Ga naar de inhoud

Jan Smit en Prinses Margriet: na 10 jaar weer samen naar Ghana

Update:
Jan Smit en Prinses Margriet naar Ghana voor SOS kinderdorpen

In oktober 2024 reizen zanger Jan Smit en Prinses Margriet samen naar Ghana om daar een werkbezoek af te leggen namens SOS Kinderdorpen. Dit is niet de eerste keer dat het duo zich samen inzet voor het goede doel; in 2014 bezochten zij ook al het West-Afrikaanse land. Van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 oktober bezoeken zij opnieuw diverse projecten van SOS Kinderdorpen om de voortgang van de hulpverlening van de afgelopen 10 jaar te bekijken.

Goed, maar ook heel erg leuk! Waarom ons hart een sprongetje maakt van deze trip, lees je in dit artikel.

Een duurzaam engagement

Zowel Prinses Margriet als Jan Smit zijn al lange tijd betrokken bij SOS Kinderdorpen. Margriet is sinds 1984 beschermvrouwe van de organisatie, en Jan Smit is al 25 jaar ambassadeur.

Hun gezamenlijke reis naar Ghana benadrukt hun diepgaande toewijding aan het werk van de organisatie, die actief is in meer dan 130 landen en zich inzet voor het veilig opgroeien van kinderen zonder ouderlijke zorg of met het risico deze te verliezen.

Lees ook: Jan Smit slaat een andere weg in, hij gaat huizen verkopen in Marbella.

Bezoek aan kinderdorpen en familieprogramma’s

  • De reis begint in het kinderdorp Tema, waar de prinses en de zanger in gesprek gaan met gezinnen die deelnemen aan familieversterkende programma’s. Dit programma richt zich op het ondersteunen van kwetsbare gezinnen en het voorkomen dat kinderen uit hun thuissituatie worden gehaald.

Door te investeren in de kracht van families, zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat kinderen in hun eigen gemeenschap kunnen blijven opgroeien. Dit jaar wordt er bijzondere aandacht besteed aan de veranderingen en resultaten sinds het eerdere bezoek van het duo in 2014.

Benieuwd hoe de werktrip er 10 jaar geleden uitzag? Bekijk hier de ingrijpende beelden en lees daarna verder >>

Focus op kinderrechten en jeugdwerkgelegenheid

  • De tweede dag staat in het teken van kinderrechten. Jan Smit en Prinses Margriet bezoeken een kinderrechtenclub in Asiakwa, 1 van de 14 clubs in Ghana waar kinderen leren over hun rechten en hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Deze clubs bieden een veilige plek waar onderwerpen zoals seksualiteit, genderbewustzijn en beroepskeuzes worden besproken. Deze educatieve programma’s zijn cruciaal in het versterken van de positie van kinderen en jongeren in de samenleving.
  • Op de 3e en laatste dag ligt de focus op jeugdwerkgelegenheid. In Kumasi ontmoeten de prinses en de zanger jonge ondernemers die, dankzij het No Business as Usual-programma van SOS Kinderdorpen, hun eigen bedrijven hebben opgericht. Dit initiatief biedt jongeren niet alleen toegang tot werk, maar ook de kans om economische zelfredzaamheid op te bouwen. De jongeren vertellen over hun ervaringen en de impact die het programma op hun leven heeft gehad.

Lees verder onder dit bericht >>

Het belang van SOS kinderdorpen

Het werk van SOS Kinderdorpen is onmisbaar in het leven van duizenden kinderen en families wereldwijd. De organisatie biedt niet alleen directe hulp aan kwetsbare kinderen, maar ondersteunt ook gezinnen door middel van langdurige, duurzame programma’s die zorgen voor zelfredzaamheid en integratie binnen de gemeenschap. De betrokkenheid van ambassadeurs zoals Jan Smit en beschermvrouwe Prinses Margriet helpt het werk van SOS Kinderdorpen onder de aandacht te brengen en de impact ervan te vergroten.

Met hun bezoek aan Ghana laten Prinses Margriet en Jan Smit zien dat investeren in kinderrechten en jeugdwerk geen kinderspel is – en hiermee inspireren ze ons allemaal.

SOS kinderdorpen in Ghana

Meer over: