Ga naar de inhoud

Je lichaam nalaten aan de wetenschap: hoe werkt dat en wat doen ze ermee?

Lichaam naar de wetenschap

Een open veld, bezaaid met 60 tot 70 menselijke lichamen in diverse stadia van ontbinding: dit is wat te zien was in een recente uitzending van ‘Ewout’. Hierin bracht presentator Ewout Genemans een bezoek aan ’s werelds grootste bodyfarm in Texas. Wat is het doel van zo’n macabere locatie?

Geloof het of niet: in Texas wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontbinding van menselijke lichamen na de dood. Dit dient niet alleen om de wetenschap vooruit te helpen, ook om de politie te assisteren bij het testen van verschillende scenario’s met betrekking tot moorden.

Tekst gaat onder de foto verder >>

Je lichaam nalaten aan de wetenschap. Hoe werkt dat en wat doen ze ermee? Heb je nog keus wat ze wel en niet mogen doen?

Onderzoek naar ontbinding van menselijk lichaam

Tijdens zijn bezoek aan de Forensic Anthropology Research Facility (FARF) werd Genemans even misselijk. Op sociale media overheerste tegelijkertijd vooral fascinatie. Reacties varieerden van ‘zeer interessant en indrukwekkend’ tot ‘heftig om te zien’. Onderzoekers monitoren onder andere hoe een lichaam ontbindt wanneer het boven de grond in de volle zon ligt. Ook wat er gebeurt met een lichaam tijdens een autobrand en hoe menselijke resten worden verspreid door wilde dieren in een bepaald gebied.

Lichaamsdonatie: een algemeen overzicht

Lichaamsdonatie is het vrijwillig afstaan van je lichaam na je overlijden voor wetenschappelijke doeleinden. Veel mensen kiezen ervoor om dit te doen om bij te dragen aan medisch onderzoek of anatomie-educatie voor artsen. Je kunt ook kiezen voor specifieke onderzoeksdoeleinden, zoals ontbindingsstudies.

Hoe werkt het?

  • Voorafgaande beslissing: De beslissing om je lichaam na je dood af te staan aan de wetenschap moet vooraf worden genomen. Dit wordt vaak vastgelegd in een wilsbeschikking.
  • Registratie: Na het nemen van deze beslissing moet je je registreren bij een instelling of organisatie die lichaamsdonaties accepteert. In Nederland is het Amsterdam UMC bijvoorbeeld een dergelijke instelling.
  • Overlijden en melding: Wanneer je overlijdt, moeten je nabestaanden onmiddellijk contact opnemen met de afdeling Anatomie van de betreffende instelling om het overlijden te melden.
  • Evaluatie: De instelling beoordeelt het lichaam en beslist of het geschikt is voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Wetenschappelijk gebruik: Als het lichaam wordt geaccepteerd, is het te gebruiken voor diverse wetenschappelijke doeleinden, zoals anatomie-onderwijs, medisch onderzoek en ontbindingsstudies.

Wat gebeurt er met het lichaam?

De bestemming van een gedoneerd lichaam varieert. In de meeste gevallen gebruiken ze het lichaam voor onderwijsdoeleinden, waarbij medische studenten de anatomie kunnen bestuderen en chirurgen oefenen met verschillende procedures. Daarnaast gebruiken ze lichamen voor wetenschappelijk onderzoek.

Heb je nog controle?

Hoewel je de keuze hebt om je lichaam af te staan aan de wetenschap, heb je meestal geen controle over specifieke onderzoeksdoeleinden. Gedoneerde lichamen mogen voor verschillende wetenschappelijke studies worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van de instelling en de onderzoekers. In sommige gevallen mag je aangeven dat je niet wilt deelnemen aan ontbindingsonderzoek, maar dit kan per instelling verschillen.

Lichaam nalaten aan de wetenschap: doen of niet?

Lichaamsdonatie is een waardevolle bijdrage aan de medische wetenschap, onderwijs en zelfs politieonderzoek. Het stelt artsen en onderzoekers in staat om de anatomie van het menselijk lichaam te begrijpen en medische doorbraken te bereiken. Overweeg je je lichaam na je overlijden aan de wetenschap te schenken? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een lokale instelling voor meer informatie en begeleiding bij het proces.

Meer over: