis naar mijn atelier en dacht: ik doe het niet, ik ga schilderen. Mijn agent kreeg toen zowat een hartinfarct, maar ik voelde me bevrijd.”

Nog een keertje met Renée Soutendijk

Vorig jaar was Krabbé nog te zien in de Nederlandse film Neem Me Mee, een roadtrip-achtige film van zeventigers die al ruziënd met een busje afreizen naar Zuid-Frankrijk. Dat deed hij tussendoor samen met Renée Soutendijk, met wie hij lang niet meer had samengespeeld. “Het was ontzettend leuk.”

Als acteur vertolkte hij eerder hoofdrollen in Nederlandse filmhits van Paul Verhoeven: Soldaat van Oranje (1977) en De Vierde Man (1983).

Krabbé de slechterik

Internationaal werd hij echter bekend door de schurk te spelen zoals in Prince of Tides (1991), The Fugitive (1993) en slechterik Georgi Koskov in de eerder genoemde 007-productie. In The Fugitive speelt Krabbé de slechterik dr. Charles Nichols met als tegenspeler niemand minder dan Harrison Ford.

Krabbé in The Living Daylights. Lees verder onder video’s >>

Krabbé in The Fugitive >>

Krabbé in The Prince of Tides >>

Krabbé de regisseur

Krabbé maakt zich niet alleen verdienstelijk als acteur, ook als regisseur weet hij van wanten. Zo regisseerde hij een toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank. Hij speelde hierin zelf de rol van vader Otto Frank.

In 1998 regisseerde Krabbé de film Left Luggage, naar de novelle Twee Koffers Vol van Carl Friedman. In 2001 volgde de verfilming van Harry Mulisch’ roman De Ontdekking van de Hemel tot The Discovery of Heaven.

Krabbé de kunstschilder

Maar zijn passie ligt bij het schilderen. Hij legt zich vooral toe op landschappen, hoewel hij ook portretten en stillevens schildert. Zijn stijl, gekenmerkt door felle kleuren, varieert van geabstraheerd tot figuratief, waarbij invloed van het impressionisme merkbaar is. Zijn schilderijen worden door Francis Kyle Galleries in Londen succesvol aangeboden aan kunstminnende Britten.

Krabbé de presentator 

En daarmee is nog niet alles gezegd over de veelzijdigheid van de Amsterdammer. Als je meer wilt weten over het leven van schilders als Picasso, Chagall, Gauguin, of Matisse, kijk dan naar de AVRO/Tros-series die Krabbé over deze legendarische kunstenaars maakte.

Bronnen: De Telegraaf, Wikipedia. Foto: BSR Agency/Getty Images.

Meer over: